hudy1 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Witam. Objaw jest taki, że przy skręconych kołach (np. przy zawracaniu) na nierównej nawierzchni lub zjeżdżania z krawężnika słuchać stuki w zawieszeniu.Domyślam się więc, że mogą to być (choć nie muszą)łączniki stabilizatora.Łożyska kolumny wymieniane więc odpadają. Po obejrzeniu mocowań rzeczonych łączników, robota czyli ich wymiana nie wygląda na zbyt skomplikowaną.Mam jako takie pojęcie, ale nie jestem mechanikiem.Pytam więc znawców tematu. Czy to bułka z masłem, czy zanim to wymienię zdążę się napocić i nawrzucać "mięsa"? Jakieś sugestie w celu ułatwienia wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Wymiana to: lewarek > zdjęcie koła > wymiana łącznika. Sama wymiana ogranicza się do odkręcenia dwóch nakrętek. Jeśli przegub łącznika zacznie obracać się z nakrętką, trzeba go skontrować ampulem lub kluczem płaskim (zależnie jaki to łącznik, jakiego producenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy1 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Podziękował za ładny opis ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Nie wiem jak Ci poszło, ale dzisiaj ta prosta czynność pochłonęła mi 2,5godz. na wymianę jednego łącznika. Na drugi, zabrakło mi sił ;) Górna nakrętka przy amortyzatorze, odkręciła się bezproblemowo. Dolna, przy stabilizatorze, niestety trzymała jak przyspawana. Niestety, w takim przypadku, nakrętka obraca się razem z przegubem łącznika. Kontrowanie ampulem od strony nakrętki, można sobie wsadzić w d... Obmyknie się przy pierwszej próbie. Ostatecznie odłamałem łącznik od jego przegubu (tak że został jedynie bolec z kulką)i zacisąłem go "żabką". Nawet ta metoda nie dała od razu rezultatu, ale koniec końców, pozbyłem się dziadostwa. Tym razem, kupiłem inne łączniki, kontrowane płaskim kluczem od strony przegubu i mam nadzieję, że następna wymiana będzie łatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy1 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zrobiłem dokładnie jak Ty.Wyrwałem(właściwie nie użyłem zbyt dużej siły)łączniki z przegubów tak,że zostały same kulki.Zacisnąłem na nich morsa i odkręciłem kluczem 16.Dotyczyło to jednak dolnych śrub.Górne odkręciłem używając pistoletu pneumatycznego(mogłem korzystać z warsztatu kolegi). Również kupiłem takie łączniki jak twoje ,z możliwością łatwiejszego (późniejszego) demontażu. Czas pracy ok.50 min. z przerwą na papierosa,ale tylko dlatego że mogłem korzysystać z warsztatu i narzędzi. Przy okazji zauważyłem,że osłona przegubu zewnętrznego do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Przy okazji zauważyłem,że osłona przegubu zewnętrznego do wymiany.Zadziwiające. NIe wymieniałeś przypadkiem w moim aucie ? ;) Dokładnie to samo zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Mam pytanie do Was chłopaki. Dopadło mnie stukanie łącznika stabilizatora (po stronie kierowcy padł) i się tak zastanawiam czy wymieniać jeden czy dwa ;) :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jeden, jak drugi zacznie stukać to go wymienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Po wymianie mam teraz spokój. Cisza jak makiem zasiał. I od razu wymieniłem 2 sztuki aby nie bawić się za miesiąc czy dwa z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratownik1976 Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Czesc. Sam wymieniałeś czy warsztat. Jakiej firmy łącznik stabilizatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baju_rally Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Witam, nie chce zakładać nowego tematu bo mam tylko jedno pytanie, a że dotyczy ono drążka stabilizacyjnego postanowiłem napisać tutaj. Możecie powiedzieć mi co jest nie tak u Mnie w samochodzie, że podczas wymiany łącznika stabilizatorów, sam drążek stał w pozycji nie zmienionej a nie szedł czy pchał się w góre jak to być powinno, przynajmniej tak mi się wydaje? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prolog69 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Podepne sie. Lepiej lacznik np. febiego czy rts z 3letnia gwarancja? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 27 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Gwarancja jest tylko na papierze i tak jej nie uznają. Febi wytrzymał u mnie 7 tyś, później była meyle, wytrzymał tyle samo. Założyłem lemfordera od 30 tyś spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Ja mam Meyle HD już 12 tys. km, łącznik jest grubszy i wzmocniony od reszty. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam!!!, mam do wymiany łączniki . Czy wiecie może z jakim momentem należy dokręcać nakrętki żeby nie uszkodzić przegubów? W Toyocie miałem to rozpisane a jeśli chodzi o Renault to nie mam zielonego pojęcia. Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez bilion11 błąd gramatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi