robpab Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 naprawdę masz taki rozmiar???? Może raczej 205 lub w ostateczności 225? Na zimę załóż sobie standardowy rozmiar na 15 lub 16, czyli 195/65R15 lub 205/55/R16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
treat Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jestem na etapie poszukiwań zimówek no niedawno zakupionej meganki (1.6, 110KM, grandtour, felgi "16) Co możecie polecić? Mój budżet to około 1500 zł. Zastanawiam się nad Michelin Alpin 5, ktoś posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja mam od zeszłej zimy Nokian WR D3 (a widzę, że już są WR D4). Super oponki jak dla mnie. Wcześniej w lagunie miałem Fulda Cristal Montero 3, też złego słowa nie powiem. Zasada jest taka, że czytam kilkanaście zestawień testów z ostatnich kilku lat, wybieram kilka modeli, które regularnie są na topie, potem na ich temat robię dokładne rozeznanie, i wybieram tą, na którą mnie stać. Kilka dni po kilka godzin czytania, ale jeszcze nigdy nie byłem niezadowolony z decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja ostatnio nabyłem do autka żony Uniroyal MS Plus 77. Moja megi już 4 zimę będzie jeździć na BF Goodrich. Poprzednia megi śmigała na Yokohamie W.Drive. Jeśli chodzi o coś budżetowego to fajna jest Sava Eskimo S3+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 A jak ten Uniroyale się zachowują? Mam ich letnie Rainsporty 3, są rewelacyjne na mokrym (na suchym też, choć trochę lubią pływać przy ostrzejszych zakrętach). Właśnie MS 77 były drugą opcją przy zimowych u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Z czystym sumieniem mogę polecić Continentale TS850. W porównaniu do Barum Polaris po prostu kleją się do drogi, nie ma znaczenia sucho, mokro, czy śnieg. Oponki są też bardzo ciche, co jak dla mnie było bardzo ważne :) Edytowane 21 Września 2015 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Zgadza się TS850 super gumy. Ostatnie lata super mi się jeździło na Ultragripach 7+, też świetna opona, szczególnie na zimnym i mokrym, i co ciekawe leżaki są droższe od nowej 9. Do megi zamówiłem właśnie Alpiny 5, francuski eksperyment, bieżnik jest podobny do 7+ :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) A jak ten Uniroyale się zachowują? Niestety jeszcze nie wiem. Dopiero zostały zakupione. Więcej mogę powiedzieć o BFG, Yoko i Savie. Uniroyal to grupa Conti więc raczej nie powinno być problemów z jakością. Na opony jest gwarancja 5 lat od daty produkcji (tak jak przy Conti). Edytowane 21 Września 2015 przez robpab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jest sens przechodzić z 205/50/17 (letnie) na (zimowe) 195/60/16 ? Czy lepiej zostać przy letnim oryginale ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Taniej wyjdzie 205/55 R16 i to będzie właściwy rozmiar. Jeżeli masz felgi 16 to warto, bo opony są tańsze. Przy 16 jest też więcej gumy między asfaltem, a felgą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 problem polega na tym, że muszę dokupić drugi komplet felg ;) (więc mam wybór co kupić) bo obecnej 17 nie będę katował w zimę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jeżeli i tak musisz kupić, to 205/55 R16 będą OK, chociaż nie wiem, czy czasem do 1,9 dCi nie wejdą R15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 znalazłem http://allegro.pl/felgi-stalowe-16-megane-iii-scenic-iii-fluence-e47-i5407390873.html i nie wiem czy sobie w tę stronę nie pójść ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Ładnie wypolerujesz i mogą robić za czarne alusy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskrobany Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Mam mały dylemat, nie wiem jaką felgę kupić (stalówka, sferyczna czy alufelga) :huh: A co do opon to zakupie Nokian WR D3 (205/55 R16 T 91) Edytowane 22 Września 2015 przez Pawel Wielkość liter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi