Kreciq Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 ten ala pionowy płaskownik w którym jest wciecie na lewarek Lewarek w Megane stawia się za ten płaskownik, bardziej w głąb auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianTRN Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Koledzy mam problem , moja Megi ma progi i reperaturki do wymiany ,niestety nie mam pewności które kupić , możecie pomóc mi szukać progi bo mam 20 lat i nie mam o tym pojęcia , Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Ja wymieniałem w swojej megi progi i reperaturki błotników z tyłu. Kupiłem progi ocynkowane a reperaturki nieocynkowane. Na allegro dostępne są progi ocynkowane i nie ocynkowane. Progi tak jak na tej aukcji http://allegro.pl/progi-prog-lewy-nowy-megane-4d-5d-95-02-wawa-fv-i2159321746.html są nie ocynkowane ale z dosyć grubego materiału i przy dobrej konserwacji być może dłużej będą całe niż te ocynkowane http://allegro.pl/renault-megane-scenic-prog-progi-nowe-ocynk-i2089065826.html Ja skusiłem się na te ocynkowane ale są one wykonane z bardzo cienkiej blachy, naprawdę straszne cieniastwo, jeżeli ten ocynk jest dobrej jakości to może będzie ok ale jeśli ten ocynk to tylko dla picu to długo nie będę cieszył się całymi progami. Od wymiany w mojej megi minęło dopiero 10 miesięcy i rdzy nie widać, ciekawe jak długo jeszcze tak będzie. Reperaturki błotników kupiłem takie: http://allegro.pl/renault-megane-classic-reperaturka-blotnika-tyln-i2094035237.html Z reperaturkami ocynkowanymi się nie spotkałem ale być może są takie. Przy zakupie zwracaj uwagę czy dana część jest do classica czy kombi czy hb. Ja wszystko kupowałem u allegrowicza G13_pl i z zakupu jestem zadowolony. Po wymianie progów kup środek do konserwacji profili zamkniętych i zastosuj go w swoim aucie bo lepiej od początku korozji zapobiegać niż z nią walczyć. Edytowane 23 Lutego 2012 przez pawelb5913 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Ja kupowałem u tego samego sprzedawcy, ale te czarne. Dość gruba blacha, solidne i dobrze dopasowane. Po wymianie jest już dwa lata i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianTRN Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 pawelb5913, Pawel Dziękuje Koledzy , zamówię jak najszybciej ;), a konserwację zrobi mi tata , bo potrafi to robić i zawsze sam o to dba :l: Jeszcze raz Dzięki i szerokości wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam. Dziś postanowiłem zajrzeć do środka tylnego błotnika. W tym celu odkręciłem tylną lampę i przy pomocy latarki zobaczyłem że w okolicach spawów wstawianej reperaturki pojawia się rdza (foto) Postanowiłem działać.!!! Odtłuściłem te miejsca spawów a następnie pędzelek zamontowałem na kijku i przez otwór na lampę tylną i przez otwór pod tapicerką w bagażniku pomalowałem te miejsca farbą antykorozyją CORIZON która jest przezemnie sprawdzona i jestem z niej zadowolony. Byłem zadowolony że uniknąłem korozji. Niestety przeraził mnie kolejny widok i ręcę mi opadły 10 miesięcy po wstawieniu reperaturki powyższy widok sprawił że odechciało mi się cokolwiek robić. Wypadało by jechać do tego partacza co mi to robił i go o pieprzyć. Ale wkońcu postanowiłem podwinąć rękawy i działać dalej. Oczyściłem tą rdzę papierem ściernym ipomalowałem farbą CORIZON a na to położyłem BITEX. Od środka nadkola też trochę oczyściłem i to samo, CORIZON i BITEX. Zaglądając do nadkola po przyjrzeniu się wygląda tak jakby blacharz nie wyciął starego błotnika tylko na stary pordzewiały błotnik przyspawał reperaturkę No ale cóż zrobić o godz 14 w sobotę, co mogłem to oczyściłem i pomalowałem. Bitex nakładałem na nie dokońca wyschnięty CORIZON dlatego przebija nba czerwono Oczywiście ładnie by było bdyby ten rant błotnika był w kolorze nadwozia ale co z tego jak dostanie kilkoma kamykami z opony i zamiast koloru nadwozia będzie rude. Po niedzieli jeszcze do pracuje to. I niestety przy dłużej wolnej chwili muszę zająć się drugą stroną bo jest podobnie <_< Pisząc ten post chce zwrócić uwagę koledze DamianTRN i innym żeby zakonserwowali te spawy od środka i przypilnowali "fachowców" do których oddają swoje auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianTRN Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Na pewno zwrócę uwagę , Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek24p Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) u mnie aktualna sytuacja wygląda tak jak poniżej: Oczywiście najbardziej martwi mnie próg od pasarzera pasażera. Czy myślicie że trzeba już go wymienić czy da się może jeszcze jakąś blachę przyspawać czy jak. W miejscu korozji blacha jest jak papier, na około czuć zdrową blachę (chyba). Jestem zielony w blacharce dlatego tak podpytuję zanim podjadę do jakiegoś blacharza. Edytowane 26 Lutego 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 pawelb5913 skoro już z tym dłubiesz to polecam takie coś : http://moto.allegro.pl/nadkole-tyl-nowe-renault-megane-1995-2002-wwa-i2996492279.html miałem pozakładane po blacharce w sceniolu starszym. Przy okazji fotki wstawiamy w posty według ustalonych zasad. Mamy na nie własny, forumowy hosting. http://megane.com.pl/topic/43298-regulamin-dodawania-zdjec-meganecomplhosting-zdjec/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Marek24p proponuje Wyciąć zgnite kawałki progów i coś przyspawać. Jeśli nie trzeba wycinać dużych fragmentów możesz użyć też włókna i żywicy do załatania dziur. Możesz też nowy fragment przynitować. Koniecznie konserwacja progu od środka - środek do konserwacji profili zamkniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 A ja bym kupił nowe progi i wstawił. U siebie też tak miałem, po wycięciu progów okazało się, że to była dobra decyzja. Wyglądało to podobnie jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Też polecam założenie nakoli plastikowych, o których pisał gojgien. W swojej megance założyłem dwa lata temu. Uważam, że powinny być zakładane fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek24p Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Pytanko co do tych nadkoli. Widziałem że przednie są na szpilki więc z wymianą nie ma problemu, to tylne w sumie nie wiem jak się montuje. Chyba w tych nowych widać jakieś otwory montarzowe ale nie wiem czy są w tych samych miejscach w nadkolu jakieś otwory na szpilki czy może jednak trzeba wiercić. Kolejne pytanie, czy przed założeniem plastikowego nadkola konserwowaliście jakoś te metalowe, czy tylko oczyścic i założyć nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 czy przed założeniem plastikowego nadkola konserwowaliście jakoś te metalowe, czy tylko oczyścic i założyć nowe? Oczywiście, że trzeba dobrze umyć i przynajmniej tam gdzie jest uszkodzone zabezpieczenie i rdza, to te miejsca poprawić. Zwrócić szczególną uwagę na przestrzeń nad kołem od strony wlewu paliwa. Tam gromadzi sie błoto i tam jest potencjalne miejsce korozji. Skutki często widać w okolicach klapek wlewu paliwa. tylne w sumie nie wiem jak się montuje. Chyba w tych nowych widać jakieś otwory montarzowe ale nie wiem czy są w tych samych miejscach w nadkolu jakieś otwory na szpilki Nie ma żadnych otworów ani w nakolach, ani w karoserii. Nakola które ja kupiłem pasowały prawie idealnie, a tam gdzie ideału nie było pomogłem farelką. Do zamocowania wystarczyły po trzy blachowkręty z każdej strony, a gdzie to ich dopasowaniu sam będziesz widział gdzie będzie najlepiej. Dodam, że tylne te które ja kupiłem lepiej sa pomyślane niż te fabryczne przednie, bo chronią również obrzeże koła i gdyby takie były na przód to bym je wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Proponowane tylne nadkola plastikowe nie są produktem fabrycznym. To odpowiedź prywatnych producentów na kłopoty z rdzewieniem tych miejsc w Megankach i sceniolach. Najlepiej zakładać po wyremontowaniu zjedzonych przez rdzę nadkoli i solidnej konserwacji. Ta konserwacja może być grubsza bo nie zostanie wypłukana czy poodbijana jak w przypadku braku tych nadkoli. Ja miałem je praktycznie wklejone na świeżym biteksie i miejscowo przykręcone od środka do błotników blachowkrętami. Nadkola te osłaniają także w dostatecznym stopniu łożyska belki. Ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi