panco Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Klima sie wyłacza bo przegrzewa się chłodnica. A przegrzewa się tylko w upalne dni. coś w tym musi być ! niedawno serwisant nieautoryzowanej stacji Renault potwierdził tą teorie - cytuję: "zabrudzona chłodnica klimy (owady, kurz, piach , pajęczyny) w upalne dni powoduje notoryczne przegrzewanie i cykliczne odcinanie sprężarki klimy - im cieplej tym cześciej (zwłaszcza na postoju -"cykanie"). Słychac wtedy również jak włacza się "drugi bieg" wentylatora chłodnicy klimy, który probuje schłodzic układ (postój np w korku). W czasie jazdy przepływ powietrza przez chłodnice klimy jest większy, bardziej dynamiczny więc sprężarka rzadziej "cyka" a wentylator sie nie załacza i w kabinie chłodzenie jest bardziej odczuwalne. Jesli chodzi o czyszczenie - gdy blaszki chlodnicy sa już "mechanicznie" pozaginane to mycie karcher'em niewiele da. Wtedy kłania się wymiana chłodnicy (koszt ok 400 + robocizna)." czy ktos może potwierdzic tą teorię? brzmi logicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Owady gnijąc w chłodnicy niszczą ją, co też prowadzi do jej rozszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_dave Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Otwierasz maske myjką walisz po chłodnicy z której leci straszny syf Taakkkk i przy okazji zagniatasz jej delikatne aluminiowe listka :P przez co traci swoje właściwości :P Taką operację jak już przeprowadza się sprężonym powietrzem ;-) A felgi też myjesz sprężonym powietrzem??? Myje się od frotu ruwnolegle do lameli. A jak polecą lamele to masz przyczynę twojej usterki. Lamele oddzieliły się od główych kanałów i to przyczyna przegrzewnia. Myj i się nie zastanawiaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 A felgi też myjesz sprężonym powietrzem??? Porównaj sobie wytrzymałość materiału i samych felg do delikatnego ożebrowania skraplacza To tak jak byś porównał słonia do motyla :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2010 Zauważyłem, że gdy wyłącze AUTO i załącze AC manualnie to problem ustępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radish Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Panowie, co dalej? Przeszedłem przez 5 stron licząc, że potwierdzicie którąś z teorii (a było ich kilka), zrobiłem już nawet dokument w którym zawarłem najlepsze z nich. Czekam na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Panowie, co dalej? Ale z czym? Jakieś pytanie by się przydało, bo naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi? Zauważ, że AnTurek napisał swojego posta (bezpośrednio nad Twoim) Napisano 25 lipiec 2010 - 12:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radish Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 ok, bo ja tez mam problem z klimą. zauważyłem ze wyłącza mi się sprężarka (climatronic), standardowe cykanie. byłem dziś w serwisie - podpięcie pod clipa, żadnych błędów ale Szanowny Pan Mechanik, powiedział, że jest za duże ciśnienie w układnie, z tego co pamiętam mówił coś o 16, a docelowo powinno być ok 10 (wg niego). W środę jadę znów na serwis, gdyż w/w Pan ma zamiar zająć się przeglądem i czyszczeniem chłodnicy. A historia się zaczęła dobre kilka miesięcy temu, kiedy podjechałem tam nabić klimę - okazało się, że mam 0 (czyt. nieszczelność układu), spawanie chłodnicy, nabijanie klimy, odgrzybianie i cała reszta. Koszt - 650 zł. W sumie wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ale ost troszkę słoneczko przygrzało i wnerwiłem się strasznie, bo niby chłodzi ale nie mrozi, a kilka klimatyzacji już używałem w życiu. Podjechałem do Pana, przedstawiłem sytuację i na chwilę obecną, kosztów ma nie być, ale jestem ciekaw co wyjdzie po środzie... taka jest moja zabawa z "renatą" w ost czasie. jeśli ma ktoś jakiś pomysł to do środy mogę coś przerobić, w miarę możliwości. dzięki R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 tego co pamiętam mówił coś o 16, a docelowo powinno być ok 10 (wg niego). Presostat wyłącza sprzęgło sprężarki przy ciśnieniu max 27 bar. Jeżeli nabijali Ci czynnik powinni Ci dać wydruk z automatu. Popatrz ile dali czynnika powinno być 550+/- 35 g. Żeby nie było N.T. 6001A - leży na downloadzie poczytaj sobie, znajdziesz też wyjaśnienie dlaczego sprężarka "cyka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radish Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Czyli stawiasz na presostat? Jezeli sprezarka "cyka" przy cisnieniu 16bar? Regulamin pkt. 5.6 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Moim zdaniem jeżeli sprężarka się włącza to wszystko jest OK. Inna kwestia to sprawa odczuwania temp. w kabinie. Załatw sobie termometr. włącz obieg zamknięty ustaw kratki tak, żeby powietrze dmuchało na środkowe kratki Jeżeli w ciągu 10-15 min temp. w kratce będzie niższa niż 8°C to wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radish Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 (edytowane) temp waha się od 9-12 stopni, do 2 biegu (climatronic) jest jeszcze mały chłodek, później (3,4) już tylko cieplej (12stp w górę i słabo z mrożeniem). zauważyliśmy, ze gdy klimatyzacja jest włączona (powiedzmy ze mrozi) w pewnym momencie (gdy zwiększamy obroty silnika i trzymamy przez chwile na 2,3k) i wracamy do 800 obrotów, wtedy przez chwile przestaje dmuchać tym niby mroźnym powietrzem - czyli się wyłączy. wg mnie powinna mrozić non stop, do momentu aż ja wyłączę. Edytowane 18 Lipca 2011 przez radish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nocad Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 za dużo czynnika w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinescu Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Miałem u siebie identyczny przypadek z falującymi obrotami przy włączonej klimie, wysokiej temperaturze na zewnątrz i wolnych obrotach silnika np. na światłach. Po pierwsze wymieniłem presostat (czujnik ciśnienia klimatyzacji) pomogło częściowo bo obroty nadal falowały ale rzadziej. Ostatnio byłem na serwisie klimatyzacji, dobili ok 140ml. czynnika i 10ml. oleju. Teraz klima działa jak szalona, zero problemów. Czujnik ciśnienia zakupiony na allegro za 70zł (wygląda jak oryginał, jak znajdę fotkę to wrzucę), przegląd klimy za 69zł z grupona. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez Marcinescu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi