Skocz do zawartości

"Ćwierkający" wentylator nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Mi też ćwierkała odkąd zakupiłem auto i po jakichś 8 miesiącach całkiem przestała działać. Jakiś miesiąc temu wymieniałem na nową sposobem od strony kierowcy. Z moją cierpliwością było ciężko, ale jakoś dałem radę. Co ciekawe wentylator działał na krótko, a po podłączeniu do auta nic. (Przy okazji jeśli komuś wpadnie pomysł podłączania na krótko, to trzymajcie wentylator mocno za spód, bo wbija od razu na najszybsze obroty - mi wypadł i się połamał xD) Po zamontowaniu nowego - bez problemów, wszystko śmiga cicho bez żadnego ćwierkania.. Mam nadzieję, że już nie będę miał z tym problemów, bo drugi raz bym chyba nie wytrzymał psychicznie przy wymianie tego.

E tam, może to jak z wymianą żarówek w przednich reflektorach M2. Za pierwszym razem krew płynie po łokciach i pół dnia zmarnowane, a za drugim to już parę minut i to na trasie w szczerym polu :D 

• 6 lat później...

Odkopuję. Po dłuższej bezawaryjnej jeździe (lub z małymi usterkami), po 6 latach od naprawy wrócił problem z nawiewem, ale tym razem nie "ćwierkocze", ale nie działa wcale (żaden bieg). Rano działał, po zaparkowaniu postał 4-5h, musiałem jechać do apteki i już nie działał.

Co zrobiłem:
- Sprawdziłem bezpiecznik - jest ok (a nawet profilaktycznie zmieniłem na inny 30, a później nawet na 40)
- Odpiąłem akumulator na 15 minut - nic to nie zmieniło

- Podpiąłem PyRen - 0 błędów

Wentylator jest do wymiany czy jeszcze mogę coś sprawdzić/zrobić bez walki z wymianą tego ustrojstwa?

/edit: po rozmowie ze znajomym mechanikiem stwierdził, że będzie to rezystor. Jutro biorę się za rozkręcanie...

Edytowane przez KDKJ