Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana oleju w ASO - Castrol zgodny z RN17FE

Pole

Rekomendowane odpowiedzi

Zastrzeżenia to miałem jak mi w serwisie zalali Castrola - od razu odezwał się łańcuch, a na elfie nie było takich niespodzianek.

Teraz po zagazowanie olej pozbył się woni benzyny.

Ostatnia moja wymiana to Elf EVOLUTION FULL-TECH R RN17 5W-30 i wymieniam jak dotąd 1x na rok

Z przejściem na nowy nic szczególnego się nie dzieje. Odnoszę wrażenie, że ciszej chodzi ale to tylko wrażenie.

• 9 miesięcy temu...

Ja mam już dwie wymiany na Motul, olej po wymianie na oko taki sam jak elf. Zostawiam sobie małe próbki z każdej wymiany bo robię to sam.

W dniu 5.10.2021 o 11:09, Andrzej-2010 napisał:

Oleje ; elf; castrol; mobil - nie cieszą się dobrymi opiniami,

Tutaj można zobaczyć jak fatalnym olejem jest olej Elf 😁

No bo po co coś mierzyć, badać, wystarczy opinia i głębokie przekonanie. 

EDYCJA: 

Wczoraj po 14,4 kkm (7 m-cy) wymiana tym razem na Elf 0W20, udało się kupić z oficjalnego sklepu Elf który pojawił się na Alle. Koszt oleju jakieś 271 zł filtry z F za 71 zł komplet. Próbka oleju spuszczonego i świeżego zachowana. Płukanki nie robiłem. 

Edytowane przez Pepone
  • +1 1

• 1 rok później...
W dniu 10.06.2023 o 09:56, Pepone napisał(a):

Tutaj można zobaczyć jak fatalnym olejem jest olej Elf 😁

No bo po co coś mierzyć, badać, wystarczy opinia i głębokie przekonanie.

Co z tego, że te testy pokazały to co pokazały, jak wiadomo, że Elf to żaden syntetyk, a krakowany minerał? Omijam ten produkt z daleka i tak już pozostanie.

Co kto woli. Ja się tylko zastanawiam dlaczego wyznawcy olejów syntetycznych piją kranówę zamiast syntetyzować H2O z wodoru i tlenu 😁.

Grunt to wymieniać olej. Jego rodowód to sprawa wtórna. 

Edit: na zgodny ze specyfikacją 😂😂😂

Edytowane przez Pepone
  • Zmieszany 2

Z zalecanych olejów przez reno, polecam oleje o małej ilości popiołu ;

- RAVENOL RNV 5W-30 - RN17 -  ACEA C3; MB226,52,  - Noack 7,6 ,

- YACCO GALAXIE A 0W40 PAO RN17 RSA - ACEA C3,    https://yacco.pl/galaxie-competition/151-yacco-galaxie-a-0w40.html

- nie znalazłem danych Noack

• 4 miesiące temu...

Cześć, a czy ktoś z Was używał oleju Liqui Moly Top Tec 4410 5W-30

Ja do tej pory w swoich samochodach używałem zawsze olejów Liqui Moly, co prawda nie są tanie ale nigdy się na nich nie zawiodłem.

Też używam tego oleju (Liqui Moly) w silniku. Wiem, że to solidna firma jest, dodatkowo, u mnie najważniejszym kryterium w oleju silnikowym jest jego cena. Ten olej jest najdroższy w normie RN 0720

• Like 1

Im lepszy jakościowo olej tym ma niższy wskaźnik tzw; Noack;

- i tym samym mniej nagaru na zaworach i gniazdach zaworowych,

- korzystnie jest zastosować;

- separator par oleju tzw;  " Oil Catch Tank" ;

• 7 miesięcy temu...

Witam,

Podłączę się do tematu: mam MEGANE IV Sedan 1.3 Tce Benzyna 115KM z 2019 r - jaki olej polecacie - niestety będę wymieniać poza ASO, bo ceny jaki mi powiedzieli w Katowicach (zarówno Pietrzak jak i ZIĘBA) zaczynają się powyżej 700zł. I pytanie czy korek spustowy też trzeba wymienić? 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja przy ostatniej wymianie wlałem Castrol a 0W20 RN17FE i auto jeździ skręca hamuje przebieg 138 kkm. Grunt to olej wymieniać na zgodny ze specyfikacją. Cena 700 to absurd ale potwierdzam że nawet w 2018-19 roku tyle wołali w ASO. Dlatego wymieniam sam. 

Korka wymieniać nie trzeba bo niby po co? Wymień uszczelkę i git. Jedynie klucz jest specyficzny - kwadracik.