Skocz do zawartości

Elektrozawór sterowania zmiennych faz rozrządu

ryszard33

Rekomendowane odpowiedzi

W F4R bardzo łatwo źle zamontować blokadę wału bo kołek blokujący musi trafić w otwór w przeciwwadze i uniemożliwić obrót w prawo jak i w lewo. Jest to o tyle trudne bo zaraz obok otworu do blokady są otwory po odwiertach wyważających wał

• +1 1

• 11 miesięcy temu...

Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moj problem.

Silnik 1.6 16V K4M 113 kM. Był wymieniony rozrząd 1000 km temu wraz z oryginalnym KZFR. Od niedawna przy jeździe od około 2500 obrotów silnik traci chwilowo moc i słychać trykot najprawdopodobniej  koła zmiennych faz. Czytając forum kupiłem zawór Pierburg z myślą że to wina jego (w starym był olej we wtyczce). Niestety objawy chwilowej utraty mocy i hałasu przy dodaniu gazu nie znikneły. Co może być przyczyną?

Przy odłączeniu zaworu silnik działa bardzo ładnie i nie ma takich objawów.

Proszę o radę.

Masz problem z nadmiernie przyśpieszonym zapłonem. To określa czujnik położenia walka w stosunku do wału.( czyli działa ). Skoro bez sterowania zaworem jest dobrze to na koło zmiennych faz źle został założony pasek zębaty. Blokady to nie wszystko. Istotne jest  kręcenie kołem z klawiaturą w tylko jedną stronę.

Przy zmianie rozrządu był zmieniony napinacz paska? 

Tak był zmieniany napinacz. Blokady były na walkach i wale.  Kręcone było wałem z 10 razy dla pewności prawidłowości ustawienia. Wszystko było ok i napinacz ponownie po tym wyregulowany. Założone znowu blokady i dokręcone koło pasowe aby nic się nie przesunęło (koło bez klina).

Co oznacza kręcenie kołem z klawiaturą?

Uparłem się że naprawie to sam. Zależy mi na tym samochodzie był kupiony jako nowy i jest po moim Tacie. Co powinienem zrobić teraz?

Rozumiem że czujniki wału i wałków są ok skoro brak błedu na zegarach...

20260508_183840.jpg

Niestety nie mam komputera diagnostycznego ...

Działałem przed chwilą, wyczyściłem czujnik wałków (oczywiście przy odłączonym aku) ... i coś w ogóle się zadziałało teraz... Przy odpaleniu zaczęły być niestabilne obroty. Odłączenie elektrozaworu KZFR nic nie polepszyło ... 

Zastanawiam się co się w ogóle  zadziało?  Przez 800 km było ok po wymianie rozrządu i nagle to... Rozrząd był wymieniany zgodnie z niniejszą instrukcją  

Sugerujesz ponownie zdjąć rozrząd?

Znalazłem czytnik OBD2 i poniżej pokazuję dane z niego. Wypowiedzcie się proszę jako Eksperci co może być nie tak. 

Parametr SPARKADV (*) przy kręceniu do 5000 obrotów/min wzrasta do 41-42

Co ciekawe jak odłączam czujnik wałka rozrządu to nic się nie dzieje z kulturą pracy silnika (nie wyskakuje tez błąd i nie ma również problemów z odpalaniem silnika). Jedyna, i to korzystna zmiana po odłączeniu tego czujnika to fakt, że przy 2500 obrotach nie słychać tego chrobotania prawdopodobnie z KZFR (jest to nowe koło oryginalne założone około 1000 km temu). Przy odpiętym czujniku nie ma sterowania elektrozaworu KZFR (jest nowy Pierburg)  więc nie ma też tego chrobotania - tak przynajmniej mi się wydaje. Jak podłącze czujnik to od 2800 obrotów przy dodawaniu gazu słychać chwilowe trekotanie i czuć chwilowe przymulenie podczas jazdy i własnie tego chce się pozbyć bo to oznacza wg mnie, że zmienne fazy nie działają jak trzeba.

Już nie wiem co może być tego przyczyną. Kupować nowy czujnik wałka rozrządu co może sie okazać że wymieniam dobre na dobre... ?

Jak można sprawdzić czy ten ten czujnik jest ok?

20260613_140416.jpg

20260613_140429.jpg

20260613_140435.jpg

20 godzin temu, piotrmaja napisał(a):

Przez 800 km było ok po wymianie rozrządu i nagle to...

Rozrząd był wymieniany zgodnie z niniejszą instrukcją  

Zauważ że;

- masz auto mega II ( 2002-2009 ),

- zrobiłeś od wymiany rozrządu 800 km,

Warto dokładnie sprawdzić;

1/ świece i cewki- muszą być czyste i suche,

2/map sensor oraz układ dolotowy - sprawny i szczelny,

3/ elektrozawór par paliwa - sprawny i szczelne weżyki do niego,

4/ zapewnić szczelnośc układowi wydechowego;

- stare / wyeksploatowane sondy są powodem niewłaściwego kąta wyprzedzenia zapłonu,

- sprawdzić kostki i łącza sond, 

5/ Za pomocą clipa dokonac pomiaru;     

a/ napięcia sond lambda,

b/ podciśnienia układu dolotowego,

c/ kąta wyprzedzenia zapłonu,

d/ kąta wychylenia przepustnicy,

e/ temperatury przy której zaczyna otwierać się termostat

1/ świece i cewki- muszą być czyste i suche,   - są czyste i suche

2/map sensor oraz układ dolotowy - sprawny i szczelny, - jak to sprawdzić?

3/ elektrozawór par paliwa - sprawny i szczelne weżyki do niego, - nie widzę z tym problemu, wężyki szczelne

4/ zapewnić szczelnośc układowi wydechowego;

- stare / wyeksploatowane sondy są powodem niewłaściwego kąta wyprzedzenia zapłonu, - jak to sprawdzić? Na wyżej załączonych zdjęciach z OBDII są wyniki pomiarów napięcia sond na biegu jałowym 

- sprawdzić kostki i łącza sond, nie sprawdzałem ale napięcie sie zmenia na OBDII wieć przyjmuje że reagują prawidłowo

5/ Za pomocą clipa dokonac pomiaru;     

a/ napięcia sond lambda, Na wyżej załączonych zdjęciach z OBDII są wyniki pomiarów napięcia na biegu jałowym 

b/ podciśnienia układu dolotowego, Na wyżej załączonych zdjęciach z OBDII są wyniki pomiarów 33 Mpa na biegu jałowym 

c/ kąta wyprzedzenia zapłonu, Na wyżej załączonych zdjęciach z OBDII są wyniki pomiarów  na biegu jałowym jest w zakresie 0, przy kręceniu do 5000 obrotów wartość w granicy 41-42

d/ kąta wychylenia przepustnicy, zmienia si e i reaguje na pedł gazu, na biegu jałowym jest około 11,8%

e/ temperatury przy której zaczyna otwierać się termostat, termostat wymieniałem na nowy 1000 km temu - działa prawidłowo

3 godziny temu, piotrmaja napisał(a):

.Jak podłącze czujnik to od 2800 obrotów przy dodawaniu gazu słychać chwilowe trekotanie i czuć chwilowe przymulenie podczas jazdy i własnie tego chce się pozbyć bo to oznacza wg mnie, że zmienne fazy nie działają jak trzeba.

Z parametrów jakie Odczytałeś jest wszystko ok. Nie byłoby 41-42 stopnie gdyby czujnik wałka nie działał. 

Jest wzorcowe ustawienie przepustnicy i dobre ciśnienie, tzn, że sonda regulacyjna działa prawidłowo. 

Silnik najbardziej ekonomiczny jest przy jeździe na 2800-2900 obr.( tusz przed zmianą faz ) 

Stan oleju na bagnecie powyżej 3/4. Olej 5W i przy  sprawnym układzie smarowania musi być dobrze.

Tak na marginesie zdarzyło mi się reklamować kzfr z wadą fabryczną. Reklamacja była uznana ale uszkodzenie było inne niż Twoje.

Koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie ma błędu P0010.

Apką Torque poobserwował bym zmianę kąta przyśpieszenia w funkcji zmiennego obciążenia. Delikatnie jest słychać moment zmiany faz w górę ( jak również w dół) ale nie powinno być zamulenia.

Bład P0010 mam jak odepnę elektrozawór KZFR. Ale wtedy dobrze działa silnik tam nie ma tego trykotu przy 2800 obrotów. Jak podłącze ponownie elektrozawór i skasuję bląd to ten bład  nie pojawia ponownie ale trykot i chwilowe przymulenie wraca.

Olej jest niedawno wymieniony i zawsze to elf 5w40. Samochód mamy w rodzinie od nowości (2003 rok przebieg  192 tyś) i zawsze było dbane. Niby wszystko jest więc ok, a kurcze ten trykot i chwilowe przymulenie jest.

Tak analizuje i może to jest wina zbyt słabego ciśnienia oleju w zaworze. Bo to trochę wygląda tak że przy około 2800 czujnik daje sygnał na elektrozawór on się otwiera i wtedy to koło zaczyna zaskakiwać Jak dam gaz mocno a nie delikatnie to to zjawisko jest mniej zauważalne. Zastanawiam się jednak czy w ogóle te zmiany ustawień rozrządu się odbywają. Z odłączonym zaworem dynamika wg mnie jest identyczna.

Edytowane przez piotrmaja

Przy tym przebiegu nie ma problemu że smarowaniem ( ciśnieniem przed elektrozawórem ) Zawór jest sterowany do 3000 obr. Powyżej jest otwarty. Oczywiście wyprzedzenie zapłonu jest zależne od ciśnienia oleju i obciązenia mechanicznego silnika. Proponuję się przyjrzeć tym zmianom.

Swoją drogą doceniam pierwszą wymianę rozrządu bez instruktora w wymagającym silniku. Olbrzymią sztuką jest ustawić zapłon w 0 stopni. 

Po odpięciu zaworu wyskakuje błąd w samochodach od 2003 r. Samochód Roku 2002 jeszcze tego nie miał.

Zastanawiające jest czy wyprzedzenie zapłonu też jest skaczące ( dla 2800-3000 obr )  przy jednostajnym obciążeniu skoro jest terkotanie.

Godzinę temu, piotrmaja napisał(a):

czujnik daje sygnał na elektrozawór on się otwiera

Czujnik walka jest potrzebny do przesunięcia elektrycznego zapłonu. Sterownik silnika określa pracę zespołu zfr.