monkeytree Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Ostatnio podczas jazdy autostradą pojawił się problem w aucie. Liczne komunikat: ryzyko awarii silnika, skontroluj układ wtrysku, skontroluj układ wydechowy. Zjechałem z trasy i podpiąłem w auto w warsztacie do komputera. Analiza wykazała problem z czujnikiem temperatury przed filtrem cząstek stałych oraz pełny filtr cząstek stałych. Po wprowadzeniu samochodu na wyższe obroty wyszło, że czujnik temperatury przed filtrem ma stałą wartość 50 stopni, gdy jednocześnie wzrastała temperatura czujnika przed turbiną do ponad 200 st. Po raz pierwszy od 4 lat pojawił się problem z tym filtrem. Nie uśmiecha mi się inwestowanie w być może niepotrzebną regenerację a tym bardziej wymianę filtra cząstek stałych jak mmi sugerowano w warsztacie. Doradźcie, czy tylko wymiana tego czujnika wystarczy? I jakie to są koszty? Renault Megane III Grandtour 1.9 Dci 2009 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Czujnik na 90% do wymiany. Chyba że coś na wiązce jeszcze. Filtr moim zdaniem powinien się wypalić. 7mbar to ładna wartość. Jak sobie wyliczył zbyt duża ilość gram to być może będzie konieczne wypalanie serwisowe ale nie ma tego parametru odczytanego. Przy odrobinie szczęścia wymiana czujnika powinna załatwić temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 46 minut temu, monkeytree napisał: Po raz pierwszy od 4 lat pojawił się problem z tym filtrem. Nie uśmiecha mi się inwestowanie w być może niepotrzebną regenerację a tym bardziej wymianę filtra cząstek stałych jak mi sugerowano w warsztacie. Wg; komputera diagnostycznego; - od wymiany filtra minęło 309445 km, - od udanej regeneracji filtra minęło 307836 km, Wszystko wskazuje, że filtr jest do wymiany a silnik nie jest w 100 % sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zacząłbym od wymiany tego czujnika, jest wkręcony do filtra. Przebieg samochodu to 218 kkm? Sterownik silnika pokazuje 309445 km a ostatnia regeneracja była przy 307836 km. Filtr może być jeszcze sprawny, sprawdź czy rura wydechowa nie jest okopcona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Ja myślę że jest sprawny. W 1.5dci zauważyłem ze przebieg od ostatniej udanej regeneracji nie zawsze się zmienia tak jak licznik udanych wypaleń. Jeśli przerwiemy na pewno się nie policzy. Jeżeli pod koniec wypalania straci warunki do dobrego wypalania też przerwie i nie zaktualizuje tych parametrów. Np ostatnie moje wypalanie skończyło się na wartości 0,4 kilometr przed pracą. Filtr wypalony a zmienne niezaktualizowane. Dodam że ja mam filtr po praniu które wykonałem w lecie i miał świeże przyuczenia. Podtrzymam to co mówiłem i to co kolega @aniewa napisał. Rozpoczął bym od wymiany czujnika. Czasami się zdarza ze padną. Mi padł czujnik przed turbiną. Albo coś pogryzie przewód. A ostatnio brat znajomego w masterze urwał czujnik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkeytree Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 15 minut temu, halas2 napisał: Rozpoczął bym od wymiany czujnika. Orientujesz się jaki jest koszt takiego czujnika? Bo widziałem i po kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Podaj VIN albo przynajmniej początek. czujnik temperatury przed turbo kupiłem za 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkeytree Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 33 minuty temu, halas2 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa VF1KZ0J0641314600 Godzinę temu, aniewa napisał: Zacząłbym od wymiany tego czujnika, jest wkręcony do filtra. Przebieg samochodu to 218 kkm? Sterownik silnika pokazuje 309445 km a ostatnia regeneracja była przy 307836 km. Filtr może być jeszcze sprawny, sprawdź czy rura wydechowa nie jest okopcona. Tak, przebieg to 218 tys km. Na zewnątrz rura nie jest okopcona, ale ma w środku widoczną sadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Numer czujnika z Oryginału 226406229R. Ja u siebie założyłem NTK ale cena była zbliżona do oryginału. Na pewno nie polecam NTY, Go rabbit i innych chińskich wynalazków. Przebieg w komputerze wtrysku jest wyższy niż w zegarach. Czyżby był cofnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Dla pewności sprawdź przebieg w module ABS/ESP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkeytree Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Auto jest w rodzinie od 2012 roku, dlatego stan licznika od tamtego momentu na pewno jest pewny. Ale w 2012 roku zostało kupione w komisie i przyszło z Niemiec więc zastanawiam się czy wtedy licznik nie został cofnięty o jakieś ponad 90 tysięcy. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez monkeytree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlak219 Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 (edytowane) Witam panowie mam podobny problem, czasem pokazuje się komunikat sprawdź układ wtryskowy, pyclipem odczytałem ze jest to błąd czujnika temp spalin, dodam że z miesiąc temu miałem "komunikat możliwa awaria silnika" błąd dotyczył filtra pdf, błąd został skasowany i od tej pory zaczął się pojawiać właśnie ten z problemem wtryskowym,poniżej zdj z pyclipa Edytowane 17 Marca 2023 przez pawlak219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 17 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2023 jakbyś chciał mam taki czujnik ze swojego auta. Kiedyś sprwadzone auto z francji miało wyciety fap i należalo zakupić brakującą cześć. Dostałem calość z czujnikiem a okazało sie, ze wycięty był fap ale czujnik został wiec lezy. Moge wysłać ci, sprawdzisz sobie. u mnie lezy i pójdzie do kosza.. nr z czujnika 8200854170 czyli to to czego szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlak219 Opublikowano 23 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Dziekuje kol @karolaa, za czujnik, jeszcze mam taki problem czy ten czujnik o ktorym mowa i ktory pokazuje 50stopni na moich zrzutach z pyclip to ten wkrecony w obudowe filtra pdf czy jest jeszcze jeden czujnik gdzies wczesniej? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaszko Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Witam, mam podobny problem póki co jeszcze bez komunikatów, ale... Filtr zaczął się wypalać co 2 dni, pierwsze kroki - wypalanie serwisowe. Przed wypalaniem serwisowym ciśnienie 8 mbar, po 17 🤔. I chodzi trochę głośniej, a gasnie jak traktor. Jakieś sugestie co z tym dalej robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi