lukasz9605 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 Witam. Mam wyciek oleju z tego miejsca. Olej spływa po skrzyni biegów na dolną osłonę silnika. Jak nazywa się ta część i czy mogę to samemu uszczelnić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2021 To jest wyciek płynu chłodzącego silnika z obudowy termostatu (on zawiera własną uszczelkę). Możesz samemu wymienić na nowy z termostatem i czujnikiem temperatury w komplecie, a następnie uzupełnić płyn i odpowietrzyć. Bardzo prosta czynność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz9605 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Rozumiem. A czy mogę wymienić samą uszczelkę termostatu, czy muszę wymieniać cały termostat? I czy trzeba te śruby które mocują termostat dokręcać kluczem dynamometrycznyn?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz243243 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Możesz wymienić sama uszczelkę. Po zdjęciu obudowy należy dokładnie oczyścić miejsce przylegania uszczelki bardzo drobnym papierem ściernym lub może wystarczy samym zmywaczem. Śruby trzeba dokręcać kluczem dynamometrycznym i w określonej kolejności. Pobierz sobie instrukcje, jest w dziale pliki, tam producent wszystko dokładnie opisuje. Sprawdź sobie elmem czy termostat prawidłowo trzyma temperaturę płynu chłodniczego co byś dwa razy na darmo roboty nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Jakiego koloru masz płyn chłodzący? To, co pokazane od spodu na śrubach bardziej wygląda mi na olej niż na płyn. Jak weźmiesz wyciek na palec to przecież idzie rozróżnić co to takiego Edytowane 28 Grudnia 2021 przez elf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 5 godzin temu, elf napisał: To, co pokazane od spodu na śrubach bardziej wygląda mi na olej niż na płyn. Co prawda w silniku K4M812 Megane II, ale mam tam właśnie wyciek oleju tak jak kolega pisze. Tak czy inaczej trzeba korpus termostatu zdemontować i założyć nową uszczelkę. Zasadniczo może tamtędy wyciekać zarówno płyn chłodniczy jak i olej silnikowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Płyny mogą się mieszać. Raczej w zbiorniku wyrównawczym będziesz miał brązowy nalot. Trzeba go odłowić z płynu bo olej niszczy gumę i może doprowadzić do pęknięcia jakiegoś węża od wody. Olej w tamtym miejscu może pochodzić z pod pokrywy odmy - sucho jest wokół cewek, na pokrywie zaworów? Przed odkręceniem obudowy termostatu należy spuścić płyn aby nie zalać sprzęgła oraz aby nie pomieszać obu płynów. Obudowa termostatu to chłodnica oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi