omega Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Witam, Kumple, wymieniam olej w samochodzie od początku co 30 000km, ale od kilku dni pojawia się komunikat o konieczności wykonania przeglądu za 1500km Przejechane mam 620 000 wobec czego, jeszcze powinno to być 10 000 Nigdy jeszcze tak nie było w przeszłości. Coś mi się obiło o uszy, ze olej jest sprawdzany, ale jaki to czujnik i co on w nim może sprawdzić, bo sądzę, że niewiele. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 1 godzinę temu, omega napisał(a): Coś mi się obiło o uszy, ze olej jest sprawdzany, ale jaki to czujnik i co on w nim może sprawdzić, bo sądzę, że niewiele. W M III nie ma czujnika od jakości oleju, podobnie nie jest rejestrowany styl jazdy pod kątem zużycia/starzenia oleju. Liczone są tylko kilometry i dni. Podejrzewam, że w liczniku masz przestawiony interwał olejowy lub ktoś nieświadomie wcześniej wyzerował przegląd w innym terminie. Sprawdź w liczniku jaki masz ustawiony interwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca hmmm... Podziękował Aniewa, to jest bardzo, bardzo dziwne, bo tego nawet przypadkowo nie można zepsuć. Nic tam w interwałach nie ruszałem, chyba zawsze było i jest co 30k km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca U syna w lagunie też się pojawiał taki komunikat mimo, że na liczniku do przeglądu było jeszcze sporo. Jako, że było zaraz po wymiennie to jeszcze raz "wyzerowałem" mu interwał i niestety ale co jakiś czas znowu się pojawiał komunikat. Może i dziwne ale okazało się, że aku dogorywał i wprowadzał błędy do systetmów. Po wymianie na nowy, jak go pytałem jest OK Według mnie dziwne ale prawdziwe. omega - może u kumpla jest podobnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 26 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Dziś rano wsiadam do samochodu odpalam a tu... Usterka układu ładowania. Mam zapasowy alternator, ale w innej lokalizacji, więc od rana procedury związane ze ściągnięciem go. Pojechałem na basen ok 3km i... po wyjściu ledwie odpalił. Postawiłem go na prostownik a na nim Err. Nie ładuje. Akumulator od gorących dni szlag trafił. Pojechałem do IC i kupiłem. Wymieniłem akumulator i alternator i jest OK. Szkoda, bo żebym to wcześniej wiedział, to bym nie zniszczył alternatora, ale trudno, takie życie i czasami straty muszą być. No i jeździ. Muszę jeszcze dodać prezes, że jesteś wielkim człowiekiem. Chapeau bas. Mógłbym rozesłać ten problem po forach całego świata, a nawet do konstruktorów Reno i nikt by na to nie wpadł, że objawem awarii akumulatora jest błąd w postaci dodatkowej informacji o przeglądzie. Ja pierdo... Czym jestem starszy, tym coraz głupszy, albo może tak mi świat odjeżdża. Zdrowia i pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca W dniu 26.06.2026 o 19:26, omega napisał(a): Muszę jeszcze dodać prezes, że jesteś wielkim człowiekiem. Chapeau bas. Mógłbym rozesłać ten problem po forach całego świata, a nawet do konstruktorów Reno i nikt by na to nie wpadł, że objawem awarii akumulatora jest błąd w postaci dodatkowej informacji o przeglądzie. Ja tylko napisałem to z czym sam się spotkałem 😁 Dlatego jak opisałeś swoje problemy to pokojarzyłem fakty i ot ten post. Wysyłaj gdzie się da, jak usłyszysz o podobnych problemach. Może uratujemy komuś parę stówek na szukanie i rozkręcanie połowy auta 😁👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi