kIZ Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Cześć, W zeszłym tygodniu zaświecił mi się check+kluczyk na desce rozdzielczej, kupiłem urządzenie do OBD2 żeby odczytać błąd i wyświetla się taki jak w tytule, nie czuję żadnych różnic w jeździe ani spalaniu, auto używam w ruchu miejskim, dwa razy w miesiącu trasa 150km, 1.6 16v 82kW bez gazu, będę miał możliwość w weekend zajrzeć pod auto i chciałem się dowiedzieć czy warto może jakiś czujnik przed tym zakupić żeby ewentualnie go wymienić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 2 godziny temu, kIZ napisał: - błąd wyświetla się taki jak w tytule, - nie czuję żadnych różnic w jeździe ani spalaniu, - auto używam w ruchu miejskim, dwa razy w miesiącu trasa 150km, - 1.6 16v 82kW bez gazu, Sonda znajdująca się za katalizatorem służy generalnie do sprawdzania wydajności katalizatora; - skoro nie czujesz żadnych różnic, - używasz w większości auto w ruchu miejskim, Warto w I kroku ; - wyskoczyć za miasto, - dać po garach > 3000 obr/min na dystansie ok ;100 km, - zabieg powtórzyć parę razy, aby " przedmuchać katalizator ", - obserwować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Pomiar rezystancji grzałki powie czy sonda jest do wymiany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kIZ Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Okej, to na razie dam na wstrzymanie, wybieram się w weekend w podróż 150km w jedną stronę, 100km autostradą to zobaczymy co z tego będzie. Z tego co zauważyłem auto czasami ale nie zawsze ma podwyższone obroty do 1000 po odpaleniu oraz przy jeździe na dwójce czuć jakbym dodawał i odejmował mu gazu a wydaje mi się że jadę z wciśniętym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Mapsensor do czyszczenia. Warto spojrzeć na przepustnicę czy też nie zalepiona brudem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Używasz auto jeżdżąc po mieście na niskich obrotach. Musisz wygrzać kata zgodnie z tym co napisał @Andrzej-2010Masz okazję to zrobić na autostradzie. Może początkowo wzrośnie spalanie, ale z czasem wypalania wzrośnie sprawność silnika i to się zmieni. 24 minuty temu, kIZ napisał: przy jeździe na dwójce czuć jakbym dodawał i odejmował mu gazu a wydaje mi się że jadę z wciśniętym tak samo Po tym zabiegu to się unormuje i nie będzie go dusił brak odpływu spalin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kIZ Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Wczoraj jechałem na dystansie 90km autostradą obroty były z zakresu 3,5 do 4,3, dzisiaj jestem w domu rodzinnym i mam możliwość trochę posiedzieć przy tym aucie więc wziąłem się za przepustnicę, wrzucę zdjęcie jak wygląda przed czyszczeniem. Z tego co zauważyłem silnik się poci, ale nie mogę za bardzo zlokalizować skąd oraz miałem płyn chłodzący w normie a teraz weszło z 200mln aby był pomiędzy min i max, to normalne? Ogólnie rzecz biorąc mam wrażenie że za mało dynamicznie jeździłem tym autem, bo jednak 2x 90km autostradą na 2-3 tygodnie gdzie w tygodniu robie 150km po mieście i to raczej z taką słabą dynamiką (chyba za szybko zmieniam biegi, zazwyczaj w przedziale 2-2,5k) to słabe proporcje. Map sensor jest taki jakby luźny, ale jak próbuję go wyjąć to stawia znaczy opór i nie będę próbował go na siłę wyjmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 32 minuty temu, kIZ napisał: miałem płyn chłodzący w normie a teraz weszło z 200mln aby był pomiędzy min i max, to normalne? Jeżeli nie ma wycieków, to ; - po I-wsze obserwuj, - jak nie pomoże, to korek zbiornika wyrównawczego do zmiany, Jazdy z wysokimi obrotami należy powtarzać, 35 minut temu, kIZ napisał: Map sensor jest taki jakby luźny, Przeczyścić styki map sensora i przepustnicy, Silikonem wysokotemperaturowym uszczelnić map- sensor, Wymienić filtr powietrza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kIZ Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Okej zrobię jak napisałeś, a co do tego błędu z tytułu to jest szansa, że on sam zniknie czy nawet jak pomoże ta jazda z wysokimi obrotami to i tak należy wykasować ten błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 6 minut temu, kIZ napisał: czy nawet jak pomoże ta jazda z wysokimi obrotami to i tak należy wykasować ten błąd? Błąd należy wykasować, Warto ; - przeczyścić styki sond lambda, skontrolować połączenia pod autem, - po przeczyszczeniu przepustnicy należy zakładać nowy oring, - wymienić świece. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Prawdopodobny wyciek oleju zdarza się z pokrywy zaworów (dokręcić śruby E). Sama przepustnica nie wygląda źle. Zmiana biegów poza 1 o tysiąc więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 W dniu 3.03.2021 o 19:08, szwagier24a napisał: Pomiar rezystancji grzałki powie czy sonda jest do wymiany. Ile powinien wynosić poziom rezystancji w tej grzałce? U mnie problem wygląda tak, że jak skasuje ten błąd, to znika on na kilka-kilkanaście kilometrów jazy i wyświetla się ponownie. Poprawiłem połączenie w jednym kablu od sondy nr 2, który miał przerwaną izolację i był naderwany, ale nie pomogło to za bardzo. Czy problem tkwi tu raczej w samej sondzie, czy może w katalizatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 27 minut temu, parabellum napisał: jak skasuje ten błąd, to znika on na kilka-kilkanaście kilometrów jazy i wyświetla się ponownie. Grzałka sondy się włącza tylko, gdy jest zimna sonda; - sonda do zmiany, - producenci zalecają wymianę sond co ok;100 do 160 kkm przebiegu, - błąd dla katalizatora to; P0420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2022 3 godziny temu, parabellum napisał: Ile powinien wynosić poziom rezystancji w tej grzałce? Zależy od rodzaju sondy ale powinna zawierać się w granicach 7-11 omów. Obwód ogrzewania dolnej sondy włączany jest po przejechaniu kilku-kilkunastu kilometrów gdy temperatura cieczy osiągnie ponad 70 stopni. Sonda jest ogrzewana do czasu wyłączenia silnika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi