pawelp2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 ja zakupiłem na sklepzoponami.pl Nokian W 205/55/16. Jeszcze ich nie testowałem, natomiast miałem wcześniej styczność z Nokianami letnimi-niestety nie pamiętam oznaczenia-miały bieżnik asymetryczny. Byłem bardzo zadowolony. Jak spadnie śnieg i będzie okazja pomykać to podziele się wrażeniami. jak do tej pory nici ze śniegu i lodu ale mogę stwierdzić, że są cichsze(o dziwo) od letnich Dunlop Sport 8000 Panowie i Panie; był śnieg, lód, mróz i wszystkie temu podobne - Gorąco polecam Nokiany W. Za cenę poniżej 300 zł rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 bubolak, z tej listy polecam Dunlop http://www.opony.com/opony/55195_dunlop_sp...r_response.html idealne na "nasze" zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Piter_EK, patrząc na profil (leszno) to masz 40km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felipe Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Cześć. Zwracam się do wszystkich ekspertów z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru opon. Moje auto ma fabryczne felgi Cebius 17" (nie znam tylko ich szerokości - pewnie jest gdzieś do znalezienia na feldze) z oponami Continental Sportcontact2 o rozmiarze 205/50R17. Owszem, można znaleźć zimówki o tym samym rozmiarze, tylko rzecz w tym, że chciałem trochę węższe dla lepszego prowadzenia. Generalnie mówi się, że rozmiar opony może być o 1 większy, bądź mniejszy do tej samej felgi. Czyli w moim przypadku byłoby to 195. Nie znalazłem dużego wyboru opon 195 na felgi 17". Czy myślicie, że da radę zamontować jeszcze węższe (185), czy dać sobie spokój z kombinowaniem i kupić zimówki o tym samym rozmiarze, co letnie? Felipe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 kup taki sam rozmiar, węższe Ci wiele nie poprawią jazdy, a opona złoży się w trapez i będzie średnio ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felipe Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 A może jednak kupić dobre wielosezonowe? Tak właściwie to jeżdżę wyłącznie po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że przy silniku 2.0T odpowiednia trakcja (szczególnie latem) to podstawa - po co Ci taki silnik, jeśli nie będziesz mógł wykorzystać jego możliwości? Być może na zimę wielosezonówki by Ci wystarczyły, ale na lato zdecydowanie polecałbym Ci dobre opony letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Felipe, dobre wielosezonowe tzn. jakie są dobre? w lecie będą piszczały przy mocy twojego samochodu nie ma sensu oszczędzać na jedynym elemencie który trzyma cię przy podłożu. Proponuje opony letnie i zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felipe Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Dzięki za wszystkie rady. Skoro jestem przy głosie, spytam o jeszcze jedno. Co proponujecie: kupić osobne felgi stalowe, czy przekładać opony na te felgi, które mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 na zimę szkoda alu chyba że chciałbyś wydać pieniądze na ich renowację, lepiej kupić stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mici.fox Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi i jak to jest z tymi oponami mam takie jak na zdjęciu od strony kierowcy bierznik "strzałka" jedzie do przodu aaa od strony pasażera jest na odwrót ta "strzałka" i nie da sie założyć ich inaczej, jak to działa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 nie może byc odwrotnie,strzałka musi być w kierunku obrotu.A patrzyłeś sie na strony opon,są wewnętrzne i zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mici.fox Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 noo właśnie wszystkie sa dobrze założone na felgi bo od strony lewej nie ma nadruku na oponie, opony kupowane w salonie ranaulta continentale, przejezdziłem tak całą zime i sie wsumie dobrze jezdziło, ale dziwnie to wygląda [ Dodano: 2009-03-29, 00:22 ] jak bym chciał nawet założyć zgodnie z kierunkiem "strzałki" prawą i lewą strone to zaś bierznik by sie nie zgadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszc2 Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 Kolego na początek podaj typ opon. Ale z tego co widzę na zdjęciu wygląda na to, że to opony asymetryczne , zobacz czy na bokach opony (tam gdzie jest podany rozmiar) nie widnieje napis „OUTSIDE” lub „INSIDE” jeżeli jest taki napis to opony są oponami asymetrycznymi i przy montażu należy kierować się tym żeby napis OUTSIDE był na zewnątrz samochodu a INSIDE do wewnątrz i pomijasz wtedy, że niby bieżnik prawej opony kręci się w inną stronę niż lewej opony tak to już jest w oponach z bieżnikiem asymetryczny. Podaj typ opony bo sporadycznie można spotkać opony asymetryczne z oznaczeniem prawa lewa ale nie sadzę żebyś takie miał. Dodane: Jeśli to są opony ContiWinterContact TS790 to na pewno są oponami z bieżnikiem asymetryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trewre1 Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Trzeba niedługo kupić zimowe butki , a pewności nie mam jaki rozmiar . Mam zwykłe felgi i opony 195/65/15 . Czy zimówki powinny być 185/65/15 podlegając zasadzie , że węższe są na zimę b. wskazane , czy jednak 195 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi