Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Uszczelniacz w układzie chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam drobne sączenie płynu spod opaski przy termostacie. Opaska jest juz tak dokręcona że więcej raczej nie jest wskazane

Mimo wszytko mam drobne przesączenia na tym połączeniu.

Po odkręceniu korka w zbiorniczku jest syczenie - wiec układ jest teoretycznie szczelny.

Jeden mechanik doradził mi abym przy tak niewielkim wycieku dolał tzw., "uszczelniacza".

Czy jest to bezpieczne ? Co sądzicie w tym temacie ?

Próbować czy wymieniać przewód ?

Ja bym tego nie robił, raczej starłbym się uszczelnić miejsce gdzie cieknie, choćby poprzez wymianę węża, albo owinięcie taśmą końcówki (pogrubienie jej) odpowiednią taśmą samoprzylepną, choćby taką do naprawy pękniętych przewodów gumowych.

Mam mieszane uczucia przy stosowaniu takich wynalazków, awaryjnie zawsze można zastosować, ale na dłuższą metę poważnie bym się nad tym zastanowił.

Akurat trafiłeś :)

Dokładnie wczoraj rozmawiałem z kolegą co ma VW i miał podobny problem z tym, że w miejscu do którego jakby chciał się dostać, to musi skrzynię wyjmować.

Jakiś jego znajomy mechanik polecił właśnie coś w rodzaju uszczelniacza.

Zastosował to i zrobił już ponad 5 tys km.

Wczoraj akurat przy mnie sprawdzał czy mu nie ubyło oby znowu i od zaznaczonej kreski - nic a nic.

Czy nie pozapychał przy okazji lamelek itp. to nie będzie wiedział do końca - choć jak mówi z temp. nie ma problemów. Trasę po tym zabiegu, zrobił solidną bo do F i powrót.

Osobiście nie wiem czy bym się zdecydował na zastosowanie takiego specyfiku :)

Ja powiem jedno kiedyś, kiedyś zastosowałem taki specyfik, fajnie było bo zadziałał, co prawda od czasu do czasu auto potrafiło się zagrzać, ale ponieważ było to sporadyczne i nie regularne, tak zostało.

Po jakimś czasie trzeba było zrobić remont silnika, więc został rozebrany, acha przy okazji, jak to się mówi został dolany jakiś super polepszacz do oleju.

To co zobaczyłem po rozebraniu silnika to była jedna wielka makabra, czyszczenia, a właściwie skrobania było na kilka dni :-?.

Fakt to były inne czasy inna technologia, i inne środki, ale...

Dzisiaj jak słyszę o dodaniu jakiegoś ulepszacza uszczelniacza to podchodzę do tego sceptycznie.

Jakby mi nie zależało na aucie to może coś takiego bym zastosował w innym przypadku nie.

I tyle ...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!