jdmis Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Ja kupowałem ALE do HB moduły tutaj: Allegro Lublin Kupiłem 1 sztukę na drzwi tył lewe, po miesiącu padł moduł w drzwiach prawych przednich pasażera, kupiłem tym razem 2 z czego jeden na zapas. Moduły są nowe, produkcji tureckiej, dają paragon lub fakturę. Cena póki co najniższa na allegro choć w ciągu miesiąca podrożał o 3 złote. Przy okazji, ponieważ i mnie dopadł problem szyb (pisałem o tym wcześniej) to okazało się, że w kostce drzwi kierowcy zgniły na amen przewody zasilające do silnika co było przyczyną nie działania szyby. Podobnie było jak szukałem przyczyny padnięcia szyby od pasażera (moduł padł w 5 minut, sam zamykał i otwierał szybę po kawałku po czym padł) z przodu to w kostce w drzwiach przewody zasilające były zgniłe. Pomogła wymiana i pinów i przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SysError Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Witam, w mojej Megance II CC, którą kupiłem niedawno, od zakupu nie działa sterowanie szybą pasażera z przodu. Co dziwne szyba się nie opuszcza ani nie podnosi z przycisku od kierowcy, ani od pasażera, ale otwieranie wszystkich szyb działa jak najbardziej. Wygląda na to, że bawił się tutaj jakiś elektryk, bo pomijam fakt, że przyciski były u kierowcy wsadzone na odwrót. Przycisk w dół -- szyba w górę, jednak to była kwestia przełożenia kostki w drugą stronę. Ma ktoś pomysł, od czego zacząć tutaj naprawę? Nie mogłem znaleźć żadnego schematu kostki, więc nie jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś źle powsadzał piny w kostkę, ale skoro szyba się opuszcza i podnosi z przycisku wszystkich szyb, to jednak gdzieś musi być problem z kontrolerami prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
likom1 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Witam, Megane II 2003 5D Nie działająca tylna prawa szyba, przeczyszczone kostki łączące drzwi - wszystkie ( nic niepokojącego nie widać - zaśniedzenie ), sprawne przełączniki szyb - podmieniałem działają sprawdziłem napięcia w kostkach tylnych drzwi Lewy tył ma A2-A1 > 12V / A2-B2 > 12V , Prawy tył A2-A1 > 4.4 V / A2-B2 > 12V ,,, na połączeniu A2-A1 jest za słabe napięcie, czy szukać winy w przełączniku u kierowcy ? - tu jeszcze nie sprawdzałem, czy raczej gdzie indziej ? moduł sterowania szyb przerabiałem dwukrotnie w innych drzwiach i zawsze objawiało się działaniem w jedną stronę (otwierania szyby) tak więc wiedziałem że w tym jest usterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysxx Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Mnie też dopadł temat szyby przedniej pasażera i mam pytanko, czy po wyjęciu głośnika jest dostęp do modułu przy silniczku czy trzeba ściągać cały boczek. Problem mam w tym, że głośniki mam wklejone na silikon i nie wiem czy jak to rozdłubię uda mi się tam dostać czy nie (chociaż, żeby odłączyć wtyczkę, bo zdarzyło się raz, że szyba sama się opuściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Risto66 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 i mnie dopadło,przednia od strony kierowcy,nie otwiera,mam już powoli dosyć tego żabojada :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 U mnie szyba od pasażera też przestała działać z dnia na dzień, nie działa ani z przycisku kierowcy, ani z przycisku pasażera, zero reakcji, zero dźwięku. Bezpiecznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davidof_90 Opublikowano 10 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2021 Ja wymieniłem moduł sterowania szyba i cały mechanizm szyby i działała chwilę. Czy możliwe jest że psuje się przełącznik szyb ten którym się otwiera szybę? Moduł sterowania był regenerowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
long013 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 W dniu 18.10.2019 o 10:25, SysError napisał: Witam, w mojej Megance II CC, którą kupiłem niedawno, od zakupu nie działa sterowanie szybą pasażera z przodu. Co dziwne szyba się nie opuszcza ani nie podnosi z przycisku od kierowcy, ani od pasażera, ale otwieranie wszystkich szyb działa jak najbardziej. Wygląda na to, że bawił się tutaj jakiś elektryk, bo pomijam fakt, że przyciski były u kierowcy wsadzone na odwrót. Przycisk w dół -- szyba w górę, jednak to była kwestia przełożenia kostki w drugą stronę. Ma ktoś pomysł, od czego zacząć tutaj naprawę? Nie mogłem znaleźć żadnego schematu kostki, więc nie jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś źle powsadzał piny w kostkę, ale skoro szyba się opuszcza i podnosi z przycisku wszystkich szyb, to jednak gdzieś musi być problem z kontrolerami prawda? Udało Ci się rozwiązać problem? Ja dzisiaj podczas regulacji szyb odkręcając prawy boczek pasażera próbowałem podnieść i opuścić szybę z panelu kierowcy i z przycisku na boczku, nie reaguje nic. Pozostałe szyby działają. Raz udało mi się podnieść do góry i na tym się skończyło, Dodam, że z przycisku otwierania i zamykania wszystkich szyb, szyba reaguje jak i podczas składnia dachu. Być może ktoś już miał podobny problem bądź wie co może być nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Czy aby sprawdzić czy silnik mechanizmu podnoszenia szyb działa wystarczy podać 12V na dwa piny silnika po odpięciu sterownika? Pytam bo nie chcę go poprostu popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Trzeba jeszcze wypowiedzieć specjalne zaklęcie ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuszu Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Ale qrna śmieszne. Tak napięcie na silnik to 12V, a polaryzacją zmieniasz kierunek. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 (edytowane) Tak, tak to prośba oczywiście. Wolę dopytać niż przekonać się doświadczalnie, że np silnik zasila mniej niż 12V. Dzięki Szuszu Edytowane 22 Lipca 2022 przez ZibiW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 26 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2024 Ciekawostka związana z domykaniem szyb z pilota. W lecie kupiłem megane 2 kombi z 2004, gdy kupowałem nie działały przednie szyby, tylne działały i działało domykanie z pilota. Stwierdziłem, ze na początek najprościej wymienić moduły sterujące szybami - kupiłem 2 szt, wymieniłem w drzwiach kierowcy - nic nie pomogło. Za to przestało działać domykanie szyb z pilota. Po założeniu z powrotem starego modułu szyby z pilota się domykają. O co tu chodzi???? Wszystko wskazuje, ze problemem przednich szyb jest brak zasilania w kostkach do modułu. Ale to chyba poczeka do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi