patamat Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Właśnie też o układzie chłodzenia myślałem. Termostat zaczyna się otwierać już przy 85 C, a otwarcie na FULL jest przy 98 C. Co do płynu, to większych ubytków nie mam, a poziom jest na minimum przy całkiem zimnym silniku. Płyn najlepiej będzie wymienić, choć mechanik stwierdził, że jak temperatura zamarzania jest dobra, to nie trzeba wymieniać. Nie wiadomo jednak ile ten płyn ma lat, na pewno jest już bardzo stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lekkir Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 18 godzin temu, jabrze napisał: Nowa Megane miała 0,46V Mając 0,7V warto pomyśleć o tulejce. Jabrze, CzechuXX nie pozjadałem wszystkich rozumów, popełniam błędy ale one mnie uczą jednak zastanawia mnie (ciągle), jaka jest tak naprawdę prawidłowa wartość dla drugiej sondy O2? (dla mnie pewnikiem była by informacja w dokumentacji producenta), czym podparta jest Wasza teoria? Moje doświadczenie (nie, nie pracuję jako mechanik, ale "coś" grzebię) mówi to, co na tym czy też innych forach przekazuję... Swego czasu poświęciłem naprawdę długie godziny aby znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie - przemaglowałem dokumentację kilku producentów, jeśli mówimy o Reno to np. od ECU SIM32, S2000, S3000 (mowa jest tylko o zakresie odczytu), fora m.in. polsko, rusko, anglo języczne dotyczące wielu marek samochodów, filmy-poradniki na YT... Najczęściej, w zdecydowanej większości - przyjmijmy umownie, że 90% wypowiedzi mówi, że prawidłowe wskazanie dla 2 sondy wąskopasmowej wynosi ponad 0,6V (najczęściej 0,7) co zresztą widać było na dołączanych zrzutach czy też filmach. Co innego natomiast jeśli chodzi o szerokopasmowe (które chyba nie występują za katalizatorem) referencyjna wynosi właśnie 0,45V (lambda=1)... Reasumując: moje przemyślenia i jakaś lektura oraz skromne doświadczenie mówią praktycznie jednoznacznie, że prawidłowe wskazania drugiej O2 to te na "bogato" - w czym tak na 99% utwierdziły mnie dopiero artykuły na autoexpert, np: artykuł - jeden z kilku o sondzie Ale cały czas będę głośno mówił - MOGĘ SIĘ MYLIĆ, NIE JESTEM αꭥ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parabellum Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 U mnie kąt wyprzedzenia zapłonu na luzie waha się -0,5 do plus 2,5; przy dynamicznym przyspieszaniu powoli rośnie do 16-18; jak puszczę wtedy gaz, to narasta ok. 35, jeśli będę powoli przyspieszał, to wzrasta dość szybko do 30. Czy to też może być elektrozawór? Wyskakuje mi komunikat P0340 i trochę szarpie przy szybkiej zmianie biegów, puszczaniu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Zawór sprawny. Wyjąć i wyczyścić czoło czujnika wałka rozrządu - jest pod kanałem dolotowym cylindra pierwszego. Jak nie pomoże wymiana. Na szarpanie: wyczyścić i uszczelnić map sensor; wyczyścić przepustnicę Warto spojrzeć do świec - zwykłe świece najlepiej ustawić na 0,7-0,8; irydowe chodzą na 1,1 mm bez uszczerbku dla cewek- wtedy auto ma najlepszego kopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Kupiłem zawór pierburga bo przeczytałem że jest lepszy od oem ale hmmm czemu oem nowy nie ma uszczelniacz a pierburg go ma? Myślę czy mi się uda dobrze nabić nowy jak stary zdejme bo niestety narzędzi do nabijania żadnych nie mam 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Wtedy, kiedy ja kupiłem zawór Pierburga to w komplecie był nowy uszczelniacz. Jeżeli stary nie puszczał to myske, że nie potrzeba go wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 (edytowane) Ok. Wymieniłem bo w starym był olej we wtyczce ale... Problem z gaśnieciem po odpaleniu nadal jest(jakieś 5/10s). Ale po zmianie zaworu przez chwilę był błąd service+chęć injection. Po podpięcie obd i Car Scanner em nie bylo błędów. Po 2 rundce błędy zgasły. Ponowny test i zero błędów ale problem po uruchomieniu nadal jest i nadal gaśnie. Idąc dalej to co czujniki walka i położenia wału do czyszcenia/wymiany? Czy iść dalej... Zmiana koła kzfr? Rozrząd byl był robiony jakieś 45 tys km temu ale nie pamiętam czy kolo było zmieniane. Ogólnie to zero mulowatości itd jak już pojedzie się od razu tylko szarpnie gdzieś po przejechaniu parunastu metrów. Swego czasu z miesiąc temu to wywaliło błąd sondy ale zniknął po ponownym uruchomieniu. Update: po krótkiej jeździe zapalił się service+check injection. Ale znowu zgasł po ponownym uruchomieniu. Edytowane 13 Sierpnia 2023 przez Kuzynpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 pytanie jest takie: jakiego masz ELM'a. Jeżeli masz na chipsecie pic18f25k80 czyli wersja 1.5 to błąd skasujesz, jeżeli wersja 2.1 lub 2.2 to nie skasujesz błędu, którego nie ma. Auto będzie nadal gasnąć w okolicy 9 s pracy. Można podnieść obroty pedałem gazu w tym momencie i nie zgaśnie. Najpierw porządne kasowanie błędów, których nie widzą te darmowe programy a zwłaszcza Car Scaner - nie nadaje się do Renault. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 To inaczej... Czemu raz błąd się pojawia a czasem znika? Może to byś powód że gdzieś coś nie styka na przewodach? Tyle że na starym błędu w ogole nie było widać na desce rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Kuzynpit napisał: Czemu raz błąd się pojawia a czasem znika? Podaj kod błędu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Błąd na desce się pojawia tylko co jakiś czas i znika Service+check injection. Na obd mi nic nie pokazuje ;/ więc domniemam że obd ma ten gorszy soft. Nie wiem może pierwsza cewka jest zasyfiony od oleju który przepuścił elektrozawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mooomin Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Jakim programem odczytujesz te błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 13 godzin temu, Mooomin napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Niestety mam tylko carscanner. Jutro spróbuję pyclipa postawić bo gdzieś mam na starym telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Wystarczy Torque. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzynpit Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 12 godzin temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Torque też instalowałem ale na mojego androida jest wersja coś niezgodna i jak zainstalowałem to nie pokazało nic. Torque zainstalowałem i nic nie pokazało. Błąd na desce wisi. Czy może to być problem z elektrozawórem że raz działa raz nie? (pierburg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi