lukmot Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Witam, Jeżdżę M II Grandtour z 2004r. obecnie na aluskach 16'' i letnich oponach 205x55. Chciałbym kupić drugie felgi na zimę - najlepiej stalówki 15", co bby na oponach też przyoszczędzić. Czy ktoś mógł by mi doradzić jakie powinien być rozmiar felg i opon - średnio się na tym znam. Na co muszę zwrócić uwagę, żeby felgi i opony pasowały? Pozdrawiam i liczę na cenne wskazówki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 przy 1,9 dci nie wejdą 15'' tarcze hamulcowe nie pozwolą na taki manewr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson73 Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 trewre1, ....... kup seryjny rozmiar 195/65 R15. Robak żartował ;) , pewnie, że mogą być a felgi 6,5 J15 4x100 ET bodajże 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sewerix Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 ET bodajże 43 ET 45 taki jest fabryczny rozmiar;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 robson73, tak napisałem bo trewre1 ma 1,5 dci i tam były 15", ale 1,9dci z przodu były i 280mm tarcze jak i 300mm więc mogą pasować bądź też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Robak, dokładnie,jeżeli w 1.9dCi są tarcze 300mm to felunek 15 calowy po prostu nie podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson73 Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 To jakie tarcze ma kolega lukmot wie jedynie sam zainteresowany. Oczywiście mieliście racje - zapomniałem o tej możliwości chociaż sądzę, że częściej występują tarcze 280mm. W temacie - zakupiłem pirelli snow control 195/65 R15. Jedno co nich już wiem, że są niestety w trasie dość głośne ale reszta wynagrodzi mi przy specyfice mego zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmot Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Wielkie dzięki za odpowiedź. Teraz pozostaje mi tylko sprawdzić jakie mam tarcze ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 lukmot, sprawdź ile masz miejsca przy przednim zacisku hamulcowym do felgi jak nie ma tam więcej jak 2 cm luzu zapomnij o 15" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ad. http://megane.com.pl/megane-ii-phi-i-megan...7,80.htm#143621 nota: wiele z opisanych zjawisk jest ogólnie typowych i nie jest niczym odkrywczym, ale opisuję je dla kronikarskiego obowiązku stając w opozycji do reklam producenta :evil: wstępny raport (1-5; 5 = bdb) * suchy asfalt: 4 (obniżona za głośność, normalka, ale niech 5 zostanie dla letnich jak pkt odniesienia) * mokry asfalt: 4 (j/w) * błoto pośniegowe: 3 *) * śnieg świeży: 3 * śnieg ubity: 2-3 Problem tych opon polega na tym, że centralny pas ma bardzo wąskie rowki, które momentalnie zapychają się śniegiem i powodują przylepianie do niego kolejnych warstw. Nawet przy niskich prędkościach rzędu 10-20 na godzinę opony mają okrutną tendencję do ślizgania się. Przy przednim napędzie w GT jest to mocno stresujące, bo człowiek wsuwa się (już nawet nie wjeżdża) w zakręt, a dupa jedzie sobie dalej w bliżej nieokreślonym kierunku. Wbicie się w koleinę śniegową (p. "parkowanie na osiedlach" B) ) możliwe tylko z pewnej prędkości, wyjechanie to już tylko na wyłączonym ESP bo można zgrzać cały układ ratujący nas przed poślizgiem. I nie mówię tu o dodawaniu gazu ale mozolnych próbach wydłubania się na półsprzęgle. Śnieg ugnieciony pod kołem w momencie wjazdu staje się automatycznie ślizgawką w momencie wyjazdu - drobny bieżnik po prostu nie jest w stanie się "wgryźć", bo nie ma fizycznie jak, czym. Kombinowania jest w każdym razie sporo. *) boleśnie odczuwalne w GT na zakrętach - lekka dupa lata luzem po prostu i nie ma elektroniki, którą ją zatrzyma. Zresztą co tam dupa - jesli startując i zaraz skręcając przy prędkości 20-30kph koła swoje, a auto dalej prosto... I nie mówię tu o zasypanej sniegiem uliczce tylko odsnieżonej, z wydawałoby się zwykłym błotem (rozjeżdżonym nawet, z koleinami - wystarczy zmiana pasa, żeby zapchać rowki i zrobić slicka). Wszystko to, zwłaszcza z silnikiem o paru Nm więcej, który ma tendencje do zrywności powoduje trochę problemów, zwłaszcza ruszanie spod świateł, włączanie się do ruchu i wszystkie te manewry, które wymagają pewnej dynamiki - zrywanie przyczepności na trójce z "byle powodu" wymaga aptekarskiego obchodzenia się z gazem. Wnioski: dobra opona na zimę do miasta, ale na drogi dobrze odśnieżone. Nawet autostrada jest całkiem przyjemna (w porównaniu z zeszłorocznymi Kleberami, które hałasowały zdrowo przy większych prędkościach) Konkluzja: nie ma czarów, moim zdaniem nie warto dopłacać, skoro za mniejsze pieniądze właściwości są co najmniej podobne. Dojeżdżę je i już nie wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Serio w 1.9 dCi sa wieksze tarcze z przodu? To moze dlatego moje hamulce nie sa takie mocne, bo mam metalowe felgii 15''? Czyli mam mniejsze tarcze, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.t4ska Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 kupilem megi II phI niedawno i mimo wysokich temperatur myśle juz o zimie. Zastanawiam sie jakie kupic felgi + opony, moga byc uzywane. W necie, niedaleko mnie znalazlem taka oferte opony czy spasuja do mojego auta? jezdze 1.9 dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_k Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Śmigał ktoś na takich oponkach?? http://www.opony24h.pl/opony/zimowe/osobow..._91_131195.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 a co sądzicie o tych? Bo mam zamiar kupić je do siebie http://www.netcar.pl/opony/zimowe/osobowe/...540515,szi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Jeździłem na UltraGripach i nie miałem najmniejszych zastrzeżeń, mogę śmiało polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi