MS Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Przeczytałem podobne wątki, ale mojego przypadku nie znalazłem. Przypadek jest taki: - odryglowuję samochód - drzwi pasażera nie otwierają się od zewnątrz - drzwi da się otworzyć od wewnątrz - po tym drzwi już dają się otwierać od zewnątrz (działają prawidłowo aż do ponownego zaryglowania/odryglowania) Powyższe zachowanie sugeruje, że cięgna w środku dzialają poprawnie. Wczoraj rozbebeszyłem tapicerkę i wszystko wygląda w porządku, cięgno do klamki zewnętrznej jest zaczepione poprawnie, widać, że pociągnięcie klamki powoduje pociągnięcie tego cięgna. A może to problem z elektryką? Może drzwi się nie odryglowują? To chyba ma sens - skoro klamka wewnętrzna zawsze musi otworzyć drzwi, i tak działa, a zewnętrzna tylko gdy drzwi są odryglowane. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Po prostu nie działa ci otwieranie przez centralny zamek w drzwiach pasażera. Sprawdź wtyczkę przy drzwiach. Silniczek raczej sprawny gdyż zamyka zamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudolf Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 A czy blokada w drzwiach nie jest "przestawiona"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Wyczyść zamek lub wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remuch Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 mam to samo...wystarczy że lekko uderzę pięscia nad klamka lub pod i można drzwi otworzyć:] sprobuj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pckiller Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 u mnie było podobnie, zamek się zatarł w pozycji zamkniętej, rozgrzebałem wsystko i odkręciłem siłownik od centralnego i udało sie z całej siły dźwignąć zapadkę od rygla izamek sie otorzył (dodam że zamek był na cięgna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MS Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 (edytowane) Po prawie roku w końcu wziąłem się i naprawiłem to, o czym pisałem na początku wątku. Ostatecznie zaoszczędziłem pewnie z 600zł na nowy zamek bo tak mi proponowano w ASO. Ten przypadek może pomoże innym: Rozbebeszyłem tapicerkę i dostałem się do wtyczki sterowania zamka drzwi. Sprawdziłem, że sterownik podaje napięcia przy ryglowaniu i otwieraniu drzwi. Wymontowałem więc cały zamek i otworzyłem jego obudowę. Wyciągnąłem ze środka silniczek. Jest niewielki: długość niecałe 4cm, średnica ok. 2cm. Zobaczyłem, że przy podawaniu napięcia silniczek nie zawsze startuje. Pracuje dopiero po rozkręceniu ręcznym. Postanowiłem go otworzyć. W środku na rotorze trzy uzwojenia. Okazało się, że drucik od jednego z uzwojeń przerwał się w punkcie połączenia z komutatorem. Udało się go przylutować ale robota iście zegarmistrzowska - drucik niewiele grubszy od włosa, styk wielkości łepka od szpilki no i niewygodny dostęp bo wszystko małe. Złożyłem wszystko i teraz działa jak nowe. Edytowane 3 Lipca 2011 przez MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leniuchy Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 MS, a w jaki sposób rozbebeszyłeś sam zamek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Przejrzy >> https://megane.com.pl/topic/86144-megane-3-coupe-wymiana-wkładki-zamka-manual/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leniuchy Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Dzięki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi