Stasio132 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Miałem dzisiaj trochę wolnego czasu oraz dorwałem drugi(na 100% sprawny) elektrozawór z drugiego samochodu, skasowałem błędy(przez ~250km liczba wystąpień usterki wynosiła 12!). Silnik pochodził z 5-8min na postoju i przejechałem się ze 20km. Odczytałem błędy, cały czas ten sam, jako "zapamiętany". Nagrałem filmik z parametrów na postoju jak i podczas jazdy. Jestem jeszcze przed płukanką(wymianę oleju mam za jakieś ~2mieś to przy okazji spróbuje i tego(od ostatniej wymiany oleju 8tyś km zrobione). Łącznie już 3 różne zawory(bazowy, nowy i pożyczony z innego auta) a błąd dalej ten sam ?. "Test" ruchu zaworu przechodzi pomyślnie(chyba?), zawór domyka się i otwiera. Na teście podczas pracy silnika(test.monit.wart.zad) silnik powoli wchodzi na ~3tyś obrotów po czym wyświetla się komunikat na telefonie, "0: Test Zakończony" i nic się nie dzieje. Walka z wiatrakami... uparty ten Francuzik ?. Jeden sprzed 2 tyg, na moim(nowym) elektrozaworze, podczas jazdy i powolnym zwiększaniu obrotów: https://youtu.be/VmGkIhCSbxM Drugi, z dzisiaj, na podmienionym zaworze z innego auta, podczas postoju i powolnym zwiększaniu obrotów: https://www.youtube.com/watch?v=_mnGUcdKG0U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Jest to za małe. Nic nie mogę odczytać na laptopie. Widzę zmieniające się obroty i stałą wartość sterowania zaworem. Chyba widzę coś nie tak. Jak do tej pory nie wiemy kiedy jest za duża dysproporcja parametrów - przyśpieszanie, czy hamowanie silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasio132 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Z tego co ja zauważyłem z tego co nagrałem parametr PR770(zarówno podczas jazdy jak i na postoju) nigdy nie przekracza 16.8, podczas gdy parametr PR745 skacze do ~20(na postoju) i do ~45(podczas jazdy/obciążenia). Największe dysproporcje są w zakresie obrotów 2500-3500, w pozostałych wartościach jest praktycznie identyczna(różnica od 0.01 do ~1). Postaram się jeszcze w wolnej chwili o dokładniejsze nagrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Zrób porządek z sondami; - one co około 100.000 do 160.000 km wymagają wymiany jak inne materiały eksploatacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 21 godzin temu, Stasio132 napisał: PR770(zarówno podczas jazdy jak i na postoju) nigdy nie przekracza 16.8, podczas gdy parametr PR745 skacze do ~20(na postoju) i do ~45(podczas jazdy/obciążenia). Sterownik źle podaje PR770. W następstwie dolna granica PR 745 jest za wysoka. Rozgrzany silnik ma duże drgania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasio132 Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Jedyne drgania jakie występują to podczas przyspieszania w zakresie 70-90km/h przy 4/5 biegu. Nie ma znaczenia czy ciepły czy zimny. Obstawiałem, że to od sprzęgła, które ślizgało się przez ~2 tyś km(przy mocniejszym przyspieszaniu), po tym dystansie przestało i jeździ okej(mam już kupione, ale brak czasu na wymianę). @Edit Właśnie, podczas testu elektrozaworu przez PyClip czy tez CLIP też jest wyczuwalne drganie(w środku kabiny) w zakresie 2200-2800 obrotów. Edytowane 29 Lipca 2021 przez Stasio132 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZUBEK1 Opublikowano 31 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 czy problem został rozwiązany? bo mam dosłownie takie same objawy jak autor posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Podjedź na clipa; -wszystko wskazuje, że zespół kzfr + elektrozawór do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi