neetsprings Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć, od dwóch tygodni cieszę się meganką 2016 w wersji grandtour, 1.5 dCi 95km. Niestety stoi na odbierających jej wiele uroku fabrycznych stalówkach 15 cali. Pomyślałem o zmianie na 17 i tutaj mam pytanie, czy konkretne felgi: 1. 62# Alufelgi 5x114,3 r17 RENAULT NOWE! Megane Kadjar Scenic fluence Kock • OLX.pl 2. https://allegro.pl/oferta/felgi-17-renault-megane-iii-2008-2013-oryginalne-9004350811 wejdą bez problemu? wiem że liczy się wartość ET, podpatrzyłem kilka kalkulatorów i wychodzi na to, że przy szerszej feldze (te 17 maja 7 cali podczas gdy fabrycznie ma 6.5) felga z linku 1 (ET 43 - tak jak fabrycznie) będzie wystawać po 6.3 mm z obu stron, a felga z linku 2 schowa się bodajże 12mm do środka (ET 49). Posiłkuję się też stroną: Renault Megane 2016 Rozstaw śrub (rozmiarfelgi.pl). Opony mam zamiar założyć 205/50, z tego co czytałem to do tego silnika 225/45 raczej bez sensu, chyba że ktoś ma inne doświadczenia? pozdrawiam, Łukasz Edytowane 18 Stycznia 2021 przez neetsprings Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zephir Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Można by było dać 225/45/17 8" et 43 ale trzeba sprawdzić luz błotnika. Jak chcesz się do tego przyłożyć skorzystaj z innego kalkulatora, bardziej zaawansowanego - Kalkulator. Jak koła chowają Ci się w nadkolach to można wyciągnąć dystansem, ale jak chcesz zmienić wygląd felg to od razu tak dobierz parametry, żeby nie obcierało o błotnik i nie rozcięło ci opony, a zarazem nie wyglądały jak od malucha Edytowane 19 Stycznia 2021 przez zephir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zmieniając średnicę kół a zwłaszcza średnicę toczoną, warto wprowadzić korektę do ustawień licznika aby prawidłowo pokazywał prędkość, coby nie było niespodzianki przy fotoradarze. W MII jest taka nastawa. Sprawdzał ktoś jak wygląda sprawa w MIII? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zephir Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Przy megane i przez obd mogę zmienić indeks prędkościomierza to w miii na pewno też jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Miałem lato 205/50/17, zima 195/65/15, nic nie trzeba przestawiać, różnica pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante52 Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Witam. Ktoś może ma założone takie felgi w Megane III? Jak one się sprawują czy są podatne na skrzywienia? Czy ewentualnie trzeba jakieś dokupić nowe śruby do montażu tych felg? I jaki najlepiej będzie założyć rozmiar opon 205/50 czy 225/45? Wersja nadwozia HB silnik 1.6 110 koni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Będzie dobrze, śruby musisz dopasować do gniazda w feldze, każda wulkanizacja ci powie co i jak. co do skrzywień felgi to nie ma opcji przy takim balonie 205/50/17… chyba że felga z chińskiej stali. ja od roku jeżdżę na 245/30/19 i nie mam żadnych problemów ani latem ani zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante52 Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 19 minut temu, Sarna1 napisał: Będzie dobrze, śruby musisz dopasować do gniazda w feldze, każda wulkanizacja ci powie co i jak. co do skrzywień felgi to nie ma opcji przy takim balonie 205/50/17… chyba że felga z chińskiej stali. Czyli najlepszy rozmiar według Ciebie 205/50 ? A i własnie tylko jaki najlepiej przy tym rozmiarze indeks nośności 89 czy 93? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Przy tym silniku 205. Indeks 93. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante52 Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 9 godzin temu, Sarna1 napisał: 7 godzin temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes No to już wszystko wiem w razie czego. Dziękuję i Pozdrawiam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi