Pustelnino Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Cześć. Od 30 tys km posiadam Megane 3, 1.2 benzyna. W zeszłym tygodniu miałem sytuację - zrzuciłem z 3 na 2, samochód zgasł na pół sekundy i od razu odpalił. Nie puściłem sprzęgła, auto nawet nie szarpnęło, nie sądzę żeby to był jakiś mój błąd. Przejechałem pod sklep, jakies 3km, bez żadnych problemów, na tablicy nie było żadnego błędu. Po powrocie że sklepu auto nie odpaliło. Na "start stop" cyka, "elektryka" działa. Mechanik wziął auto z informacją, że to pewnie rozrusznik, bo nie kręci. Wymienił rozrusznik, auto nadal nie odpala. Ponoć rozrusznik kręci. Teraz twierdzi, że widzi błąd na "wydechu" co jego zdaniem, prowadzi do rozrządu, albo nawet i turbiny. Niestety, za dużo o mechanice nie wiem - czy jest to w ogóle możliwe? Czy miał ktoś może podobny problem? Auto ma na Teraz 125tys km, ja zrobiłem niż 30tys. 2x wymieniałem filtry/olej. Nigdy nie było żadnego problemu z samochodem... Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 35 minut temu, Pustelnino napisał: Ponoć rozrusznik kręci. Albo kręci mechanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 29 minut temu, Pustelnino napisał: Po powrocie że sklepu auto nie odpaliło. Na "start stop" cyka, "elektryka" działa. Ile lat ma auto?? - ile lat akumulator, - masz akumulator z systemem ESM; - przeważnie wytrzymuje ok;3 lata, - po wymianie baterii na nową ( taką samą ) w megan III ; - konieczność zapisania tego faktu w sterowniku, aby ten realizował program przewidziany dla nowej baterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pustelnino Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 11 godzin temu, jabrze napisał: Albo kręci mechanik. Właśnie tego się boję i śmierdzi mi trochę temat. 11 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Auto ma 6 lat, akumulator był wymieniany przez poprzedniego właściciela czyli będzie miał ok. 2-2,5 roku. Sam też nie mówił, żeby z autem były jakiekolwiek problemy. Ja jeżdżę już 1,5 roku bardzo różnych tras (po mieście, trasy autostradowe i po górach). Szczerze, nie pomyślałem, że to mógłby być akumulator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Przy zwalonej baterii przygasają kontrolki, bynajmniej ja tak miałem. Nic nie szkodzi podjechać do punktu z nowymi akumulatorami i pomierzą. Zauważ, że do samochodów z systemem start-stop są odpowiednie akumulatory gdyby Ci przyszło wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 @elf, nie to żebym był złośliwy, bynajmniej ?, ale 5 minut temu, elf napisał: Przy zwalonej baterii przygasają kontrolki, bynajmniej ja tak miałem. Czyli nie miałeś tak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Sprawdź ciśnienie pompy. Odepnij wężyk paliwowy przed listwą. Zapewne wyleci paliwo pod ciśnieniem. Wtedy niech zakręci ktoś w celu odpalenia. Sprawdź czy leci mocno z wężyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 @Laros , wybacz, ale nie wiem, o co Tobie chodzi Napisałem jak to wyglądało u mnie a kolega pisze, że elektryka działa więc aby być pewnym pasuje zrobić pomiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pustelnino Opublikowano 6 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 Gdyby ktoś w przyszłości miał podobny problem... Auto Przewiozłem do innego mechanika, diagnoza u obu ta sama. Łańcuch rozrządu przeskoczył o kilka zębów. Bez uszkodzeń na cylindrach. Zamówiony nowy komplet rozrządu. Auto będzie robione w przyszłym tygodniu, mam nadzieję, że nic już się nie wyjdzie dodatkowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi