Dawid727272 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 No właśnie nie ma takich naklejek jak na radiach Megane 2. Podobno trzeba podpisać nowy czytnik pod Vin a potem z procesora odzyskać kod Auto w ostatnich dniach pokazało tylko raz komunikat. Dziś sprawdziłem wtyczkę mt1 i wydaje się wszystko ok. Brak wody w skrzynce (auto po myciu) styki nie zaśniedziałe i dobrze trzymają wypsikalem preparatem na złącza. Ale zauważyłem że zaraz po odpaleniu alternator jak by się ustawiał. Wskazania na początku 12.4 za sekundę 13.5 za sekundę 14.4 potem 13.7 i 14.5 parę skoków na ostatnich wartościach a potem już w okolicach 14.4. Czy takie zachowanie jest prawidłowe? Umówię się do elektryka ale co ma sprawdzić dokładnie? Teraz jeszcze raz sprawdzałem przez odb2. I po odpaleniu o okolicach 10 sekund są skoki od 12.9 do 14.5 potem się stabilizuje. A po załączeniu grzania szyby i wentylatora spada na chwilę w okolice 13 i wraca na 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Nie wykluczone, że ładowanie jest jak w MIV: załącza się po kilkunastu sekundach od uruchomienia silnika. W sytuacji, gdy auto ma "w pełni" naładowany akumulator to nawet z włączonymi światłami napięcie w sieci będzie na poziomie napięcia akumulatora (mierzyłem taką MIII 1.2 po ostatnim lifcie). W MIV po załączeniu świateł podnosi się napięcie chyba do 13,7 V w takim przypadku, w MIII nie - ale nie mam pewności czy tak zawsze jest w MIII bo nie znam logiki pracy układu sterowania. Nie mniej, w Twoim przypadku patrząc na przebieg, alternator wymagać powinien regeneracji, zwłaszcza, że to diesel. Wg. mojej teorii zastosowane światła dzienne wydłużają żywotność alternatorów bo przez określony % czasu pracy są mniej obciążone niż w samochodach z normalnymi światłami mijania użytkowanymi cały rok. Miałem MII 1.6 i przy przebiegu 275 tyś. km wymieniałem szczotki - miały około 30 % długości nowych, a jeden z dwóch pierścieni miał ubytek materiału rzędu 0,5 mm na średnicy przy grubości pierścienia 2 mm. Wymieniłem tylko szczotki. Dzienne dołożone były od 176 tyś. km przebiegu. Zakład zajmujący się tylko regeneracją alternatorów i rozruszników stwierdził, że przy moim przebiegu będzie konieczność wymiany nie tylko szczotek, ale również pierścieni. Tymczasem taka niespodzianka. Znajomy w aucie bez dziennych przy trochę niższym przebiegu musiał przeprowadzić regenerację kompletną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid727272 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Panowie chyba znalazłem. Dziś po odpaleniu i wyjazd z garażu mocno w górę i na końcu wyjazdu wycięty tunel więc zawieszenie zapracowało. Po tym wyjeździe ładowanie było 12.2 i utrzymywało się dłuższy czas. Kontrolka świeciła się i gasła bo czasami były skoki na 13.7. Kontrolka zapalała się i gasła do momentu aż ładowanie nie wskoczyło na 14.5. potem spokój. Więc wodę wykluczam a raczej wstrząsy wchodzą w grę. No to chyba alternator zawodzi? Co wy na to? Tylko zastanawia mnie jak to możliwe że przez kilka dni ładowanie jest książkowe a potem taki wynik Dziś umówiłem się do elektryka. Sprawia wrażenie że wie czym się zajmuje na co dzień. Będę pisał o postępach. Prawdopodobnie będzie przeprowadzał regenerację altka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Nic innego nie pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid727272 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 No to załamka. Co za ludzie! Odstawiłem samochód do elektryka a on przez dwa dni nawet nie zajrzał do auta bo na woltomierzu który zamontowałem było według niego ok. Nawet nie wiedział gdzie jest alternator, a jak go zobaczył to mówił że nie da rady go wyciągnąć. Ja pie..... Co za świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Podpowiadałem wizytę w zakładzie specjalistycznym w Toruniu. Szkoda, że do Bydgoszczy masz ponad 100 km. Na Grunwaldzkiej umawiasz się na godzinę i po 2 wyjeżdżasz naprawionym z gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid727272 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 W toruniu masz coś sprawdzonego? A w tej Bydgoszczy to 2 h z wymontowanie naprawa i zamontowaniem? To huba jacyś magicy bo dla mnie to że 2 h demontaż altka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Robią zespoły 3 osobowe i to większość marek od ręki. Zwożą również lawetami z miasta i okolic. Robią tylko alternatory i rozruszniki. Jutro skontaktuje się z zięciem z Torunia kogo poleca. Korzystał z Rotoru, ale miał zrobiony za dwa dni. To była wizyta bez wcześniejszego umawiania się. Może po umówieniu jest inaczej? Trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid727272 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Witam. Przepraszam że tak długo nie odpisywałem. Oddałem w końcu auto do mechanika który nie bał się Meganki. Wyciągnięty był alternator i naprawiony wymiana kilku elementów i ładowanie jak na razie (od pukać) jest ok. Chciałem podziękować wszystkim którzy pomogli w diagnozie. Pozdrawiam. Będę pisał co i jak za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi