Andrzej-2010 Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 W dniu 27.05.2021 o 08:29, aspiezak napisał: - a po półgodzinnej trasie różnica wzrasta do ponad 40 stopni (np. wczoraj temperatura zew. 21 stopni, temperatura powietrza zasysanego 68 stopni). 2 godziny temu, aniewa napisał: To chyba nic nadzwyczajnego, według mnie wartości do przyjęcia zwłaszcza podczas jazdy np. w korku. Dane są z trasy, a nie przy jeździe w korku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 3 godziny temu, aniewa napisał: Wydaje mi się, że wyprzedzenie zapłonu może wynosić nawet ponad 49 0 a @jabrze pisze o kącie przesunięcia koła KZFR które ma właśnie taki zakres. Tak, ale to jest silnik wolnossący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aspiezak Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Witam, porównywałem jakiś czas temu temperaturę w identycznej Megance jak moja i również temperatura różniła się znacząco od tej atmosferycznej. Zwątpiłem już co to może być. Byłem w kilku miejscach na różnego rodzaju diagnostykach i zawsze słyszę: "nie ma się czego przyczepić...". Przeczytałem wszystko jeszcze raz i już nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Niby pierdoła a irytuję. Nie czepiałbym się gdyby tak było od początku. Serwisuję auto co 10-11 tysięcy kilometrów. Olej (Valvoline), filtry, serwis instalacji gazowej (filtry, kalibracja). Co trzecią wymianę wymieniam świece (Oryginalne). Jakiś czas temu wymieniłem 2 poduszki silnika (tą przy rozrządzie i tą w kształcie lizaka) bo z racji przebiegu pomyślałem, że może to pomóc. No niestety. Auto jak mrowiło na jałowym tak dalej mrowi. Jeśli chodzi o spalanie to na gazie w granicach 10-12 litrów (tankowanie na max. ok 46 litrów gazu i przejeżdżam na tym 400-450 km w zależności od trasy). Miałem kiedyś problem z mocą ale okazało się, że miałem pękniętą gumkę na MAP sensorze i źle zbierało wartości. Ale po wymianie oringu problem ustąpił. A powiedzcie mi czy "lewe" powietrze może robić takie rzeczy? Przy niskich temperaturach jakiś czas temu silnik zaczął mi "gwizdać" wraz z rosnącymi obrotami do mniej więcej 3 tys. obrotów po czym ucicha. Oczywiście jak byłem u mechanika to samochód rozgrzany i gwizdania nie ma. Może to jest jakoś powiązane ze sobą? Może jakoś zasysa gorące powietrze spod maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Należy udać się do elektryka samochodowego; - celem sprawdzenia okablowania od czujnika do modułu sterującego, - zweryfikować zwarcia do masy oraz przewodzenie dla każdego przewodu do wtyczki modułu sterującego, Wzrost nadmierny temperatury na czujniku ; - to sygnał do zmniejszenie dawki paliwa przez ecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi