sylwekdm Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Czyli jeśli nawet zastosuję nowy czujnik, a błąd nie zostanie skasowany to i tak będzie pracował jak uszkodzony? Nie. Powinien pracować dobrze. Tylko jak wymieniłeś czujnik i po skasowaniu znowu pojawi się błąd to będzie oznaczać: - uszkodzoną wiązkę (może gaziarze coś zepsuli jak zakładali instalację) - przestawienie rozrządu. - uszkodzony elektrozawór albo kzfr (przestawiony rozrząd tylko na kzfr np. koło zablokowane w jednej pozycji). Zacznij może z innej strony. Może lpg rozjechało Ci mapę benzyny. Odłącz akumulator na godzinę, później odpal i bez gazowania niech się zagrzeje i pojeździj na samej benzynie tak z 50 km. Niech ecu pozbiera mapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ins666 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Zrobiłem test z żarówką 12V 21W. Wpiąłem ją we wtyczkę do elektrozaworu. Po podpięciu zgasł service. Przy gazowaniu żarówka się nie zaświecała (+ i - we wtyczce). W przypadku kiedy (+) był we wtyczce, a (-) na obudowie silnika to świeciła cały czas. Czyli nie ma sygnału na elektrozawór. Błędów jeszcze nie usunąłem, ponieważ dopiero wieczorem będę miał komputer. Może być tak, że nie usunięty błąd nadal blokuje dawanie sygnału na elektrozawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Może być tak, że nie usunięty błąd nadal blokuje dawanie sygnału na elektrozawór? Nie. Wg mnie, jeśli drugi czujnik jest sprawny to ecu nie otrzymuje prawidłowego wskazania z czujnika położenia wałka (i nie daje sterowania na elektrozawór) z trzech powodów: - uszkodzona wiązka, - przestawiony rozrząd (przeskoczył pasek), - zablokowane kzfr (co ecu "widzi" również jako przestawienie rozrządu w jakimś tam zakresie obrotów). Gazownicy często podpinają się pod czujnik położenia wałka, żeby mieć sygnał pod obroty. Sprawdź jak się wpieli pod orginalną oryginalną wiązkę. Edytowane 29 Marca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ins666 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Dziś byłem u kumpla który podłączył się pod kompa. Komputer pokazał 2 błędy, których nie dało się usunąć. Były to błędy: Czujnik położenia wałka oraz sterowanie fazami. Jeszcze przepatrzę wiązki idące do czujnika położenia wałka. Czy na kostce która podaje napięcie do czujnika wałka też mogę zrobić test z żarówka? No własnie tak wychodzi, że spadek mocy zauważyłem w momencie kiedy zamontowano mi LPG (2 miesiące temu. Mam jeszcze pytanie odnośnie zablokowanego KZFR? Czy da się je jakoś zdiagnozować? Ew ustawić jeśli jest przestawione? Komputer nie pokazał wypadania zapłonów, więc chodziarz z tym jest już spokój :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Czy na kostce która podaje napięcie do czujnika wałka też mogę zrobić test z żarówka? Nie. To jest czujnik halla. Tylko oscyloskopem. Czy da się je jakoś zdiagnozować? Dobry diagnosta z clipem powinien to wyłapać. Ew ustawić jeśli jest przestawione? Nie. Jak się zablokowało to już jest wyjechanie i do wymiany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ins666 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Dzięki wielkie kolego za pomoc. W takim razie czeka mnie wymiana koła. Niestety muszę z tym poczekać, bo mam pilniejsze wydatki na wesele. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 może kasowałeś w nie odpowiedni sposób..tak jak ja :) http://megane.com.pl/topic/54931-wspolna-cecha-bledow-obd2problem/page__st__16 post 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ins666 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Czytając Twoje posty w innym temacie wywnioskowałem, że faktycznie błędy usuwałem w nieodpowiedni sposób bo na zapalonym silniku. :) Na zgaszonym program nie chciał się połączyć z silnikiem. A powiedz czy robiłeś test żarówki kolegi sylwekdm po usunięciu błędu? Komputer podaje napięcie na wtyczkę do elektrozaworu? Żarówka świeci przy odpowiednich obrotach? U mnie problem nie tkwi w nierównych obrotach tylko w spadku mocy. Strasznie kiepsko się wkręcą w obroty i jazda pod górkę to mordęga. U Ciebie po tej operacji jest jakaś poprawa w mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 program łączy się z silnikiem jeśli karta jest w slocie , zegary się pala a silnik czeka na start przyciskiem / w samochodach ze stacyjką ..stacyjka przekręcona na on ale bez rozrusznika / ...wtedy jest zasilane ECU i wszystkie obwody elektryczne silnika... wtedy próbuj czytać i kasować błędy. Miałem problem z nie równą pracą na wolnych obrotach.Teraz po skasowaniu błędów jest ok. Przyspieszenie oraz moc bez zmian..testu żarówki jeszcze nie robiłem ..zrobię w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo1 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Czy w 1.5 DCI , jest też KZFR ?? czy nie ? bo walcze juz bardzo długo z błędem P0340 :( i nic. ciężko odpala. za 3-4 razem, nie raz mu się uda za pierwszym, a w zimie minimum 6 razy. Innych błedów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Nie ma KZFR. Do sprawdzenia czujnik położenia wałka rozrządu, jego obwód ewentualnie ustawienie rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demo1 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) czujnik nowy - nic obwód- wiązka OK - nic rozrząd ustawiany przez serwis - nic a jest możliwość jakoś ustawienia wałka rozrządu ? bo czytałem gdzieś że o kilka zębów różnica i też to robił. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilidir Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, mam Renault Megane 2 kombi rok 2007 szukam gdzie pod maską znajduje się: - czujnik położenia wałka rozrządu - czujnik wału korbowego Proszę o pomoc w namierzeniu drani :) Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Miejsca gdzie znajdują się czujniki na forum już parę razy były podawane. Czujnik wału korbowego znajduje się między silnikiem a skrzynią biegów, mocowany na 2 śruby M6. Czujnik wałka rozrządu znajduje się przy pierwszej świecy zapłonowej w głowicy (czyli od strony skrzyni biegów), pod plastikowym kolektorem dolotowym. Przykręcony jedną śrubą M6. W poście nr 11 w tym temacie masz zdjęcie gdzie się on znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ilidir Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 oo dziękuje czy można też rozumieć to jako iż pierwsza świeca to 1 cylinder ????? 1 cylinder jest od strony akumulatora ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi