zonee Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Na wstępie dzień dobry, witam i pozdrawiam. Potrzebuje pomocy bo już nie mam siły. Ciągle mam wyciek oleju/powietrza na połączeniu rury z intercoolerem (w załączeniu foto). W układzie oczywiście jest trochę oleju, jeszcze nie oceniałem czy za wiele czy jeszcze w normie. Co zrobiłem do tej pory: 1 – Kupiony nowy INTERCOOLER TAKI SAM JAK ORYGINAŁ: VALEO 818870 2 – Wymieniliśmy od razu uszczelkę wargowa rury na oryginał: RENAULT 7701071288 - 60mm 3 – Wymieniłem górny zaworek odmy na oryginał: RENAULT 3911171919 8200045745 4 – Wymieniłem separator odmy na oryginał: RENAULT 8200279414 Rezultat: - Dalej sobie kapie olej z tego połączenia i dmucha powietrze - wymieniłem dolną część tego przewodu/rury na zamiennik MAXGEAR 68-0336 z uszczelką w zestawie od MAXGEAR (mam jeszcze nowa oryginalną w zapasie). I DALEJ SOBIE KAPIE OLEJ I NIE JEST SZCZELNIE. NUMER CAŁEJ RURY: 8200962920 (do niej da się dokupić tylko dolą część z łącznikiem) Zdjęcia nieszczelności są z przed wymiany intercoolera – poglądowe, z drugiej strony jest sucho jak pieprz na łączeniu. Od tej strony co mówimy mam krople oleju na osłonie POD AUTEM do zdjęcia palcem po przejechaniu 16km, wiec chyba sporo jak na 16km. Ma ktoś jakieś pomysły na to ? Bo już nie mam głowy. Zastanawiam się czy nie poszukać jakiejś rury podobnej i na zwykłą opaskę zaciskową nie połączyć choć to plastikowa końcówka od intercoolera i dość krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 (edytowane) Jeżeli ic jest takie samo jak w 1.5 to nie jest ta uszczelka. Jak zamawiałem po numerach przyszły za niskie. A na łączeniu w pasie według katalogów nie ma uszczelki a jest:). W robocie mam zapisane wymiary uszczelek podane mi przez ASO kilka dni temu bo numerów w tym miejscu na rysunkach też nie mają. Edytowane 7 Maja 2023 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) 10 godzin temu, halas2 napisał: ASO W ASO podali mi takie numery i zgadzałoby się, bo rura intercooler-a ma zew. 61mm a uszczelka ma wew. 60mm. Teraz mam uszczelkę fabrycznie założoną na rurę nową od MAXGEAR 68-0336 (to zestaw-rura ma już założona uszczelkę). Nie wiem tylko ile uszczelka ma zew. obwodu, aby dobrać inną, bo te są według mnie za małe (fabrycznie źle zaprojektowane). VALEO 818870 - nie wiem czy masz taki w 1.5DCI Zobacz te wymiary uszczelek w robocie i daj znać. Tylko upewnij się czy masz ten intercooler. Edytowane 8 Maja 2023 przez zonee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 po numerach wychodzi że inny. ale z wyglądu jest identyczny. przynajmniej na pierwszy rzut oka. Wymiary od serwisu to 55x49x5 oraz 52x58x5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Teraz, halas2 napisał: inny No wygląda tak samo, ale jest mniejszy i mniejsze przeloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Ale ta uszczelka która wysłałeś mi się nie podoba. Te które ja niby dobrałem po numerach średnicowo by były ale są za niskie. Ta z twojego numeru też ma 3mm wysokości a tu serwis podał 5. Tutaj bym szukał problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonee Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 11 minut temu, halas2 napisał: mi się nie podoba Dzwoniłem właśnie do ASO i nie mają więcej parametrów niż 60mm. Gdzie ustalić, jaka tam powinna iść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 nie wiem. Mi w aso podali coś takiego. Myślę że jak masz podcięcie na uszczelkę w rurze to ona nie może tam luźno latać. Jak będzie średnica wewnetrzna za duża to nie uszczelni warga jak za niska to może nie wejść odpowiednio głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi