bamil Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam. Znalazłem Wasze forum szukając rozwiązania na szarpanie w mojej megance. Po przeczytaniu całości wydaje mi się, że wina tkwi w świecach tak jak u większości osób. Mam Meganke I z 2002r., silnik 1.4 16V (bez gazu) - przejechane 80kkm. Ze względu na brak instalacji LPG zrezygnowałem z NKG (częśc osób ma z nimi problem) i postanowiłem kupić coś z EYQUEM. Tylko nie wiem co :) W katalogu online znalazłem dwie pozycje: 1.4 16V K4J 750 - świece RFN 52 LZ 1.4 16V i K4J - świece RFN 58 LZ natomiast na forum w temacie o świecach jest podany model - RFC58LZ2E Co w takim wypadku mam kupić? Aha, chciałbym świece wymienić samemu (cewki już wymieniałem) i mam też pytanko odnośnie tych czynności. Na co zwrócić uwagę, czy gwint świecy czymś smarować, czy ten smar sylikonowy nakładany na cewkę jest niezbędny? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Bosch +8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 bamil, smar silikonowy nie jest niezbędny ale serwis go zaleca - moze to poprawi równość pracy. Co do świeczek to zajrzyj do wątku "jakie świece stosujecie w silnikach" czy jakoś tak - tam będziesz miał wiele przydatnych informacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bebol Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Ja założyłem RFC58LZ2E (2E dwie elektrody), ale poprzednie miałem RFN58LZ także wydaje mi się, że obie propozycje będą odpowiednie dla tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamil Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 W takim wypadku też je kupię. A problemu nie będzie, że oryginalnie były jednoelektrodowe, a teraz założe z dwoma? Co właściwie dają dwie elektrody? Pewność zapłonu mieszanki? I jeszcze pytanko, czy były różne modele silnika 1.4 16V? No nie wiem gdzie sprawdzić ten numer silnika, czy to napewno K4J 750? Dodam, że ma 95KM. edit: I jeszcze jedno. Polecicie jakiś tani sklep internetowy gdzie dostane te świece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bebol Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Dwie elektrody są chyba lepsze, ale w czym to nie za bardzo wiem, bo nie jestem fachowcem :) Wcześniej miałem jedno i różnicy żadnej nie odczułem, więc jak masz kasę (dwu są trochę droższe) to je kupuj :). Ja osobiście mam K4J 750, a sprawdziłem to w serwisie Renault po nr VIN. Jest też ponoć to gdzieś napisane w komorze silnika(u mnie była jakaś naklejka chyba). Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allien18 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 nie zna nikt odp na moje pytanie ? jest u samego dołu na wcześniejszej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 allien18, trudno tu coś diagnozować skoro sam namacalnie stwierdziłeś, że po odpięciu lambdy wszystko cacy, a po ponownym podłączeniu szarpie. Ponadto twierdzisz, ze lambda jest sprawna bo było na kompie i wyszło, że dobrze. Czyli co :) Ja bym pomimo wszystko wymienił sondę i dopiero później, jeśli nie będzie poprawy drążył temat dalej. Niestety trzeba to w koszta wliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamil Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Jeżeli po odłączeniu lambdy jest ok, a z nią nie to może coś jest z układem wtryskowym? Podłączona lambda wykrywa, że ilość tlenu w spalinach nie jest taka jak powinna i komputer wariuje, czego efektem jest szarpanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 allien18, sonda do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allien18 Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Panowie sonda jest nowa z ngk i pracuje... miałem 3 inne sondy i objawy te same no nic dziś wymienię świece i przewody i dam znać co i jak a jak nie do jadę jutro do mechanika EDIT: przewody i świece wymienione, a szarpania ciąg dalszy ale w dużo mniejszym stopniu... jutro wybieram sie do mechanika :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamil Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Wymieniłem świeczki na RFC58LZ2E i jak ręką odiął :) Żadnych szarpnięć nie ma i jakoś silnik równiej pracuje. Po obejżeniu oryginalnych Championów nie dziwię się, że powodowały to szarpanie, chociaż trzeba przyznać, że i tak ładnie wytrzymały - 80tys. km od nowości :P Dodam, że świece zamówiłem w autkoplus.com za 11,40zł/szt. wraz z olejem do ax`a i paczuszkę miałem już na drugi dzień (wysyłka ups`em) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allien18 Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 a u mnie wymiana świec i przewodów nie pomogła... auto poszło do mechanika i okazało się że uszkodzony jest czwarty wtryskiwacz... koszt 150 zeta za używkę i autko teraz elegancko chodzi :) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathblow Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Witam panow! Megane 1.4eco +lpg z 96' autko. dwa dni przed oddaniem na wymiane plynow i filtrow zaczeła mi szarpac-dusic sie :) <stało sie to gdy chcialem na benzynie samej jechac-szapral dusil sie, wrocilem na gaz i nei ustapilo> na wymianie zmienili olej,filtry oleju paliwa powietrza, zrobili reczny i wymienili zabrudzone swiece na jakies swoje (za grosze te swiece nie nowe) wyjechalem i ladnie chodzil to go na benzyne wlaczylem i pojechalem go przepalic.. standardowo na gazie mam problem do 130km/h a teraz moglem na benzynie 150+ Wszyskto bylo dobrze przez 40km (obwodnica trojmiasta + drogi) i na 200 metrow przed domem dalem mu gazu na skrzyzowaniu i problem z duszeniem sie powrocil. Strasznie sie dusi i szarpie.. Mysle zeby wymienic swiece na nowe te BKR6ES i jakies kable kupic (te od napiecia;p) Wie ktos gdzie w Gdansku to kupic ? btw. mechanik powiedzial ze mam 12/8/7/6 cisnienie na cylindrach. Czy moge jeszcze pół roku pojeździc i dopiero sprzedac ? czy to bardzo powazne ? powiedzila ze ok 800 złotych naprawa tego ale mnie nie stac teraz :) no i nie bardzo sie oplaca jak samochod za 6,5k kupilem wkladac prawie 1000 w naprawe:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 7/6 to znaczy chciałeś napisać że jeździsz na 2 cylindrach i spalasz masę oleju przy czym kopcisz jak lokomotywa. :roll: Ja powiem tak że jeżeli auto Ci się nadaje to jednak bym naprawiał ze względu na to że lepszego w tych pieniądzach nie kupisz no chyba że całe ogólnie się sypie to współczuję nowemu właścicielowi (nie ma to jak lpg w aucie). zmień te świece, przewody WN i jak coś to sprawdź cewki. Co do ciśnienia to może się obyć może bez szlifu i wymian tłoków i pierścieni, panewek(docelowo samych pierścieni) bo może tylko są wypalone gniazda zaworowe( LPG ) i wystarczy zrobić szlif gniazd i założyć nowe uszczelniacze i jeszcze długo jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi