Robgold Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Jeśli w wiązce są konektory to wyglądają tak jak na załączonym obrazku. Zdjęcia przedstawiają wiązkę (strona pasażera) oraz to jak konektor jest umieszczony pod maskownicą głośniczka wysokotonwego. Kabelki te są wpięte równolegle do głośników w drzwiach wiec nie widzę żadnego problemu aby samemu sobie podpiąć takowe. Najszybciej i najprościej jest chyba dociągnąć brakujące przewody do kostki ISO FAKRA przy radiu. Osobiście zostawił bym oryginalne miejsce montażu "wysokotonówek". Dźwięk o wysokiej częstotliwości jest kierunkowy i wrażenia odsłuchowe z głośników zainstalowanych na wysokości kolan mogą być co najmniej średnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuzet Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dziwne sprawy z tymi głośniczkami wysokotonowymi. Mam MIII TECH-RUN, z bardzo przeciętnym zestawem audio i głośniczki w podszybiu siedzą (widząc perypetie przedmówców, z ciekawości zdjąłem maskownice i sprawdziłem głośniczki - są i są podłączone). Przykładając ucho do maskownic gwizdków w tylnych drzwiach, mam wrażenie, że tam także są, chociaż nie mogę ich zobaczyć bo trzeba by zdjąć obicie drzwi. Jaka jest więc reguła, że jedne mają a drugie nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 W normalnym wyposażeniu nawet Dynamique nie ma (są konektory). Tech-Run jest wyposażeniem specjalnym, w którym pododawane są różne dodatki. Przypuszczam, że wersje Generation nawet złączek nie maja. Redukcja kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Czytając to co napisaliście nasuwa mi się jedna myśl odnośnie instalacji w megance III. Skąd w fabryce będą wiedzieli jaką mają wiązkę włożyć do danego egzemplarza. I jakie będzie jego wyposażenie. Podejrzewam że wiązki elektryczne są jednakowe dla wszystkich wersji, bo np ktoś sobie dobierze wyposażenie dodatkowe do skromnej wersji i co wtedy? Tak na marginesie to nawet kaszlaki w wersji standard miały pełną opcję w okablowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkoza Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 W normalnym wyposażeniu nawet Dynamique nie ma (są konektory). Ja mam Exception i nawet konektorów nie mam :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja mam privilege i też brak wiązki :-( Robgold, czy to taka kostka http://www.fordmondeo.org/threadattach/122...00-quadlock.pdf ? Można by spróbować uskutecznić trochę druciarstwa samemu bo sądzę, że w salonie nie lepiej zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Tak na marginesie to nawet kaszlaki w wersji standard miały pełną opcję w okablowaniu. M1 ph1 też miało pełną elektrykę, po lifcie zaczęło się kastrowanie i trwa do dziś :-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Czyli księgowi znowu się dobrali do aut. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Liso Tak, to taka kostka, zwana Fakrą (quadlock). Pamiętać należy, że każdy model auta może mieć inne wyprowadzenia. Jedynie wyjścia na głośniki "trzymają" jako taki standard. Reszta czyli zasilanie, CAN, dodatkowe sygnały są rożnie prowadzone. To samo tyczy się złącz B i C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_reno Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 W Megane III Exception Hatchback mam instalację do zamontowania głośników wysokotonowych. Niebawem zamierzam się w nie doposażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinK Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Obejrzałem dzisiaj u siebie miejsce pod gwizdki - wygląda na to że wtyczek brak - czy jest możliwe że gdzieś te kable są i trzeba je "wydostać" ? Bo wszystko jest możliwe jak widzę - reguły brak co do tego czy są gwizdki czy są kable/ wtyczki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Obejrzyj zdjęcie, które zamieścił kilka postów wyżej Robgold. Jak pod sitkiem masz widczne konektory w takiej jakby obudowie to masz instalację. Trzeba wtedy przeciąć miejsca, w których ta obudowa trzyma się reszty (takie trzy, albo cztery wąsy). Wtedy wyciagasz tę obudowę i konektor wyjmuje się od tyłu zwalniając ząbek tak jak wyjmuje się z głośnika. A jak tego nie masz (nie wiem czy wtedy jest tylko dziura, czy sama obudowa pod konektor) to tak pisali inni pewnie nie ma kabelków. U mnie w wersji privilege nie było głośników, ale były konektory. Dziwne, bo w megane II privilege te głośniczki miałem. Do megane III są te same co do megane II. Mi zostały z megane II, bo tam wymieniałem na pioneery (specjalnie dedykowane) i spokojnie je zamontowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmegxx Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Witajcie, Mam Megane III Dynamique i mam konektory w desce rozdzielczej. Czy wystarczy, że dokupię głośniki i jest podłączę czy muszę podłączyć kable z drugiej strony do sprzętu? Dziękuję i pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Podłączasz do kostki głośniki i po sprawie. Zaczną grać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomusMaximus Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Najwięcej problemu sprawiło mi wyjęcie/oderwanie wtyczek do głośników. Cała operacja nie zajęła nawet 20 minut. Przy pierwszym głośniku chciałem być ostrożny i niczego nie rozwalić, drugi poszedł od razu i w 2,3 minuty działał wysokotonowy. Jest duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi