Refild Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 A to ciekaae co piszecie generalnie chyba ma sie nijak do rzeczywisyosci . Zalozmy ze auta repliki zabytkowe nie posiadaja ori czesci w postaci orzewodow hamulcowych sa dorabiane z miedzi. Chcialbym zobaczyc jak ktos wymienia orzewody przy grodzi silnika bez demontazu calej zawartosci pokrywy silnika tam tylko miedz bo ori orzewody sa montowane zaraz po lakierowaniu auta dopiero wstawiana wiaska silnik itp takze mysle ze diagnosta nie zwroci uwagi . Jak to takie gadanie ma sie do lakierowania orzewodow prysne na czarno i nie bedzie wiedzial czy miedz a jak lakieruja przewody ktore koroduja na czarno i przechodza przeglady to tak jakbys zalozy ledowe zarowki na przeglad zmienial na zwykle i po wyjechaniu ze stacji diagnostycznej ponownie je wlozyl do lampy . Diagnosta nie m na to wplywu . Takze te normy to chyba z paluszka albo gdzies gdzie diagnosta ma kilka aut na miesiac bo nijt tam do pana czepialskiego nie jezdzi. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 5.7 5.8 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 9 godzin temu, jabrze napisał: Przepisy regulujące tą kwestię PN-EN 12449 i BN-90 3617-09 Może wyślemy tego diagnostę na powtórny egzamin państwowy? No ale przecież przepis dopuszcza przewody miedziane jeśli są wykonane z rurki spełniającej PN-EN 12449. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 4 minuty temu, krzychu73 napisał: X Dlatego się dziwiłem co napisał szwagier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Dzięki za pomoc. Pomyślałem żeby wymienić przewody jednak na oryginalne https://allegro.pl/oferta/przewod-hamulcowy-lewy-tyl-megane-ii-8200674686-9003712229 https://allegro.pl/oferta/przewod-hamulcowy-prawy-megane-scenic-2-8200674691-9025004893 https://france-car.com.pl/p/1/8851/przewod-hamulcowy-tyl-megane-scenic-laguna-ii-2-czesci-samochodowe.html taki zestaw myślę ze będzie trochę drożej od zamienników ale może warto do tego linki TRW https://allegro.pl/oferta/linka-hamulca-recznego-tyl-l-p-renault-megane-ii-10187571644# Dalej nie wiem gdzie kupić zaciski hamulcowe lewy nie działa ale kupię od razu lewy i prawy,zdecydowałem na regenerowane TRW takie też mam założone tylko nie wiem na której aukcji kupić bo różne komentarze proszę o radę może ktoś kupował i ma linka.może ten https://www.olx.pl/d/oferta/zacisk-zaciski-hamulcowy-renault-megane-2-scenic-2-po-regeneracji-CID5-IDJIUr4.html#b67d523a3a pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Ja od lat korzystam z Brem System. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 W dniu 7.05.2021 o 18:19, jabrze napisał: Dlatego się dziwiłem co napisał szwagier. Niestety nie znam się na tych przepisach. Normy tej nie czytałem. Nie jestem diagnostą. Miałem taki problem bo zaczął mi korodować jeden z przewodów na odcinku dosłownie 1-1,5 cm. Zapytałem kolegę, który właśnie zdał egzamin na diagnostę i przestrzegł mnie, aby nie montować przewodów miedzianych w aucie, który ma fabrycznie zainstalowane stalowe przewody hamulcowe, bo mogę mieć problem z przejściem przeglądu. Tą samą wiedzę przekazał mi internet oraz szef warsztatu, który wykonywał mi naprawę przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 59 minut temu, szwagier24a napisał: Miałem taki problem bo zaczął mi korodować jeden z przewodów na odcinku dosłownie 1-1,5 cm. Zapytałem kolegę, który właśnie zdał egzamin na diagnostę i przestrzegł mnie, Analogiczny przypadek jak kiedyś z chlapaczami. Nawet dopuszcza się łączenie przewodu stalowego z miedzianym, który spełnia normę PN-EN 12449. Natomiast nie dopuszcza się stosowania rurek chłodniczych, które mają taką samą średnicę i cieńszą ściankę. Stąd te niedomówienia. Gotowe przewody miedziane do samochodów nie miały by możliwości żeby się sprzedawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 1 godzinę temu, szwagier24a napisał: zaczął mi korodować jeden z przewodów na odcinku dosłownie 1-1,5 cm Najczęściej przy uchwycie i wcale w nie tak bardzo starych autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi