piotrszyd Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Witam Mój problem. Nie działają światła cofania. Bezpiecznik sprawny (ten w komorze silnika), żarówki sprawne, instalacja sprawna (po połączeniu w kostce czujnika kabelkiem "na krótko" światła zaświeciły). Moje pytanie dotyczy trzeciego kabelka w kostce, tego białego, do czego on jest. Jeśli ktoś ma schemat elektryczny to byłbym wdzięczny za udostępnienie (w schematach znalazłem tylko czujniki dwupinowe). Drugie pytanie (może głupie) dotyczy samej skrzyni. Mam wersję 6-biegową z wstecznym "do góry i w przód", wszyscy tak mają?, bo w książce serwisowej jest pokazana wersja chyba NDO z wstecznym za szóstką "w dół". Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Włącznik trzyfunkcyjny pokazuje włączony dowolny bieg, bieg wsteczny albo luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrszyd Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Dzięki, problem rozwiązany, kosztem 120zł tzn kupiony nowy czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwww Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 ten trzeci kabelek jest do wycieraczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarbar3 Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Gdzie znajduje sie ten czujnik w skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxdi Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Witam, również prosiłbym o informację gdzie znajduję się ten czujnik ??? Może jakieś zdjęcie ??? byłoby miło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 W tylnej części skrzyni, od strony nóg kierowcy. Na rys. nr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Witam kolega prosi więc podpytam bo google bardzo rozlegle piszą.... silnik 1,4 16v 2003r gdzie można zlokalizować czujnik odpowiedzialny za zapalanie świateł cofania,mile widziana fota :D no i w miarę pilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Na "Download" masz cały opis i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 I przy skrzyni biegów trzeba szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurasb Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Witam, też mam problem ze światłami cofania i chyba znalazłem ten czujnik (po odkręceniu lewego koła). Jednak gdy próbowałem go wykręcić zaczął wyciekać olej. Czy przy wymianie tego czujnika trzeba również wymienić olej w skrzyni? Mam jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić instalację od tego czujnika - które piny trzeba połączyć aby światła wsteczne zaświeciły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dias Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam, Od jakiegos czasu nie mam wstecznych i jest to dosc uciazliwe, bo do garazu musze wjezdzac na awaryjnych zeby cokolwiek bylo widac ;/ Znalazlem duzo info ktore sugerowaloby, ze to czujnik swiatel cofania dal ciala i to jego nalezaloby wymienic. ALE... Zanim wydam na niego kase, wymienie go itd, czy jest jakis sposob zeby sprawdzic czy to faktycznie ten czujnik? Bo nie chcialbym calej wymiany robic na darmo... Tak na moj chlopski rozum, ten czujnik dziala na zasadzie zwyklego wlacznika swiatla - jak wlaczymy wsteczny, zamykamy obwod i zaczyna swiecic - wiec wystarczyloby wlozyc kawalek kabla w dwie dziurki - zamknac obwod - i powinno swiecic - wtedy znaczyloby to, ze czujnik polegl... Niemniej jednak, to tylko prosto-chlopskie rozumowanie. Moglby to skomentowac ktos, kto bardziej sie zna na sprawie? I jeszcze pozostaje kwestia, w ktore dziurki wlozyc kabel w przypadku 3pinowej wtyczki... Z gory dzieki za pomoc Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Najprościej czujnik sprawdzić włączając przednie wycieraczki. Jeżeli czujnik jest sprawny to po włączeniu wstecznego powinna ruszyć tylna wycieraczka. We wtyczce od czujnika należy zewrzeć piny 2i3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dias Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) hmmm... wersja sedan - tylnej wycieraczki brak ...;( spróbuje w najbliższym czasie wjechać gdzieś na kanał i wypróbuje metodę ze zwieraniem pinów;) Dzięki za pomoc Dodano: 14 lis 2012 - 18:05 po wizycie na kanale, okazało się, że to czujnik;) Kupiłem już nowy, w pierwszej wolnej chwili pojadę go zmienić:) Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Dodano: 18 lis 2012 - 19:04 Temat załatwiony, wymiana zajęła niecałą godzinkę:) w końcu widzę jadąc do tyłu :( Jedyne co musiałem zrobić, to odkręcić płytę spod silnika i udało mi się dostać łamanym kluczem. Edytowane 18 Listopada 2012 przez dias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof-72 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Najprościej czujnik sprawdzić włączając przednie wycieraczki. Jeżeli czujnik jest sprawny to po włączeniu wstecznego powinna ruszyć tylna wycieraczka. We wtyczce od czujnika należy zewrzeć piny 2i3. Witam, po zakupie kilka dni temu Renault Megane 2 zauważyłem, iż nie działają u mnie światła cofania oraz zamontowane przez poprzedniego właściciela w ASO czujniki cofania. Żarówki sprawdzone OK. Zrobiłem test; przednie wycieraczki włączone i cofając na wstecznym rusza też tylna wycieraczka. Jaka jest więc przyczyna czujnik czy bezpiecznik w komorze silnika a może te czujniki w zderzaku maja coś wspólnego z tym faktem. Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi