niko9999 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Witam Panowie takie pytanie bo po wyłączeniu silnika i zamknięciu auta z 2 minuty pod maską koło zbiorniczka płynu chłodniczego cyka ten element. https://megane.com.pl/uploads/monthly_2022_03/VID_20220302_165506(0).mp4.2970655f31845c6b7017eaace33812d0.mp4 Czy tak ma być ? Czy element jest uszkodzony? Czy przez ten element może być podwyższone spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Wygląda to na zaworek odprowadzający opary z układu zasilania paliwem. Czasem jest sprzężony z filtrem węglowym, nie wiem jak tu. Nie spotkałem się żeby cykał bo i po co? On się otwiera po wyłączeniu zapłonu żeby odpuścić nadciśnienie oparów. Ten zaworek w razie uszkodzenia (nieszczelności) może wpływać na pracę silnika bo może zaburzać ilość powietrza do spalania. Chyba masz nowe auto i cieszysz się jego dynamiką w wersji 2.0. Stąd może wynikać spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 U mnie też coś cyka przez podobny czas. Ale nawet nie myślałem żeby szukać co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indzynier Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 W dniu 13.08.2023 o 18:30, niko9999 napisał: element jest uszkodzony? czy przez ten element może być podwyższone spalanie? nie,nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 W dniu 13.08.2023 o 18:30, niko9999 napisał: po wyłączeniu silnika i zamknięciu auta z 2 minuty pod maską koło zbiorniczka plynu chlodniczego cyka ten element W czasie pracy silnika też cyka - tylko Ty go nie słyszysz; - tak ma być, - przy intensywnym hałasie - należy poprawić mocowanie zaworka aby nie rezonował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko9999 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 ale on cyka i 5 minut po wyłączeniu auta... kupiłem juz nowy oe renault tylko na dniach zamontuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Godzinę temu, niko9999 napisał: ale on cyka i 5 minut po wyłączeniu auta Tak na zdrowy rozum ten elektrozaworek w ogóle nie powinien cykać, zwłaszcza po zgaszeniu silnika. Jego zadaniem jest odprowadzenie par benzyny z pochłaniacza do cylindrów w celu ich spalenia. Odbywa się to tylko w specyficznych warunkach pracy silnika i o tym decyduje sterownik. Przy unieruchomionym silniku te opary benzyny nie powinny wydostawać się z pochłaniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiesiu Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 W dniu 22.08.2023 o 20:40, niko9999 napisał: ale on cyka i 5 minut po wyłączeniu auta... kupiłem juz nowy oe renault tylko na dniach zamontuje Czy po wymianie na nowy sytuacja się zmieniła? U mnie też tak samo cyka i się zastanawiam czy to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko9999 Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 12 godzin temu, Zwiesiu napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes TAK po wymianie na nowy jest to samo tylko ciszej. To prawidłowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi