gojgien Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Za delikatny byłeś za pierwszym razem. Mniemam z powyższego posta, że choć fotki zawieszenia lusterka zrobiłem, to już raczej nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmi Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Mam niestety kolejne pytanie w temacie. Po wymianie lusterka w mojej Megi koledzy pozazdrościli i kupili sobie podobne. Okazało sie przy okazji że jest ich kilka rodzajów. Są takie które mają czujnik na górze / dole obudowu oraz wewnątrz powierzchni lusterka (chyba najnowszy model). Wszystkie miały 2 kable aż któregoś dnia jeden z kolegów kupił lusterko z 4 przewodami. Zaczynam się domyślać że 2 dodatkowe służą do regulacji lusterek zewnętrznych w lepszych modelach. Czy tak jest? Jeśli tak to rozumiem że można je zignorować. Jeszcze jedno pytanie. W samochodzie mojej żony jest takie fabryczne lusterko. Ono wyłącza się (rozjaśnia) po włączeniu wstecznego biegu. W renault chyba aż tak nie ma. A może dzieje się podobnie jeśli ktoś ma oryginalną instalację. Ja niestety zasilanie mam z lampki nad głową - tak jak wyżej w tym temacie. Czy wieczie jak jest z wstecznym Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalk83 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Można coś takiego zrobić, tylko trzeba przeciągnąć dodatkowy kabel do lusterka od lampy wstecznego. Podłączyć przekaźnik, który po włączeniu wstecznego przerwie obwód zasilający lusterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 tylko trzeba przeciągnąć dodatkowy kabel do lusterka od lampy wstecznego A po co tak komplikować sprawę, skoro przewody do lampy wstecznego i tak biegną z czujnika w skrzyni, czyli z przodu auta?? Wystarczy w wiązce pod konsolą, biegnącej do tyłu, odszukać odpowiedni przewód i z niego podpiąć zasilanie tego przekaźnika, przerywającego zasilanie lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam, może ktoś powie jak zdjąć obudową plastykową Przyklejona do szyby za lusterkiem? Chociażby zdjęcie z zaznaczonymi miejsce gdzie odhaczyć itd. Pozdrawiam p.s. chce sprawdzić czy ma wtyczkę gotowa na lusterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Przyklejona do szyby za lusterkiem? Jest na zaczepach. Zaczynasz od jej tylnej części, składa się z 2. Ściskasz +/- w połowie wysokości po bokach i delikatnie ciągniesz w dól. Najpierw dobrze jest wsunąć ta osłonkę na taśmę, która jest zaczepiona za podsufitką. Chowa się w tą część osłony którą najpierw zdejmujesz. Po jej zdemontowaniu już będziesz widział czy masz szarą kostkę z instalacji do lusterka. A jakbyś chciał zdemontować resztę osłony, tą przednią część, to jest na zaczepach podpięta do aluminiowego stelaża lusterka. Ta część osłony powinna być zdejmowana równolegle do płaszczyzny szyby. Fotek tego elementu niestety nie posiadam. Demontaż jest tak prosty, że nawet nie przyszło mi na myśl by to "obfocić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jelsi dobrze rozumiem słowo tylna część to na zdjęciu to plastykowa dolna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Tylna to ta, która na zamieszczonej fotce jest nad tym aluminiowym stelażem. Jak dobrze się przypatrzysz to po bokach są małe haczykowate zaczepy. To właśnie na nich te 2 połówki się trzymają pomiędzy sobą i właśnie w tych miejscach musisz tą tylną osłonę ścisnąć, by się odhaczyły. Przednia część osłony pozostajacą nadal na stelażu to ta z otworkami na czujnik temperatury i tą, po podważeniu 2 haczyków widocznych na aluminium, należy zsuwać równolegle do szyby. Zaraz postaram się przerobić tą fotkę, by było wiadomo o co chodzi. dodano W załączniku przerobiona fotka. Na czerwono zaznaczyłem te zaczepy tylnej osłony, a czerwone strzałki pokazują miejsca gdzie należy osłonę ścisnąć. Zielone trójkąty pokazują zaczepy osłony przedniej a zielone strzałki kierunek zsuwania z podstawy lusterka. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) A te haczyki zaznaczone na niebiesko? Edytowane 7 Grudnia 2011 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 To są bardziej ograniczniki. z tego co pamiętam to nie ma z nimi problemu i same się luzują. Te aluminiowe zaczepy pod nimi są lekko skośne. Jak ściśniesz tak jak pokazują czerwone strzałki, to zobaczysz jakie to proste. Ale tak jak pisałem, nie zapomnij wsunąć osłony taśm, której nie ma na tej fotce a powinna być w środkowym zagłębieniu nad Twoimi niebieskimi zaznaczeniami. Odhaczasz jej ząbek z za podsufitki i przesuwasz do środka osłony tylnej czyli też równolegle do szyby. Wystarczy 1cm by było miejsce pomiędzy podsufitką, a ta osłonką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) ] ta taśma u góry? Edytowane 7 Grudnia 2011 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Tak, ta osłonka taśmy widoczna na górze.. Taśma, lub taśmy to po prostu cieniutkie ścieżki miedziane w folii robiące za przewody zasilające. Jedna zakończona brązową wtyczką do czujnika temperatury, druga szara, do zasilania lusterka. Dokładnie na takich samych taśmach jest zasilana lampka nad lusterkiem. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ok, to idę teraz do samochodu zdejmę osłonę i zobaczę. U mnie tej taśmy nie ma jak pamiętam tylko gruby kabel owinięty taśmą czarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 U mnie to tak wyglądało jak w załączniku. taśma do brązowej wtyczki do czujnika temperatury, biegnąca z za podsufitki (drugiej części nie widać, bo osłonki już zdemontowane razem z czujnikiem) i dorabiane zasilanie do lusterka, którego fabrycznie brakowało. (2 przewody czarny i czerwony z czarną złączką, taką jak w PeCetach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 byłem i zdjąłem i niestety wtyczki nie ma, ale mi wydaje ze na podsufitki może być ukryta wtyczka? Jak nie będzie to brać prąd z lampki? I pytanie czy jak wyłączę auto i wyjdę to lusterko będzie działało bez przerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi