nssk Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Hej Wszystkim, dawno mnie tu nie było i myślałem, że nie będę musiał tu zaglądać ale niestety Megnka mnie do tego zmusiła. Wsiadam do samochodu, chcę odpalić, słyszę rozrusznik i nic się nie dzieje... odpalam drugi raz, nic nie słychać tyko wszystkie możliwe komunikaty/ błędy na desce co chwilę wszystko gaśnie... Od skontroluj układ start go/hamulec/ zabezpieczenie funkcji dzieci wył/ hamulec parkingowy zablokowany, ESC włączone , system ruszania pod górę/ szyba tylna wyłączona ESP wyłączone itd wszystko co się da w różnej kolejności. (filmik) - Kolejny objaw: noga na hamulcu (twardy) i przyciskam przycisk od ręcznego a samochodu się stacza ... (nożny nic nie zadziałał) szybko wcisnąłem ręczny - samochód stoi. Myślałem o aku, nie mam jak sprawdzić ale mam powerbanka do rozruchu (teść z niego korzystał) i podłączenie i odpalenie nic nie daje. Zdjąłem klemy z aku - odczekałem parę minut nic tzn to samo. - jest jeszcze taki objaw czy jak pod maską po próbach odpalania słychać cykanie przy silniku ? (filmik) Nie mam pomysłu co jeszcze sprawdzić, zdarzyło się to o 14:30 a ASO było do 14:00 ... Samochód stoi pod domem i nie wiem czy jest sens wzywać Assitance teraz czy czekać do niedzieli albo poniedziałku rano ? Więc wolę spytać tutaj na forum co to może być. Megane IV 2017, 86k km, serwis tylko ASO - olej 2x częściej niż wynika z harmonogramu. Ostatnia wizyta miesiąc temu. cykanie.mp4 komunikaty_2.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 49 minut temu, nssk napisał: Wsiadam do samochodu, chcę odpalić, słyszę rozrusznik i nic się nie dzieje... odpalam drugi raz, nic nie słychać tyko wszystkie możliwe komunikaty/ błędy na desce co chwilę wszystko gaśnie... Sprawdź jaki jest stan UPC; - czy woda nie dostała się do przekaźników ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nssk Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 W dniu 21.08.2021 o 16:55, Andrzej-2010 napisał: Papuga Multimetr pokazał 10.3 V... coś mało. Pożyczyłem prostownik i on na start pokazał 12.3 V 8.16 A i do 25% naładowania więc pare h zostawię go na tym prostowniku. Tylko jeśli to aku to czemu nie odpalił z tego powerbanka (dedykowany do rozruchów samochodu)? A których przekaźników? REGULAMIN Forum się kłania, pkt 5.9 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Aku do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nssk Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Po godzinie na prostowniku samochód odpalił, silnik chodził z 30 minut jeszcze. Rano, znów to samo... /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Aku już tak zużyty, że po nocy to samo czy coś ciągnie w Megance prąd? /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jaki teraz akumulator jest polecany? 1.2 130 KM - zawsze wyłączam stop start. REGULAMIN Forum się kłania, pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxor1289 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Weź miernik i zobacz jaki jest pobór prądu gdy samochód się uśpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nssk Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Hej, zapomniałem odpisać. Kupiłem nowy aku Amega 65Ah - taki mi doradził w sprzedawca i wszystko wróciło do normy. Temat można zamknąć, a informacyjnie powiem, że żadne komunikaty nie zostały i wszystko pracuje normalnie - bo już myślałem, że będę musiał jechać do ASO na kasowanie błędów. Fabryczny aku padł po 86 km, 4 latach - trasy i krótki i długie ale zawszy wyłączałem Start/Stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxor1289 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Upewnij się czy ten aku jest EFB, bo taki musi być w M4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi