sartek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Scenic II siostry 1,9DCI, 4 osoby spalanie 8,7l ON/100km Zdecydowanie za dużo. Przy tych pedkościach na autostradzie, gdzie w zasadzie jedzie się równo i bez szarpania, Meganka z włączoną klimą pali mi do 6 litrów. Dodajmy litr na Scenica i mamy 7/100. Ale prawie 9/100? Coś tu jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rectosei Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Ale prawie 9/100? Coś tu jest nie tak. W zasadzie tak wysoki wynik jest "do zrobienia" przy agresywnej jeździe: gwałtowne wyprzedzania, nagłe redukcje i przyspieszenia. Ale przy normalnej jeździe to jak na diesla zbyt dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Taka jest prawda i mam na to ponad 15 świadków. Opisując te pomiary chcę poskromić opisy spalania niektórych na forum Jeden z uczestników wyjazdu też był mocno zdziwiony słysząc, że diesel spalił 8-9l/100, no bo on słyszał, że te nowe diesle spalają 4l/100 , a tu realia i pomiary są inne. U mnie też przy rewelacyjne spokojnej jeździe na trasie bez gwałtownego wyprzedzania, prę dkość 90 max. 100km/h, bez korków na trasie i 1 osoba w aucie bez obciążenia spali mi 7,4l LPG/100km, a w zakorkowanym Wrocku nawet 13,6l LPG/100 przy średniej 21km/h, a Scenik 1,9dci siostry 9,4l ON/100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 7,4 LPG to znowu niesamowicie mało. Jak widać warunki drogowe i ciężar prawej stopy mają tu bardzo duży wpływ. Przy mniejszych silnikach wpływ ten jest mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 te nowe diesle spalają 4l/100 Megane II ph I 1.9 dCi - raz udało mi się zejść w trasie do 4,1/100 -> super delikatne traktowanie gazu, wyłączona klimatyzacja, dwie osoby w samochodzie, nie przekraczałem 90 km/h Modus 1.5 dCi - podobna jazda jak wyżej, wynik 3,7/100 (auto zastępcze z ASO). Oczywiście powyższe dane dotyczą naprawdę delikatnej jazdy, która na codzień jest praktycznie niewykonalna - wymaga właściwie pustej drogi i masy cierpliwości . Ale niemożliwe to to nie jest. Przy normalnej jeździe Megane pali mi w trasie 5,5-6 litrów, a w mieście 7,5-9,5. I to moim zdaniem jest akceptowalny poziom spalania dla tego silnika. 8,7 w trasie to moim zdaniem dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 pablos1618, sorry ale ogarnij się trochę, w temacie o chiptuningu dCi piszesz że masz 2.2 dCi i pół miliona KM i jeszcze więcej Nm. Tu w temacie piszesz że masz 1.9 dCi i pali Ci 5.3l przy prędkościach dochodzących do 180km/h. Ja przy tym samym silniku i roczniku na trasie przy normalnej jeździe (do 120km/h) robię 5 litrów, przy oszczędnej ok 4,5l na 100km. Wynika z tego wniosek, że im więcej KM i Nm tym mniejsze spalanie Moje średnie spalanie od 3000 km wynosi 6.3 litra przy szerokich oponach, niedelikatnym stylu jazdy i krótkich odcinkach jakie pokonuję, silnik nie zdąży się rozgrzać a już jest u celu. Nie będę tracił przyjemności z jazdy kosztem szklanki ropy na rok. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Nie będę tracił przyjemności z jazdy kosztem szklanki ropy na rok To się nazywa słuszne podejście Popieram kolegę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsi22 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 trasa Poznań- Żywiec-Rycerka Górna i powrót, oraz ok 200 km po górkach łącznie 1218 km samochód maksymalnie obciążony plus cały czas klima, spalanie 6,2 l , prędkość na trasie gdzie było możliwe do 150 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Kolejny test spalania. Kupiliśmy we Francji Megane II VAN 1,5dci 2 osobowy.Zalaliśmy do pełna i w drogę.Jechaliśmy w 2 osoby nie szybciej niż 130km/h na autostradzie,gdyż nie chcieliśmy ryzykować, bo czas na wymianę rozrządu. Spalanie 5,7l on/100 (sprawdzane poprzez lanie pod korek),a komputer pokazał 5,3l on/100.W mieście 7,6l on/100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Nowe pomiary, poprzedni zbiornik całkowicie wyjezdzony w mieście na super hiper paliwie wyszło 5,8 /100 ( poprzedni równiez po mieście z zwykłym 6,15) . We łikiend pojechałem do wafki Obciążenie takie se bliżniaki z tyłu żona z przodu bagażnik pełny samych najpotrzebniejszych rzeczy. Spokojnie 90-110 parę razy ostre wyprzedzanie Wyszło 4,9/100 klima cały czas smażyło niemiłosiernie zwykły ON. Dodaje prędkość srednią 74,2 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuZZarD Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Jezeli chodzi o moja Megi to w miescie 7.1l/100, poza miastem na trasie wwa-radom wyszło 5.3l/100 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Pomorze (oczywiście korki): Trasa: 1200 km, 5 osób + pełny bagażnik Spalanie: 6.0 l/100 Średnia prędkość: 76 km/h Karkonosze: Trasa : 740 km Spalanie: 5,3 l/100 Średnia prędkość: 70 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Megane 1,5 dci 74 kW - normalnie na trasie 4,1-4,2 l/100 km, miasto 5,5-5,8 l/100 km. Ostatnio udało mi się w sobotnie popołudnie i wieczór przejechać 250 km ze średnim zużyciem 3,7 l/100 km. To mój absolutny rekord, ale jazda była delikatna i płynna, 2 osoby w aucie bez bagażu,prędkość nie wyższa niż 120 km/h, ruch umiarkowany, nawet w Poznaniu, gdzie przejechałem ok. 30 km. No i włączony klimatronik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 No dalej panowie,dalej....Ciekawe kto kolegę Mirek, przebije Osobiście nie wierzę w te 3.7l ale niech będzie.... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 No przy 120 to chyba fizycznie niemożliwe. Chyba, że to 120 było na jakiś krótki moment osiągnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi