Moonman Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witam. Przeglądałem forum i nie znalazłem nic na ten temat. Chodzi o filtr paliwa w MeganceII silnik 1.6 16V. Według książki filtr jest razem z pompą w zbiorniku i wymieniany jest co 240tys km ale znalazłem coś co wygląda jak typowy filtr paliwa przy zbiorniku niedaleko lewego tylnego koła . I tu moje pytanie-jeśli jest to filtr paliwa to co ile powinien być wymieniany bo nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Czy ktoś z Was może wymieniał ten element? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pewnie tak samo jak w MI czyli co 60 tys. km - oczywiście przy dobrym paliwie. W PL wiadomo jakie jest i warto to robić częściej, czyli np. co 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domione Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam, ja wymieniałem filtr paliwa, to jest faktycznie tak jak opisujesz po lewej stronie (taka puszka coli troche mniejsza) ją trzyma jeden zacisk,i sa 2 weżyki. Nie wim jak inni, ale ja nie znalazłem zadnych kraników, żeby odciąć dopływ benzyny tam przy filtrze, ale wystarczy zeby mieć jakies mocniejsze "żabki" i chwycić te 2 wezyki. Potem odpinasz od filtra wężyki i odbezpieczasz klamre. I tak Ci sie poleje trochę benzyny (resztki z filtra) ale idzie to przeżyc :)Nowy to zakładasz w odwrotnej kolejnosci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moonman Opublikowano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 a robiłeś to przy jakimś konkretnym przebiegu? z tymi żabkami to byłyb raczej ostrożny bo to plastikowe wężyki i nie trudno go uszkodzić.a pamiętasz jak odpina sie ten filtr? tam są chyba dwie wsuwki, które trzeba wyciagnąć żeby go wypiąć z wężyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaluch Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jaki jest obiaw zapchania filtra paliwa? Auto ma 60 tkm i ostatnio 2 razy nie udało mi się odpalić za 1 razem po całodziennym postoju. Za 2 razem po małym szarpnięciu silnika załapało. Ewidentny brak benzy w kolektorze... W czasie jazdy nic nie dławi i nie prycha. Ile kosztuje filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ile kosztuje filtr? Ja zapłaciłem 35 zł, ale nie wiem jaki jest u Ciebie, u mnie wg katalogu Filtrona jest PP 831/1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubak Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ja dowiadywałem sie w service w megane II 1.6 16v filtr paliwa jest przy pompie i wymienia się go przy 240 tyś km i nie ma innego filtra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 jasne filtra paliwa jest od spodu przy progu tylnych dzrwi od strony kierowcy schyl sie to go tam sam zobaczysz :) a w serwisie powiedz niech sobie sami wymieniaja filtr co 240kkm :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaluch Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Nie wiem jak wygląda pompa paliwa w Megane, ale może im chodzi o siateczkę metalową nakładaną na pompę w zbiorniku. Tak miałem w Clio. Jak to zazwać filtrem, to może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Takie siateczki to są chyba na wszystkich pompach paliwa w baku. Raczej zabezpieczają pompę przed pociągnięciem śmieci z baku - filtr ssący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaluch Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 To skąd dwie wersje lokalizacji filtra??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 to co ja podalem (czyli od spodu przy progu przy tylnych drzwiach pasażera) to jest właściwy filtr a ta "siateczka" to poprostu element budowy baku... tak mnie sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Nie, siateczka to dodatkowy filtr (nazwijmy go wstępny) coby nie zaciągać syfu z baku do pompy - jak to już zostało wcześniej napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Nie wiem jak jest w dieslach, ale tam pewnie też jest taka siateczka na pompie, a właściwy filtr znajduje się pod maską. W poldolocie miałem dokładnie tak samo na ssaku pompy w baku siateczka, a właściwy filtr pod maską. Co do podwójnej lokalizacji to nie wiem o co w tym chodzi. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roy_z71 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam, co ile, jak i na jaki wymienić filtr paliwa? Mógłby ktoś zapodać manuala jak samemu wymienić w/e filtr w Megane II 1.6 ? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi