JacorArgonauta Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Cześć Wszystkim. Szukałem na forum, nie znalazłem, jak kto zna temat to prosiłbym zlinkować i do wygaszenia Model Megi 2 - kombi, 1,6 113 KM + gaz Pewien pan mechanior dokonywał kilku mniejszych napraw i zasugerował wymianę koła pasowego wału korbowego z racji "pływania". Po wymianie zarejestrowałem specyficzny warkot. trochę jakby jakaś luźna rolka, trochę jakby jakiś toczący element miał "bicia". Pojawia się podczas wciskania gazu, ustaje w momencie gdy wciskanie gazu przerwę i tylko trochę ujmę na gazie lub całkowicie puszczę. Co ciekawe, w momencie w którym warkot jest ewidentnie słyszalny i wcisnę sprzęgło - naturalnie obroty silnika rosną, ale warkot cichnie. Zasugerował pan mechanior że to mogą być wibracje od poduszki pod silnikiem. Miałem wrażenie że mnie nie zrozumiał dokładnie, no i oczywiście nie musze mówić ze wymiana nie pomogła. I pewnie przyczyn szukałbym w sprzęgle które nota bene też najnowsze nie jest, ale wydarzyła się dosyć nieoczekiwana rzecz. Otóż pokonując trasę do sąsiedniego miasta nagle usłyszałem strzał i dźwięk łomotania z komory silnika który po chwili (nie mogłem od razu się zatrzymać) zaczął cichnąć. Staję na poboczu, otwieram maskę a tu jak się okazuje, z paska wieloklinowego odłamał się jeden z klinów, i luźnymi końcówkami napieprzał po całej kabinie dopóki się nie urwały. Otóż po wspomnianym wypadku, (żadna z kontrolek się nie zapaliła) warkot ustał i nie usłyszałem go przez 20km powrotnej drogi prosto do pana mechaniora ani razu. Jak się obsługa klienta przyznała (bo to taki wypaśny mechanior ze swoją obsługą itp.) w trakcie wymiany koła pasowego pasek nie został wymieniony. Pan mechanior uderzył się w pierś, bo napraw było sporo i "jakoś tak wyszło". Skasował tym razem tylko za pasek bez robocizny, odbieram auto po 2 dniach - warkot powrócił. Mechanior się zarzeka że auto pojeżdzone po wymianie. Oczywiście dźwięk słyszany i na gazie i na benzynie. Z góry dziękuję za pomoc. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Przy wymianie koła pasowego wymienia się pasek osprzętu i jego napinacz z rolką prowadzącą. Rodzi się pytanie, czy ten warkot nie pochodzi z układu napędowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 33 minuty temu, JacorArgonauta napisał: Skasował tym razem tylko za pasek bez robocizny, odbieram auto po 2 dniach - warkot powrócił. Może to nie warkot a terkotanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 A może buczenie z obciążeniem lub bez ( wciśnięte sprzęgło )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Ja bym na początek odpalił auto ze zdjętym paskiem osprzętu ,jeśli nie jesteś w stanie sobie z tym poradzić to zaprowadź auto do innego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Podtrzymuję zdjęty pasek i test bo jest trudny - silnik nie będzie trzymać stabilnych obrotów. U mnie odgłos jakby się coś zacierało jest od właśnie nowego napinacza. Był wymieniony razem z rozrządem. Po zdjęciu paska raczej cisza. Rolka nie ma luzów, ale dość tego się kręci w porównaniu do zużytej. Postaraj się nagrać dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacorArgonauta Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 15 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Może to nie warkot a terkotanie??? Tak, to może być terkotanie / warkot, cięzko stwierdzic. Na luzie nic nie słychać. 15 godzin temu, jabrze napisał: A może buczenie z obciążeniem lub bez ( wciśnięte sprzęgło )? na pewno nie buczenie. 13 godzin temu, szwagier24a napisał: Podtrzymuję zdjęty pasek i test bo jest trudny - silnik nie będzie trzymać stabilnych obrotów. U mnie odgłos jakby się coś zacierało jest od właśnie nowego napinacza. Był wymieniony razem z rozrządem. Po zdjęciu paska raczej cisza. Rolka nie ma luzów, ale dość tego się kręci w porównaniu do zużytej. Postaraj się nagrać dźwięk. no własnie planuję odwiedzić mechaniora i też mu nagrać.Postaram sie podrzucic jak tylko cos mi sie uda. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 16 minut temu, JacorArgonauta napisał: Tak, to może być terkotanie / warkot, cięzko stwierdzic. Na luzie nic nie słychać. Kiedy zmieniany rozrząd? - czy wymieniano kzfr oraz elektrozawór kzfr? - należy pomierzyć kąt wyprzedzenia zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacorArgonauta Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 19 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: Papuga rozrząd wymieniony 40 tysi temu. co do kzfr raczej nie. A co kąta - a przy złym kącie nie hałasowałby również na luzie? thx. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 52 minuty temu, JacorArgonauta napisał: A co kąta - a przy złym kącie nie hałasowałby również na luzie? 1/Elektrozawór nie jest sterowany - do ok; 1400 obr , 2/ Dopóki auto normalnie odpala ; - jest szansa, że kzfr jest w dobrym stanie, 3/ Po odpięciu elektrozaworu silnik pracuje wg; tzw mapy w sterowniku ; - kąt wyprzedzenia zapłonu sterowany jest b; dokładnie dopiero w okolicy ok; 3000 obr , - w silniku ze sprawnym zespołem elektrozawór – koło; proces rozpoczyna się od 1400 obr , 4/ Jeżeli po odpięciu wtyczki elektrozaworu problem nadal nie ustępuję; - czy to wyklucza uszkodzenie samego elektrozaworu ? Do kontroli; - prawidłowość ustawienia rozrządu, - kontrola/wymiana czujników wału i wałka, - stanu KZFR, - stanu wiązki elektrycznej elektrozaworu, - kontrola stanu oleju 5/ Marnej jakości olej ; - wpływa na szybsze zużycie kzfr , - uwydatnia się jego wpływ przy niskich temperaturach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Mi jak padło konkretnie kzfr to na wolnych po rozgrzaniu pracował jak commonrail. Obroty nie falowały, odpalał normalnie, nigdy nie zaterkotał przy rozruchu. W drugim aucie, jak padło to lubił zarzezic przy rozruchu, obroty nie falowały, moc była, dźwięk silnika normalny. Auto przejechało z tym kołem 14 lat, 280 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi