Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Temat był już poruszany ale nie znalazłem odpowiedzi, może ktoś z kolegów miał podobny problem. Mianowicie posiadam Megane 3 pH 1 z klimatronikiem i tu jest mały problem przy temperaturze poniżej 17 st. z przodu z nawiewu wylot powietrza jest taki sam a powyżej tej temperatury po stronie pasażera leci słabiej i słychać czasem jakby coś trzeszczały. Nagrzewnica sprawdzona , filtr kabinowy wymieniony . Wyczuwalne są przedmuchy powietrza nad silniczkami sterującymi temperatura i ustawieniem klap. Może ktoś podsunie jakiś pomysł za co się najpierw wsiąść do sprawdzenia , bo nie uśmiecha mi się ściągać całej deski i wymieniać całego zespołu grzewczo chłodzącego.

Dzięki za rady.

Witam zamówiłem kabel Elm 327  v 1.5 ze str. Konek...... Nie chcę reklamować strony , jaki program polećicie do diagnostyki klimatronika żeby zobaczyć położenie klap. To jest dziwne po uruchomieniu silnika temp. ust. Na 22 st. I z momentem gdy auto się nagrzewa to po stronie pasażera zaczyna coraz wolniej wiać z nawiewów a i temperatura jest niższa niż po stronie kierowcy. A od strony kierowcy wieje normalnie ręce opadają najlepsze to jest w tym że takie anomalie zaczęły się po wymianie termostatu , dziwny zbieg okoliczności.

Witam dziś rozebrałem to co mogłem jeśli chodzi o siłę to problem rozwiązany a mianowicie winna była po stronie filtra kabinowego i tej plastikowej zaślepki . Zaślepka nie wskoczyła w swoje miejsce i były przedmuchy koło niej. A teraz chodzi mi o temperature jest różnica pomiędzy kierowcą a pasażerem w aucie posiadam klimatronika przy ustawionej temperaturze 22 st. wyczuwalna jest różnica po stronie pasażera wieje chłodniejsze . I teraz mam pytanie gdzie znajdują się czujniki temperatury. Silniczki pracują prawidłowo. Jakieś sugestię lub pomysł na ktoś z forumowiczów.

18 godzin temu, aniewa napisał:

prawdopodobnie z częściowo zapchanej nagrzewnicy

Niekoniecznie.

Na forum laguny, przy klimatroniku, opisywali, że problem może leżeć w zacinających się klapkach sterujących nawiewami.

Od strony pasażera może się nie domykać ta odpowiedzialna za nadmuch zimnego powietrza.

Porada była taka, by dostać się do kostki sterującej i podłączać bezpośrednio napięcie (9-12V) na odpowiednie piny, by rozruszać klapkę.

Oczywiście trzeba to powtórzyć kilka razy, zmieniając polaryzację, by raz się zamykało a raz otwierało.

Powodem podobno jest smar, którego użyto (lata użytkowania i syf, też swoje robią) i dlatego z czasem potrafi się zaciąć.

Dzięki wszystkim za pomysły sytuacja wygląda następująco jak silnik dostanie temperatury roboczej to jest 90 st. To z nawiewu leci identyczna temperatura z nawiewu.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Na chwilę obecną zamykam temat

aniewa to twoim zdaniem gdzie leży problem termostat wymieniony , nowy filtr kabinowy - pamiętajcie klapka zasłaniająca musi dobrze dolegać wtedy nie będzie ubytku powietrza z okolic silniczków po stronie pasażera , nagrzewnica sprawdzona - drożna , silniczki sprawne ,kamerka inspekcyjna sprawdzałem żadnych uszkodzeń w tunelach i na klapach mieszalnika powietrza. Tak więc ten typ tak ma.