Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

On jest do naprawy. Potrzebuje fachowca od Renault. Trzeba przetestować pompę clipem. Może to nie jest pompa, a na przykład  przekaźnik w obwodzie zapłonu..Coś, co się dzieje na wskutek przegrzewania. Za duże spadki napięcia powodują błędy w multiplexie.

W pierwszej kolejności podmień czujnik pedału hamulca.

Czujnik pedału hamulca już sprawdzany, to nie on jest winowajcą gdyż nawet gdy jest wypięty a ja wcisnę hamulec to błędy z licznika znikają.

A co do clipa to problem w tym że w moim mieście (Zamość) chyba tylko ASO takowy posiada.

Gdybyś przejeżdżał przez Chełm to mogę podłączyć dość dobry interfejs i przynajmniej pokaże jakie błędy generuje lub zapisał moduł ABS. Oczywiście za free.

• 2 lata później...

Ostatecznie skończyło się tak, że auto po pół roku stania po prostu samo się naprawiło, później jeszcze były takie jednorazowe sytuacje do momentu aż nie padł alternator, po wymianie na nowy wszystkie problemy zniknęły.

• 6 miesięcy temu...

Witam. Chciałem odświeżyć temat. Objawy takie same jak w opisie. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki i kostki pod kontem zalania. Sprawdzone napięcia na wtyczce pompy ABS i w gnieździe OBD2 z tym że kwestia oporu na podanych pinach we wtyczce nie zmierzona gdyż u mnie we wtyczce nie ma tego 3 pinu. Czy tak ma być. Zauważyłem że jak auto trochę postoi to alarmu nie ma dopiero po paru km. Ostatnio zauważyłem że jak chce się połączyć przez OBD2 to wybija ten alarm od ABS tak jakby coś nie tak było z siecią can i gdzieś robiło zwarcie. Czy zdecydować się na oddanie UCH do sprawdzenia czy może zabrać się za sterownik pompy. Jakie by można sprawdzić przewody od Can. Alarmy są od sieci multipleksowej.

IMG20251029150650.thumb.jpg.64dfeb1265f151279108063b7bbff75c.jpg  IMG20251112121121.thumb.jpg.990397a9fa43af9b909e955637c0a231.jpg

IMG20251029150648.jpgIMG20251114184157.thumb.jpg.c868fdc5c107a07ae4edd001e045b524.jpg

Edytowane przez Makaronmp