Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

(MANUAL) Wymiana zegarów w ph I na ph II

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

A więc tak, dzisiaj zrobiłem przekładkę licznika z komputerem z ph1 na licznik z komputerem z ph2. Wszystko działa, po wlutowaniu inwertera gaśnie kontrolka ABS i hamulca ręcznego. Dodatkowo Kontrolka ręcznego hamulca świeci razem z czerwonym napisem STOP i po odpaleniu silnika i zwolnieniu dźwigni hamulca ręcznego gasną obydwie równocześnie.W czasie postoju z wyłączonym silnikiem nawet po zwolnieniu dźwigni hamulca ręcznego gaśnie tylko kontrolka ręcznego natomiast świeci czerwony STOP. Pytanie :gdzie trzeba wpiąć się w stare kable starych kostek z ph1( który pin i która kostka w ph1)do pinu 19 kostki szarej licznika z ph2 by działała kontrolka żółta silnika z napisem STOP pod kontrolką kierunkowskaza prawego lub ta obok kontrolki ABS?

Edytowane przez Alanos77

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Mam wielką prośbę o pomoc. Jestem w trakcie przeszczepiania zegarów i ten manual jest dla mnie dużym wsparciem. U mnie w Megi nie ma niestety pociągniętego kabla z ECU do skrzynki przy lewej lampie. Jak mogę uzyskać lub dorobić ten kabel dający info. ospalaniu? Szukałem schematu ECU i wyjść ale nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Dnia 14.11.2016 o 22:15, pawelosek napisał:

Dodano: 14 lis 2016 - 22:15

A więc komputer zaczął działać gdy podłączyłem na krótko kabelek między ECU (50pin) a skrzynkę bezpieczników (2 pin niebieska wtyczka) i spalanie zaczęło wskazywać. Ogólnie całą instalacje miałem już oryginalną ale widać, że przewód był przetarty.

Miałem podobny problem i to jest rozwiazanie (wszystko znajduje się w silniku)

Dziękuję za okazaną pomoc i wyrozumiałość :) uczę się niestety nie znając się na temacie. Mam pytanie o wspomniany 50pin. Czy jest ona na tej wtyczce ze zdjęcia? (zdjęcie ecu z kangoo ale kiedy otworzyłem swój wygląda bardzo podobnie) jest ich tu ok 35 dlatego gubię się. 

Przeglądałem po podpowiedzi kolegi schematy elektryczne "Sam naprawiam" roczniki 1998 ale są w języku rosyjskim. 

kangoo.jpg59b6daf15b05c_MeganeClassic97.thumb.jpg.422c24e296646f58510951912828ff04.jpg

Edytowane przez PBLGRHW

Taki komputer siedzi w mojej Megi:

siemens hom7700864451        s11173010b

Próbowałem googlować wpisując powyższe dane, dopisując schemat czy piny. Jednak mi nie udało się dokopać do odp. na pytanie który pin to info o spalaniu. 

Wyczytałem na forum, że może być to pin 10 lub 25 lub 32 ;) Wyprowadzę po kablu z każdego niezagospodarowanego Pinu i będę po kolei podłączał do zegarów. Wiem, że to rzeźba. Myślicie, że to się może udać? :-)

Dziękuję bardzo "aniewa". Konkretna pomoc :-) boje się jednak, że mój komputer może nie podawać tej informacji, przez co podłączenie kompa o spalaniu jest nie możliwe. Nie widzę w opisie pinu dającego taka informację. Jeśli się mylę i przeoczyłem pin który skrywa tą funkcje to bardzo proszę o poprawienie mnie.

Edytowane przez PBLGRHW

Ja też na elektrodzie chyba właśnie, wyczytałem, że w silnikach E7J nie ma takiej możliwości właśnie, a taki jest u mnie. Więc dużo info jest na nie ;) Dołożyłem wcześniej manetkę z przyciskiem do kompa, to też nie zmienia funkcji wyświetlanych wskazań. A szkoda bo mam petardy zegary od cupe cabrio 1997 ;) Spróbuję, kiedyś przy okazji z tymi pinami o którym wspomina "aniewa". Dzięki za zaangażowanie :-)

21386cbd-c3f8-4316-9488-2c19efcf3bf2.jpg