yEti1.4 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Cześć wszystkim. Byłem dzisiaj u mechanika na diagnostykę Clipem i wyszło więcej niż na elm po bluetooth. Poniżej zdjęcie błędów jakie otrzymałem... Mechanik powiedział że jest opcja na remont silnika ale coś mi się wydaje że próbują mnie naciągnąć... Tym bardziej że powiedział że nie da się skasować tych błędów a prawda jest taka że nawet elm daje sobie z tym rade. Samochód podczas przyspieszania szarpie jakby wypadały zapłony jednak takie błędy nie wyskakują... Błąd ze spalania stukowego pojawia się i sam znika podczas jazdy. Przy prędkościach powyżej 3tys rpm nie ma żadnego problemu. Powiedzcie mi proszę czy te błędy i poszarpywanie mogą być spowodowane uszkodzonymi czujnikiem doładowania? W prawdzie ten w aplikacjach działa normalnie (doładowanie na poziomie 07-0,75bar pod obciążeniem) ale sam już nie wiem. Olej, filtry, świece nowe - bez zmian. Płynu nie ubywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Chyba trzeba naprawić zmienne fazy. Trzeba obejrzę co się dzieje z zaworem doładowania. Być może rozwiązując jeden problem reszta sama się rozwiąże. Kasowaniem błędów nie naprawia się samochodu. Nie znam się na tym silniku. To są moje wnioski na temat błędów. Trzeba przeanalizować parametry pracy silnika w czasie rzeczywistym i porównać z wzorcowymi dla tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Wiem, że kasowanie błędów to nie naprawa, po prostu uważam że serwis chce mnie na grube koszta naciągnąć tym bardziej że chcieli zatrzymać samochód na 3-5dni roboczych. Właśnie tak też uważam że może wystarczy jeden z tych czujników wymienić i może reszta jest następstwem. Chciałem tylko potwierdzenia czy dobrze myślę... Powiedzcie mi proszę, ten czujnik ciśnienia kolektora dolotowego to pozycja 1 czy 2? 1. https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-doladowania-renault-223650001r-9636678478 2. https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-doladowania-renault-1-4-tce-oryg-9417348774 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romano76 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Pierwszy czujnik jest do 1.4 tce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Dzięki. Byłem dzisiaj w ASO, stwierdzili sterownik silnika do wymiany - brak możliwości wgrania nowego softu. Podobno wszystkie czujniki i osprzęt silnika mam sprawny, problem szarpania i błędów jakie wyskakują jest w nieaktualizowanym sofcie. Nie wiem gdzie go znajdę bo w serwisie jest niedostępny. Mówili że używka może być ale tylko czysta, inaczej nie będzie działać. Nr części: 237102922R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 36 minut temu, yEti1.4 napisał: Byłem dzisiaj w ASO, stwierdzili sterownik silnika do wymiany - brak możliwości wgrania nowego softu. Już w dniu 22.7.2021 w temacie ; - Megane III 1.4 TCE szarpie błędy , - sugerowałem wgranie aktualnego oprogramowania, 40 minut temu, yEti1.4 napisał: Mówili że używka może być ale tylko czysta, inaczej nie będzie działać Dobrze mówili ; - Sterownik używany musi być elektronicznie wyczyszczony z kodów ; - po włożeniu do auta, - sam się zakoduje, - silnik odpali bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi