Swistak1313 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Dzień dobry, posiadam Megane III z roku 2009, 105km, klimatronik. Przeglądałem forum, ale jakoś nie znalazłem bliźniaczego tematu. Skoro wiosny usłyszałem syk z klimatyzacji, więc udałem się do znajomego by dobić klimatyzację. Odciągnął 9gram, uznał, że nabije 200gram. Jako laik w tym temacie uznałem, że ok. Sprawdziliśmy, klimatyzacja chłodzi, byłem super zadowolony. Jako, że mam 50km do pracy, to już pierwszego dnia gorąca poczułem, że z klimatyzacja włącza się na 3-5 minut i się wyłącza. Pomyślałem, że tak ma być. Upałów wielkich nie było. Po czym trzeba ją kilkukrotnie wyłączać, włączać by zareagowała i znowu pochodziła 3-5minut. Gdy temperatura na dworze wzrosła, to uznałem, że to wina zbyt małej ilości czynnika. Pojechałem do następnego znajomego, który ma bardziej profesjonalną maszynę do nabijania. Odciągnął czynnik, sprawdził szczelność i nabił 430gram czynnika. I od tamtej pory tj. jakiegoś tygodnia klimatyzacja może załączyła się 3-4razy. Po tych ekscesach postanowiłem wymienić filtr kabinowy, który był kompletnie zabity syfem, ale to nie pomogło. Podczas przejazdu z pracy do domu nie załącza się. Gdy naciskam przycisk AC nie czuje obciążenia silnika załączającym się sprzęgłem sprężarki. Sprawdziłem czujnik temperatury wewnętrznej i rezystancja czujnika spada, gdy na niego chucham. Wentylator chłodnicy chodzi zaraz po włączeniu silnika na pierwszym biegu. Nie posiadam żadnego komputera do klimatyzacji do tego modelu Megane, ani nikt z moich znajomych. Czy takie objawy może dawać Presostat? Czy wymieniać w ciemno Presostat, czy to walka po omacku i lepiej jechać na kompa do warsztatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Przecież tam powinno być ok. 500 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistak1313 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Dobra. Po diagnostyce CLIPem i żadnymi wynikami wjechałem autem na kanał w celu wypięcia wtyczki ze sprężarki. Niestety sprężarka cała zapocona olejem, nawet zalana. Po długich oględzinach również pęknięta chłodnica klimatyzacji. Zabieram się do wymiany wszystkiego;/ Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 9 godzin temu, Swistak1313 napisał: Temat do zamknięcia. Niekoniecznie do zamknięcia. Zrób potem opis co i jak i może komuś innemu, w przyszłości się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2229 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2025 W dniu 14.06.2021 o 19:42, mariuszekf napisał(a): Przecież tam powinno być ok. 500 g Powinno byc 650g Reanult megane 3 coupe 1.5 dci 110km Z 2011 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi