yaeger Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Witam, wczoraj podczas jazdy na gazie przy prędkości 90km/h coś bardzo delikatnie wręcz prawie niezauważalnie jakby brzęknęło, świsnęło (albo tak jakby elektronicznego coś się przepaliło) z silnika, silnik nagle osłabł (wyskoczył komunikat sprawdź wtrysk) ale nie przestał pracować, przy dodawaniu gazu wchodził na obroty ale nie ciągnął, po zatrzymaniu się dalej pracował. Zgasiłem auto i chciałem odpalić ponownie, ale tylko kręcił rozrusznikiem i nie odpala. Na benzynie również nie odpala. Instalacja gazu uważam że jest ok, serwisowana, nie było żadnych kłopotów i sygnałów. Jedynie po dźwięku na myśl przychodzi mi jakby wysiadł np. jeden Auto odstawione od razu do warsztatu i czeka na diagnostykę. Pierwszy pomysł mechanika to pęknięty rozrząd, zdjął korek oleju i mów że się nie obraca podczas próby odpalenia jak rozrusznik kręci. Ale auto nie zgasło samo, nadal silnik pracował tylko nie ciągnął. Może przeskoczył rozrząd ale nie pękł? Rozrząd 3 lata po wymianie, przebieg 30 tyś. W międzyczasie pytam Was co to może być? jakieś pomysły? Wcześniej wiosną, jedynym problemem był jednorazowy spadek mocy, pracował na 3 cylindry, wymiana świec pomogła. Z góry dziękuję za pomoc. Ucięło mi jedno zdanie: Jedynie po dźwięku usterki na myśl przychodzi mi jakby wysiadł np. jeden wtryskiwacz od gazu? ale wskaźnik od gazu nie miga w jakiś awaryjny sposób, no i na wyłączonym gazie też nie odpala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Zakręć gaz na butli. Spuść resztę gazu który jest w przewodach od butli do reduktora i od reduktora do wtryskiwaczy. Jak nie odpali to możesz wyeliminować LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 LPG wyeliminowane, jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Bendiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Co prawda raz ostatnio chwilkę nie odbił przy odpalaniu ale to było jednorazowe, no i rozrusznik się kręci ale nie porusza wałkiem. Czy bendiks uszkodził by się w trakcie jazdy i dał błąd o wtryskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Rozrusznik kręci wałem korbowym a wałek rozrządu stoi w miejscu to oczywista oczywistość, że rozrząd jest uszkodzony. Uszkodzenie rozrusznika nie generuje żadnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 A jakby się to miało do tego, że silnik pracował, wchodził na obroty ale nie ciągnął? Jeśli sinik pracował to rozrząd musiał być sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Nie wiem jak by to się miało ale, żeby silnik odpalił wałki rozrządu muszą się obracać. Jak się nie obracają to zapomnij o odpaleniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Może nie obracają się z innej przyczyny niż usterka rozrządu, tylko właśnie jakiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 4 godziny temu, yaeger napisał: Jeśli sinik pracował to rozrząd musiał być sprawny. I wałki się obracały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 5 godzin temu, yaeger napisał: Może nie obracają się z innej przyczyny niż usterka rozrządu, Innej przyczyny nie ma. Sprawdź jeszcze czy na 100 % wałki stoją podczas kręcenia rozrusznikiem. Pasek może być cały a wałek urwany przy kole zębatym. Pojęcie rozrząd obejmuje koło zębate na wale korbowym, pasek rozrządu z rolkami i wałek-wałki rozrządu z zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 2 godziny temu, jabrze napisał: I wałki się obracały. Właśnie po momencie w którym silnik przestał ciągnąć, dodając gazu obroty szły w górę, silnik pracował. Czy byłoby to możliwe jeśli uszkodzony chwilkę wcześniej był by rozrząd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Wał silnika i wałki rozrządu połączone są paskiem. Może masz na myśli ślizgające się sprzęgło związane z brakiem napędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaeger Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Po wystąpieniu usterki, siłą rozpędu auto przemieszczało się do przodu, mogłem w tym czasie dodać gazu, obroty szły w górę ale auto nie chciało przyspieszać tylko zwalniało, nie przekazywało mocy na koła, aż się zatrzymałem, zgasiłem auto i już nie mogłem odpalić. Więc zakładam że z rozrządem było ok? Mogłem przegazowac auto tak jak przy wciśniętym pedale sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Czyli pękła sprężyna centrala w docisku sprzęgła? Na luzie nie powinno być problemu z odpaleniem silnika, ale jechać się już nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi