Janek11 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Witam, Mam następujący problem z Megane 3 PH1 1,6 16V 110km. Problem ujawnia się przy 1500obr/min - a dokładniej tym, że nie chce schodzić z tej wartości: - auto rozgrzane, obroty biegu jałowego prawidłowe - w momencie dodania gazu do około 1500 obr/min i odpuszczeniu - obroty są utrzymywane przez silnik (nie chcą spaść) - po zwiększeniu obrotów powyżej 2tys i odpuszczeniu - spadek do obrotów biegu jałowego W czasie jazdy: - wrzucenie na luz w czasie jazdy, gdy obroty silnika są powyżej 2tys - ładnie spada do obrotów biegu jałowego - hamowanie silnikiem w czasie dojazdu do skrzyżowania i wysprzęglenie przy 1,5-2tys obrotów - silnik trzyma 1500obr / min przez około 10 sekund, i dopiero następuje spadek do obrotów biegu jałowego. Jest to niezależne, na którym biegu hamuję silnikiem. Przepustnica czyszczona około 15tys km temu. Problem pojawił się tydzień temu. Innych rzeczy nie zaobserwowałem - odpalanie prawidłowe, w czasie jazdy też nic się nie dzieje. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 14 godzin temu, Janek11 napisał: - auto rozgrzane, obroty biegu jałowego prawidłowe - w momencie dodania gazu do około 1500 obr/min i odpuszczeniu - obroty są utrzymywane przez silnik (nie chcą spaść) - po zwiększeniu obrotów powyżej 2tys i odpuszczeniu - spadek do obrotów biegu jałowego To wygląda na potencjometr pedału gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek11 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Tego nie wziąłem pod uwagę. Czy wymiana jest skomplikowana? Patrząc na zdjęcia - to wydaje się, że to tylko 2 śruby i wtyczka, Czy po wymianie trzeba coś "programować" - czy tylko wyciągam stary i wpinam nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Ja odpinałem potencjometr, czyściłem i podpinałem na nowo, nie było żadnych problemów. Silbik wyłączony, zapłon wyłączony. Dostęp trochę kijowy bo najlepiej mieć płaski klucz. Z nasadka ciężko dojść do jednej śruby bo trzeba wcisnąć "pedał hamulca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Proponuję wywołać usterkę i odczytać błąd. Wiemy, że błąd obejmuje sterownik silnika. Ten objaw jest wspólny dla kilku błędów a tym sposobem określimy dokładnie. Ja przy tym samym objawie niepotrzebnie w ciemno wymieniłem pedał gazu. Przyczyną był obwód porównawczy ustawienia przepustnicy. U mnie występował po ok półgodzinnej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek11 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Problem na dzień dzisiejszy rozwiązany. Wystarczyło przeprowadzić kalibrację przepustnicy przy pomocy Clipa i obroty zaczęły spadać prawidłowo. Dziś skojarzyłem, że problem zaczął występować krótko po wymianie akumulatora. a przy okazji - silnik pracuje jeszcze równiej na obrotach jałowych (na benzynie i LPG) - kręci krócej przy odpalaniu - delikatniej gaśnie - bez szarpnięcia. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi