gojgien Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Jeśli chcesz to mieć bez śruby, to wystarczy po nabiciu łożyska trzpień od czoła rozciągnąć, przez 3 krotne zapunktowanie, blisko krawędzi trzpienia. To takie same zabezpieczenie jak było fabrycznie ale można stosować nawet przy trzpieniach nie wystających poza łożysko. Moim zdaniem warto jednak wywiercić otworek wzdłuż trzpienia, nagwintować go i całość zabezpieczyć śrubą z podkładką. Otwór nawet nie musi być idealnie centrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszzz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Przyznam szczerze ze nie rozumiem. U mnie wyglada to tak jak na załącznikach. Myslałem żeby trzpień całkiem wypchać na imadle i zastąpic śrubą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 tam masz jeszcze bieżnię wewnętrzną łożyska. wsadź ją w imadło i ruszaj dźwignią, by zdjąć bieżnię. inaczej nie nałożysz łożyska. w środek tego trzpenia zrób otwór (może być na wylot), nagwintuj i dociśniesz całość śrubą, bo raczej małe szanse, że napunktowany trzpień będzie całośc trzymał na sztywno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszzz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Większość zrobiłem. Zostało tylko przewiercenie trzpienia i skręcenie śrubą. Po całej robocie stwierdzam że najważniejszym narzędziem było imadło Bez tego ani rusz. Teraz zastanawiam się tylko czy wiercić i gwintować, czy dziura na wylot bez gwintu i skręcenie nakrętką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 jak dasz taką śrubkę M3 to nie będzie tego widać, no chyba że ktoś celowo będzie tam zaglądał. z jednej strony jest ta trójkątna osłona, a z drugiej jest "od dołu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 raczej małe szanse, że napunktowany trzpień będzie całośc trzymał na sztywno Na 100%, ślusarz Ci to gwarantuje..... W ten sam sposób mam zamocowane rolki jezdne w wózku do bramy. Też są tylko trzpienie, które kończą się na równo z szerokością bieżni wewnętrznej łożyska. kilka lat luż tak to pracuje i jeszcze sie nic nie poluzowało. nawet jak rolki wymieniałem na nowe to był problem je przez te rozpęczenia ściągnąć. A wygląda to tak: Identycznie można łożysko zabezpieczyć w jego zewnętrznym osadzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 ja też "lewy" w te klocki nie jestem, ale mnie się to nie udało. tzn. napunktowanie zrobiłem, ale trwałość wg mnie była wysoce podejrzana, więc nie chciałem ryzykować problemów rozp... się ramienia, które (zgodnie z Murphy'm) przydażyły by się w najmniej ciekawym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario5ma Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) U mnie pomogło dociśnięcie tej napędowej nogi i działa tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić bo walnie w szybę a ta jest droga :) i wycieraczka w końcu poprawnie zbiera wodę ale nie wiem na ile ta prowizora wystarczy :) Edytowane 30 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m.cmoch Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Dla nie majsterkowiczów podsyłam link do przykładowej oferty regeneracji ramienia w cenie 120 zł. Może ktoś na forum już korzystał z takiej usługi, może ktoś się wypowie. Pozdrawiam Regeneracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weglus Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Panowie czy w Megane II jest tak samo? Wyjąłem sobie cały mechanizm, ale nie mogłem dojść do tego gdzie ja mam to łożyski wymienić. Połączenia ruchome to trzpenie na które nakłada sie ramie wycieraczki (nie widziałem tam łożyska) i przeguby kulowe w mechaniźmie. Macie może jakieś zdjęcie, albo możecie wziąć z aukcji allegro i mi zaznaczyć gdzie jest to łożysko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) To o czym tutaj piszemy w tym temacie - dotyczy tylko Scenica II. Wymiana łożysk, o których piszemy w temacie - nie jest w ogóle związana z samym mechanizmem napędu wycieraczek, a dotyczy ściśle samego ramienia wycieraczki. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez Optima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 W meganie masz normalne ramiona, każde osadzone na pojedynczym trzpieniu z napędu. Scenic jedno ramię ma osadzone na 2 trzpieniach w tym jeden napędowy i w związku z tym ramię jest wykonane inaczej, z zastosowaniem opisywanych łożysk. http://allegro.pl/ramie-wycieraczki-prawe-scenic-ii-2-grand-scenic-i4506524194.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valhaar Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Zabrałem się dzisiaj w końcu do regeneracji prawego ramienia, tzn. wymiany łożysk. Zrobiłem wszystko tak jak pisaliście w tym temacie, ale mam jedno pytanie. Jak już przychodzi do założenia ramienia na trzpienie to ustawiacie to jakoś specjalnie czy wystarczy skręcić mocno tymi dwiema nakrętkami? Pytam bo zakręciłem do oporu i co prawda wycieraczka od strony pasażera zbiera w końcu wodę, ale trochę skrobie po szybie i zastanawiam się czy może mieć to jakiś wpływ. A zaznaczę że wycieraczki kupiłem nowiutkie oryginalne w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_mat Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Witam, mam pytanie, czy ramiona wycieraczek prawa i lewa w Scenic'u II są takie same w ph I i ph II? Czy te od ph II będą pasować do ph I? Pytam bo uchywt do pióra w ph II jest "bardziej" standartowy niż w ph I. Myśle że łatwiej = taniej można kupić pióro do ph II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Kolega miał phI i kupił cały komplet mechanizmu z ramionami od phII i pasowało. A swoją drogą są dostępne wycieraczki do phI w dobrej cenie i bardzo dobrej jakości. Jak dla mnie o niebo lepsze od oryginałów valeo za 200 PLN. Link do przykładowej aukcji wycieraczki. Od ponad roku jeżdżę na takich i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi