Skocz do zawartości

Elektrozawór sterowania zmiennych faz rozrządu

ryszard33

Rekomendowane odpowiedzi

W F4R bardzo łatwo źle zamontować blokadę wału bo kołek blokujący musi trafić w otwór w przeciwwadze i uniemożliwić obrót w prawo jak i w lewo. Jest to o tyle trudne bo zaraz obok otworu do blokady są otwory po odwiertach wyważających wał

• +1 1

• 11 miesięcy temu...

Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moj problem.

Silnik 1.6 16V K4M 113 kM. Był wymieniony rozrząd 1000 km temu wraz z oryginalnym KZFR. Od niedawna przy jeździe od około 2500 obrotów silnik traci chwilowo moc i słychać trykot najprawdopodobniej  koła zmiennych faz. Czytając forum kupiłem zawór Pierburg z myślą że to wina jego (w starym był olej we wtyczce). Niestety objawy chwilowej utraty mocy i hałasu przy dodaniu gazu nie znikneły. Co może być przyczyną?

Przy odłączeniu zaworu silnik działa bardzo ładnie i nie ma takich objawów.

Proszę o radę.

Był zrobiony na blokadach wszystko bylo zrobione tak jak powinno co bylo pilnowane. Działało prawidlowo przez 800 km. 

Z odpiętym elektrozaworem jezdzi dobrze. Czy przyczyna moze byc czujnik polożenia wałka? Błędów nie ma na zegarach...

Masz problem z nadmiernie przyśpieszonym zapłonem. To określa czujnik położenia walka w stosunku do wału.( czyli działa ). Skoro bez sterowania zaworem jest dobrze to na koło zmiennych faz źle został założony pasek zębaty. Blokady to nie wszystko. Istotne jest  kręcenie kołem z klawiaturą w tylko jedną stronę.

Przy zmianie rozrządu był zmieniony napinacz paska? 

Tak był zmieniany napinacz. Blokady były na walkach i wale.  Kręcone było wałem z 10 razy dla pewności prawidłowości ustawienia. Wszystko było ok i napinacz ponownie po tym wyregulowany. Założone znowu blokady i dokręcone koło pasowe aby nic się nie przesunęło (koło bez klina).

Co oznacza kręcenie kołem z klawiaturą?

Uparłem się że naprawie to sam. Zależy mi na tym samochodzie był kupiony jako nowy i jest po moim Tacie. Co powinienem zrobić teraz?

Rozumiem że czujniki wału i wałków są ok skoro brak błedu na zegarach...

20260508_183840.jpg

Niestety nie mam komputera diagnostycznego ...

Działałem przed chwilą, wyczyściłem czujnik wałków (oczywiście przy odłączonym aku) ... i coś w ogóle się zadziałało teraz... Przy odpaleniu zaczęły być niestabilne obroty. Odłączenie elektrozaworu KZFR nic nie polepszyło ... 

Zastanawiam się co się w ogóle  zadziało?  Przez 800 km było ok po wymianie rozrządu i nagle to... Rozrząd był wymieniany zgodnie z niniejszą instrukcją  

Sugerujesz ponownie zdjąć rozrząd?