Kosmos2012 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Dzień dobry, proszę o pomoc. Jak wyłączyć całkowicie automatyczny hamulec postojowy w scenic III? Próbowałem wyłączyć w PyClip ale po jednym ręcznym włączeniu ręcznego w korku, znów się aktywował. Chciałem wyłączyć na zime , nie chce zastać zamarzniętego hamulca. Proszę o pomoc jak to zrobić prawidłowo w PyClip lub ECU Tweaker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 W L2 kiedyś przestawiałem. nazywało się to tryb zimowy i była wtedy informacja na desce aby jednak zaciągnąć ale sam się nie zaciągał. Ale szczerze używam ręcznego codziennie. Moja żona również i nie wiem jak trzeba się postarać żeby ręczny zamarzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Z doświadczenia wielo zimowego wiem że nie ma potrzeby wyłączać automatycznego zaciągania. To są bezpodstawne obawy świeżych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 7 godzin temu, halas2 napisał: W L2 kiedyś przestawiałem. nazywało się to tryb zimowy i była wtedy informacja na desce aby jednak zaciągnąć ale sam się nie zaciągał. Ale szczerze używam ręcznego codziennie. Moja żona również i nie wiem jak trzeba się postarać żeby ręczny zamarzł. Wystarczy mieć pecha, kilka dni mokrych wcześniej i gwałtowna zmiana na mróz i będzie problem. Pewnie nie w każdym samochodzie ale może się przytrafić, bo miewaliśmy takie zdarzenia a kraj z gatunku raczej cieplejszych niż Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Wrzucam scren z ddt4all ale w Ecutweaker będzie to samo. Wejdź w "Automatic Parking Brake" i dalej to samo co na screnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, carsik napisał: Wystarczy mieć pecha, kilka dni mokrych wcześniej i gwałtowna zmiana na mróz i będzie problem. Pewnie nie w każdym samochodzie ale może się przytrafić, bo miewaliśmy takie zdarzenia a kraj z gatunku raczej cieplejszych niż Polska. Nie wątpię. Widziałem zamarznięte ręczne w swoim życiu. Ale jak wspominałem. Odkąd używam ręcznego codziennie nie mam z nim problemów. Żona też używa codziennie żeby nie zerwała blokady od trybu parking. Ma zawsze mieć zaciągnięty ręczny. Wyjeżdżamy codziennie o 6 rano kiedy jest zazwyczaj największy mróz. I tak jeździmy od 2018 i nic. I to w dwóch autach:) Edytowane 28 Października 2022 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos2012 Opublikowano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 59 minut temu, aniewa napisał: Wrzucam scren z ddt4all ale w Ecutweaker będzie to samo. Wejdź w "Automatic Parking Brake" i dalej to samo co na screnie. A jak na wiosnę będę chciał aktywować automatyczny hamulec zmieniam tylko w przed ostatnim czerwonym kwadraciku od lewej? Robić to normalnie czy po CAN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Zmieniasz na ostatnią pozycję "Normale" i klikasz "Send'. Swoją drogą powiem, że od 12 lat jeżdżę samochodami z automatycznym ręcznym i nigdy na zimę go nie wyłączałem. Zero problemów związanych z mrozem, hamulec nigdy nie zamarzał a mieszkam na wschodzie Polski gdzie mrozy potrafią być dokuczliwe. Zawsze po zgaszeniu silnika możesz zwolnić hamulec elektryczny przed opuszczeniem pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos2012 Opublikowano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 11 minut temu, aniewa napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Dzięki za wszystkio, jesteś wielki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Jeżeli zaciski elektryczne są takie same jak w Megane IV to jest to konstrukcyjnie wykluczone, chyba, że obudowy napędów są uszkodzone. W takim przypadku nie trzeba zimy aby doszło do awarii zacisku. Wiem, że takie stereotypy pozostały po Polonezach i innych tego typu autach i później taki nie używany hamulec postojowy zostaje użyty raz i wtedy dochodzi do jego awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cibuk Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Bo zamarzaly linki w nieszczelnych pancerzach, a nie sam mechanizm hamulca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Linki potrafią zamarznąć. Poprzedniej zimy niestety tego doświadczyłem. Po wymianie na nowe problem znikł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 W SIII nie ma linek a o tym modelu mowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kop3rs Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 A da się wyłączyć komunikat żeby zaciągnąć ręczny jak stoję na luzie i otworze drzwi nie gasząc auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi