Bazyl123 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Witam Mam 1,4 TCE i zastanawia mnie czemu elektroniczny wskaźnik poziomu oleju przekłamuje, pokazuje 80% brak ostatniego kwadracika a na bagnecie mam 50%. Może jakoś ten czujnik się kalibruje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 wg. mnie czujnik jest zabrudzony - zbudowany jest na zasadzie zmiany rezystancji poprzez zwieranie dwóch drucików cienkich jak włos. Płukanie silnika może pomóc. Na czujniku tak jak na wszystkich innych elementach silnika osadzają się sadze, laki i inne brudy wytrącające się przepracowanego oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 a jesteś pewny tego co te kwadraty w ogóle mają pokazywać ? jak będzie tylko 1 kwadracik zapalony to będzie na bagnecie min ? Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził czy na pewno auto równo stoi. U mnie czasem potrafi być różnica o 2 kropki. Po drugie jak silnik co łyknie tego oleju to na bagnecie możesz jeszcze tego nie widzieć a system elektroniczny już zauważy... raz pokaże full raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl123 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Już od dawna obserwuję, jak miałem połowę kółek 50% to na bagnecie blisko min. 20%. (auto równo stoi) Kiedyś miałem Clio 2 1,2 16V , i tam przez parę lat idealnie pokazywało a później też czujnik zaczął zawyżać. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Bazyl123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lu3 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Dzien dobry, gdzie znajduje się czujnik oleju 1,4 Megane 3? ............................................. Temat jest o czujniku oleju, części zamiennych szukaj w innych działach. aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2025 @lu3 czujnik poziomu oleju znajduje się między pokrywą miski olejowej a chłodniczką oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi