PanReksio Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Witam serdecznie, niedawno kupiłem megane 3 gt180. Sprawdzając stany płynów okazało się, że płyn chłodniczy jest troszkę nad minimum. Tutaj pojawia się u mnie pytanie jaki płyn powinien być wlany do tego silnika, oraz jaki powinien być jego kolor? Obecnie mam wrażenie, że zalany jest jakiś żółty lub bezbarwny (ciężko stwierdzić). Dodatkowo chciałbym dopytać czy można mieszać płyny i ewentualnie co można by dolać? Rozważam również wymianę, przepłukanie i zalanie na nowo całego układu u mechanika. Proszę o pomoc i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 U mnie czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanReksio Opublikowano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Płyn zalecany do tych silników to g12+? Zastanawiam się nad płynem chłodzącym Prestone. Podobno jest żółty (czyli kolor się zgadza) i można go mieszać z innymi płynami. Ktoś miał styczność z płynem tej marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Każdy płyn można łączyć z innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Nie tak że można, ale na pewno "krzywdy" się nie zrobi mieszając. Warto jednak poczytać kilka artykułów i zgodzić się lub nie np.: https://www.smartdriver.pl/mieszanie-plynow-chlodniczych-jakie-plyny-mozna-mieszac Ja kupuję płyn OE i zmieniam go podczas wymiany rozrządu czy niespodziewanej awarii. Nie znam się na płynach i olejach i jedyną kategorią jest cena. Kupuje najdroższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Kupujesz najdroższe powiadasz? To ja Ci powiadam, że nie wszystko złoto co się świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Filozoficzna, stara prawda. Jak się nie ma jednak czasu, ani specjalnie chęci przebijania się, który płyn jest najlepszy na świecie, to kryterium ceny jest całkiem wystarczające. Nie kupuję zegarków Philippe Patek, bo zwyczajnie mnie jest nie stać i mam opaskę sportową huawei Myślę jednak, że wydać kilkanaście złotych więcej na płyn raz na 160k km czy olej raz na 30k km to głodem przymierał nie będę a zawsze sen mam spokojniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Od 3 lat mam w układzie różowe borygo w 1.6K4M i wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCINO97 Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Polecam prestone, górna półka w przystępnej cenie. Plus tego taki że można go mieszać z innymi płynami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi