Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komunikat ryzyko awarii silnika, nierówna praca na biegu jałowym - Megane IV 2016 1.2 tce 130 km,

yko1994

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio podczas jazdy wyskoczył komunikat możliwe ryzyko awari silnika, odstawilem auto po odłączeniu do komputera i skasowaniu starych błędów żaden nie wrócił po ponownym odpaleniu auta, pracuje na biegu jałowym nierówno podlaczylem się i nie wiem jak to ugryzc, z niejasności mam zwiekszona od startu silnika liczbe wypadania zaplonu na cylindrze 2, po drugie na postoju bez załączenia silnika na przeplywie powietrza wartosc 6 kg na h, jak odpale silnik wartość zwieksza sie normalnie, trzy niezmienna wartosc temperatury paliwa na minus 40 stopni, I zmierzone napiecie przepusticy tor pierwszy oraz drugi dosc duźa rożnica wartosci. Która z tych rzeczy mogłaby być przyczyną dodam, że auto kupiłem około miesiąc temu i na razie nie wiem nawet gdzie zlokalizowany jest czujnik temperatury paliwa, proszę o wsparcie, z góry dziękuję.

Screenshot_20250819_001349_Messenger.thumb.jpg.8420eef1a6625a6c2469fa99777225fe.jpgScreenshot_20250818_220424_Gallery.thumb.jpg.f075116bc2f381b15efb3706badc6966.jpgScreenshot_20250819_001343_Messenger.thumb.jpg.03c03e87afbd8e97ff98b595fbe83ba9.jpgScreenshot_20250819_001356_Messenger.thumb.jpg.30585c179ede0bc821318f4af7e26306.jpg.

Screenshot_20250818_220424_Gallery.jpg

Krótko i bez owijania w bawełnę. Sprzedaj ten samochód, kupiłeś najgorszy, konstrukcyjnie wadliwy silnik Reno. Nie wyjdziesz z nim na prostą a wpadniesz w spiralę niekończących się napraw.

Pozdrawiam

8 godzin temu, yko1994 napisał(a):

niezmienna wartość temperatury paliwa na minus 40 stopni

Gdy nie ma czujnika to tak pokazuje. A w tym silniku brak takiego czujnika.

Niestety, 1,2 TCe do bodaj 2016 był padaką, potem były jakieś modyfikacje. Ja szczęśliwie ale i świadomie w 2018 kupiłem 1,33 TCe. 

Przed zakupem używanego auta zawsze trzeba robić rozpoznanie silnika choćby na motobenzyna.pl czy na forach. Tu na forum szybko byś znalazł info...

Jeżeli chcesz działać ze swoim silnikiem to raczej asap trzeba zrobić podstawową diagnostykę przy nierównej pracy/wypadaniu czyli cewki, świece, szczelność dolotu, oględziny wnętrza cylindra endoskopem, pomiar kompresji, żeby znaleźć prawdziwą przyczynę. Być może masz już tą poprawioną wersję i usterka nie będzie tak dramatyczna jak w starych wersjach. Życzę ci tego. 

Edytowane przez Pepone

41 minut temu, Pepone napisał(a):

Ja szczęśliwie ale i świadomie w 2018 kupiłem 1,33 TCe. 

Jak mogłeś świadomie kupić 1.3tce w 2018 roku, jak on dopiero zadebiutował w połowie 2018? Ja kupowałem na początku 2019 i wtedy nie było jeszcze zbyt wielu opinii o tym silniku. Na szczęście wyszło dobrze, ale obaw trochę miałem po niezbyt udanych 1.4 i 1.2 

Ano mogłem. Odbierałem auto na początku listopada 2018 i samochodów z 1,33 nie było wtedy nawet do jazdy testowych. 

Wybor 1,33 był z mojej strony świadomy bo były lepiej wyposażone wersję wyprzedażowe z 1,2 ale nie chciałem. 

Natomiast to,że był szczęśliwy to wychodzi po 7 latach użytkowania - bezawaryjny motor. Nie musiał taki być ale jest. Szczęśliwie. 

Rozumiem chłopaki, ale mleko się rozlało kupiłem już jestem świadomy, lecz chcem pojeździć chociaż rok, wybór padł na benzynę bo żona dojeżdża nią 5 km do pracy ;) osobiscie ciesze sie że noe zdecydowałem się na sprzedaż clio 4 w 1.5 dci i mam czas na spokojna analizę, także liczę na pomoc, bd aktualizował postępy.

• +1 1

14 godzin temu, yko1994 napisał(a):

ostatnio podczas jazdy wyskoczył komunikat  -   możliwe ryzyko awari silnika,

Bez clipa się nie obejdzie

- jaki kod błędu?,

- pomiar; 

- podciśnienia dolotu, kąta wyprzedzenia zapłonu, ilości spalań stukowych 

1/ przeważnie ten komunikat wiąże się z kompletną wymianą rozrządu;

a/ wraz z kołami faz rozrządu wałka ; ssącego i wydechowego,

b/ łańcucha rozrządu, prowadnice ślizgowych, napinacza łańcucha; 

- płukanką układu olejowego - m/innymi usuwanie opiłków metalu,

c/  elektrozaworu wałka rozrządu, koła zębatego wału korbowego,

d/ 2 sztuk czujników wałków rozrządu,

e/ stosowanie zalecanego, markowego oleju,

1 godzinę temu, yko1994 napisał(a):

wybór padł na benzynę bo żona dojeżdża nią 5 km do pracy

Przy tego typu eksploatacji;

-zalecane - wypady za miasto i dawanie ostro po garach 

• Prezes zmienił(a) tytuł na Komunikat ryzyko awarii silnika, nierówna praca na biegu jałowym - Megane IV 2016 1.2 tce 130 km,

Oprócz kompresji zajrzał bym do dolotu czy nie jest już zarośnięty. Podczas użytkowania kontrolować stan oleju - te wadliwe wersje lubiły wypić sporo. Eksploatacyjnie: płukanka, jakiś Ravenol, ceramizer i może jeszcze pojeździ.

Niestety ten silnik to nieudana współpraca z nissanem (z resztą chyba wszystkie). Silniki Renaulta generalnie nie mają takich problemów. 

Ja również mam 1.33 a kupiłem po 10 mieś. od wejścia na rynek. W necie cisza oprócz prezentacji w Scenicu IV z przełomu 2017-18. Po analizie konstrukcji stwierdziłem, że to dobra jednostka.