MRbociek Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Witam Auto to MEGANE III Chciałem zdemontować ogranicznik ale poprzednik dowalił śruby na chama.... Problem jest z tą jedna śrubą w karoserii. Najpierw obrobił mi się łeb śruby a potem gdy chciałem wykręcić śrubę wykętakiem to łeb i wykrętak się urwał... Już się tego nie da rozwieść bo wykrętak jest z stali narzędziowej... Miałby ktoś pomysł co z tym zrobić? Postępu do wnętrza nie ma ani z pod nadkola ani spod tapicerki. Wydaje mi się że jedyną opcją będzie zrobić zdejmowany sworzeń na mocowaniu ogranicznika a ucho od ogranicznika przyspawać na stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Ja bym nakrętkę od śruby 8mm dospawał przez środek, jak nie zespawasz z poszyciem to wykręcisz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Mając wiertła ze spiekiem można się pokusić wywiercić otwór fi 4 lub 6 i wtedy można zrobić lewy gwint i próbować wykręcić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRbociek Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 W dniu 20.05.2021 o 13:18, krzychu73 napisał: Ja bym nakrętkę od śruby 8mm dospawał przez środek, jak nie zespawasz z poszyciem to wykręcisz bez problemu. Nie ma dojścia do środka, ściągałem tapicerkę i nadkole i nie ma dojścia.... Rozwierciłem dookoła i udało się wyciągnąć. I kolejny problem XD Myślałem dać nitonakrętkę ale powierzchnia od wewnątrz jest nierówna przez moje wiercenie.... Na tulejkę naprawczą trochę mało tego mięsa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Źle mnie zrozumiałeś , chodziło o dospawanie resztki śróby do nakrętki przez jej środek. Niezłe spustoszenie zrobiłeś, jeśli ogranicznik ma działać normalnie i bez niespodzianek to pozostaje Ci wycięcie okienka i wspawanie blaszki z dospawaną nakrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRbociek Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 jakiej resztki śruby ? Przez jej środek? Co to znaczy, pisz po ludzku ? otwór mam 10mm, rozwiercę na 11mm pod nitonakrętkeM8, frezem walcowym wyszlifuje w środku te farfocle na równo żeby kołnierz nitokrentki ładnie się prosto ułożył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Przez otwór w nakrętce spawa się pozostałość ukręconej śróby do nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRbociek Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Witam! Wstawiłem nitonakrętkę m10 i wszystko jest OK ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi