rafalh666 Opublikowano 22 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2025 Witam, sytuacja wyglada tak: niecałe 2 miesiace temu kupiłem megane 3 12 rok, 1.6 z LPG. Płyn w zbiorniczku wyrownawczym znajdował się pośrodku min/max, na wysokości tego zgrzewu. Przez pierwsze 3 tygodnie (jakies +/- 800km} nie jezdiłem na LPG bo wymagało serwisu i nie zaobserwowałem ubytku płynu przez ten czas, niestety nigdy dokładnie sie nie przyglądałem, widziałem tylko płyn mniej wiecej w połowie, wiec nie mam 100% pewnosci, że wtedy nie ubywało. Wczoraj, czyli po około 2 tygodnowej jeżdzie juz na LPG [przejechane jakies 600km przez ten czas] już zauwazylem ubytek, spadło z tego zgrzewu do poziomu minimum, nawet ciut poniżej tej kreski na zbiorniczku. Wiem, że powody ubytku mogą byc rożne, ale zacząłbym od gazu. Niestety jestem laikiem w kwestiach mechaniki samochodowej, wiec moje pytanie brzmi w ktorym miejscu moge zaobserwować ewentualne wycieki? Czy jakbym teraz przez jakis czas jeżdił tylko na benzynie i winnym jest LPG, to płynu wówczas nie będzie ubywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 17 godzin temu, rafalh666 napisał(a): Przez pierwsze 3 tygodnie (jakies +/- 800km} nie jezdiłem na LPG bo wymagało serwisu - i nie zaobserwowałem ubytku płynu przez ten czas Należy dokładnie sprawdzić szczelność; - trójników przy reduktorze gazu, zwłaszcza tych plastikowych, - one się kurczą i płyn zaczyna wyciekać po pewnym czasie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 23 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 Korzystanie lub nie z LPG nie ma żadnego znaczenia, obieg jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris07 Opublikowano 23 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 Mi kiedyś gazownik, za słabo dokręcił wężyki na parowniku. I też ubywało. W tym silniku powodem może być też uszkodzenie uszczelki obudowy termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalh666 Opublikowano 23 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 OK, dzięki za odpowiedzi, właśnie takich informacji potrzebowałem. Jeśli to nie przez LPG to bede szukał własnie w obudowie termostatu, korek od zbiornika wyrównawczego wymienie, sprawdze przewody chłodnicze, pompa wody i chłodnica nowe wiec raczej odpadają. Mam tylko nadzieję, że nie dojdę do uszczelki pod głowicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2025 43 minuty temu, rafalh666 napisał(a): Mam tylko nadzieję, że nie dojdę do uszczelki pod głowicą. Możesz być spokojny. Ten silnik nie ma z tym problemu jeśli dba się o poziom płynu. Dociągnij opaski przy trójnikach podgrzewacza reduktora LPG. Ważne, żeby nie dopuścić do zbyt ubogiej mieszanki z LPG powodującej nadmierne nagrzewanie głowicy. Warto kontrolować korekty długoterminowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi