Lewy Opublikowano 23 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 Instrukcję udostępniłem na dwa dni pod adresem: DZięki! Tego samego dnia miałem ją już na dysku Co się naklikałem, to moje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 23 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 Mogę zainteresowanym powysyłać na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazbis Opublikowano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 dzięki za przesłanie instrukcji czy może ktoś mi napisac gdzie mam szukać usterki gdy komputer w teście wykrył ,,d- wykrycie usterki na temat przepływu paliwa od ponad 16 kilometrów" Jeszcze napiszę co się działo po kasowaniu usterki i grzebaniu przy okablowaniu przy różnych czujnikach (nie wiem który szwankuje). Odpalenie silnika i w trase- przełączam wskazania wyświetlacza -zdziwienie nie ma mrugających myślników a normalne wskazania; średnie spalanie bardzo wysokie i powoli spada (czyli tak jak opisują w instrukcji) Niestety po ok 30km zapaliła się kontrolka rezerwy, a wskazówka pokazuje ok pół zbiornika (powinno być ok 30l więc wskażówka nie kłamie). Przełączam na średnie spalanie a tam wynik 99.9l/100 - więc miał prawo komputer zapalić lampkę rezerwy( braknie paliwa przy tak wyliczonym spalaniu na 100km). Z zapaloną lampką rezerwy dojechałem do celu - trasa 76km. Test komputera i słynna awaria d. W drodze powrotnej migające myślniki w opcjach spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 15 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2006 wow! a w megiII tez taki bajer jest? tak jest i dziala dokladnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieq Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 W naszym meganie(tata kazał mi tak pisać :-P )jest bardzo śmieszny komputer.Są dwa liczniki kilometrów,które można oddzielnie resetować.Przydatny bajer-można obliczać rożne rzeczy,np,zasięg i oddzielnie droge przebytą na trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 17 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Mozesz pisac w Twojej megance Ciekawa sprawa z tymi niezaleznymi licznikami. Ale pytanie czy ktos tego uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 17 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 ja uzywam i to czesto! np: na poczatku miesiaca tankuje full, potem dolewajac kasuje sobie to ogolne ze wszystkimi srednimi, zostawiam ten osobny licznik km. na koniec miesiaca wiem ile lacznie przejechalem. podobnie w trasie, jako licznik ile w ogole zrobilem przez np tydzien wyjazdu. albo jak chce szybko sprawdzic ile jest km od do nie kasujac wszystkich srednich spalan i bla bla. przydatny bajer :) dokladnie to samo mam na rowerze w liczniku: 1. dystans trwaly, calkowity 2. dystans kasowalny, niezalezy 3. dystans kasowany razem z reszta parametrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 wow! a w megiII tez taki bajer jest? tak jest i dziala dokladnie tak samo Nawet kasowanie błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommi Opublikowano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2006 Wciśnij i trzymaj przycisk od komputera, potem przekręć kluczyk (ale bez kręcenia rozrusznikiem). Powinny wyskoczyć Ci testy. Wyświetlacza, liczników i po wciskaniu przycisku nawet blędów komputera. Jak sprawdzisz to daj znać, opiszę to dokładniej. witam. posiadam problem z komputerem pokładowym w megane coupe 1.9 dci z 2001r. po włączeniu silnika nie działa mi komputer pokłądowy nie pokazuje poszczególnych funkcji np. chwilowego zużycia paliwa, wogóle jakby nie działał mi przełącznik do tej funkcji- dusiłem i nic(wszystkie bezpieczniki raczej dobre są bo sprawdzałem). u mnie nawet nie ma żadnych kreseczek w porównaniu z problemem (komputera pokłądowego) jaki się tutaj pojawił.Nie ma możliwości przełaczania pomiędzy poszczególnymi funkcjami . Prosze o pomoc bo nie wiem co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2006 tommi, napiszę tak na szybko Objawy - nie działa przełączanie wskazań wyświetlacza od komputera (zasięg, spalanie itp) Przyczyna: - uszkodzone (przerwane) kabelki lub kabel łączący styki przełącznika w prawej dźwigni z płytką w którą wpinana jest kostka instalacji Naprawa: - opuścić kierownicę na dół - odkręcić osłonę dolną przełączników (3x torx od spodu) - zdemontować osłonę dolną delikatnie pociągając do dołu - odkręcić kolejne dwie śrubki torx (są pod kierownicą- trzeba ją odpowiednio ustawiać) trzymające górną osłonę - teraz potrząc (nie jest to takie proste) od spodu pod prawą część włącznika oceniamy czy nie ma tam luźnych kabelków lub kabla (w moim przypadku był to kolor brązowy) - jeżeli są luźne kabelki to możemy przejśc dalej, a jeśli nie to chyba i tak warto zdemontować włącznik w celu przemierzenia miernikiem - jeżeli auto posiada sterowanie radiem przy kierownicy to też należy zdemontować mocowanie pilota (jeden torx pod półkolistą (otwieraną) klapką pilota - wysunąć wtyk z wiązką kabli wchodzący do prawej części przełącznika zespolonego - odkręcić następne dwa torxy, albo krzyżaki trzymające prawą część przełącznika i wymontować go - wymienić kable (użyć miękkich, plecionych) na nowe wlutowywując je w 4 styki - sprawdzić ich zachowanie (mechaniczne) podczas włączania tylnej wycieraczki Złożyć w odwrotnej kolejności- powodzeniazdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommi Opublikowano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2006 ok już zaczynam się brać za rozkręcanie i mam nadzieje ze będątylk ote przewody uszkodzone. [ Dodano: 2006-12-17, 23:22 ] i nadal mam problem problem bo to zdjecie które przesłąłęś nie odzwierciedla mojego przełącznika w megance :) w tym zdjęciu które mi przesłałeś znajdują się 4 przewody a ja mam tylko 2 tzn nie posiadam komputera pokłądowego ? :) Z drugiej strony gdybym nie posiadał komputera pokładowego to nie byłby on wduszany z czoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeV Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 czekam z niecierpliwością na odpowiedź, bo u mnie jest podobny problem. Nie wiem czy komputer jest, czy go nie ma. niestety nie mam instrukcji w normalnym języku i nie wiem jak to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 tzn nie posiadam komputera pokłądowego ? Z drugiej strony gdybym nie posiadał komputera pokładowego to nie byłby on wduszany z czoła. a posiadasz wycieraczkę z tyłu i spryskiwacz? Może miałeś kiedyś wymianianą tą dźwignię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommi Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 posiadam wycieraczke tylniej szyby i spryskiwacz - nie działa mi również spryskiwacz tylniej szyby (cyba pompka jest uszkodzona) a wycieraczka działa. rozkręciłame ten przełaacznik jednak się znacznie rózni do przedstawionego na zdjeciu. Wiec teraz nei wiem czy wymienić przełącznik czy mi ktoś powie co mam dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 a można jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi